Την ώρα που το ζήτημα επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα δεν έχει επιλυθεί, το Βρετανικό Μουσείο προχωρεί σε μία απίστευτη κίνηση δανείζοντας για πρώτη φορά τμήμα των γλυπτών σε τρίτη χώρα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο McGregor είπε ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι σήμερα «ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον κόσμο, κάνοντας πραγματικότητα την ιδέα του Διαφωτισμού» Όπως αποκαλύπτει το BBC, μία ακέφαλη αγαλμάτινη απεικόνιση του Ιλισσού έχει ήδη αποσταλεί στη Ρωσία, όπου θα εκτίθεται στο Μουσείο της Αγ. Πετρούπολης Ερμιτάζ έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Ο διευθυντής του British Museum, Neil McGregor, δήλωσε: «Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα μουσείο για όλον τον κόσμο και τίποτα άλλο δεν μπορεί να το αποτυπώσει αυτό περισσότερο από το να δανείσουμε ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Ερμιτάζ, για να γιορτάσει τη 250ή επέτειο από την ίδρυσή του».

Στο BBC γίνεται εκτενής αναφορά στη διαμάχη Ελλάδας-Βρετανίας για τα γλυπτά του Παρθενώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον ιστότοπο του Βρετανικού Μουσείου αναφέρεται ότι το Ερμιτάζ ιδρύθηκε το 1759 και έτσι τα δύο αυτά μουσεία ήταν «τα πρώτα εντυπωσιακά από την περίοδο του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού».

Ο McGregor είπε ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι σήμερα «ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον κόσμο, κάνοντας πραγματικότητα την ιδέα του Διαφωτισμού ότι τα μεγάλα πράγματα θα έπρεπε παγκοσμίως να προβάλλονται και να μελετώνται, να μοιράζονται και να απολαμβάνονται από όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται, σε όσες περισσότερες χώρες γίνεται».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο πολιτικό κομμάτι της ιστορίας των γλυπτών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι διαχειριστές (σ.σ.: των μουσείων) θεωρούν ότι πρέπει να γίνονται τέτοιου είδους δανεισμοί ανάμεσα σε μουσεία, παρά τις εκάστοτε πολιτικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε κυβερνήσεις».

Καταλήγοντας υποστήριξε ότι «κανένα δάνειο δεν θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τη φιλία ανάμεσα στα δύο μουσεία παρά αυτό ενός γλυπτού του Παρθενώνα».

Κατόπιν όλων αυτών αναμένεται με αγωνία η απάντηση της ελληνικής πλευράς -εάν αυτή υπάρξει-, καθώς η Ελλάδα επιχειρεί να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο της επιστροφής τους, την ώρα που η βρετανική πλευρά εμφανίζεται να διαχειρίζεται σαν «κτήμα» της τα μάρμαρα του Παρθενώνα και ως φαίνεται για τους Βρετανούς το θέμα θεωρείται… λήξαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή εκ μέρους των Βρετανών γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι ελληνικές προσπάθειες για την επίλυση του ζητήματος εντείνονται, έπειτα και από την πρόσφατη επίσκεψη στην Ελλάδα της δικηγόρου που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα Αμάλ Αλαμουντίν και των συνεργατών της.

Η επίσκεψη έγινε με στόχο να παρασχεθούν στην Ελλάδα πολύτιμες νομικές συμβουλές που θα συνδράμουν στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την επιστροφή των γλυπτών.

Διαβάστε επίσης:
“Ο χρεοκοπημένος Έλγιν έκλεψε τα Μάρμαρα”

Η απάντηση στην Telegraph για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Βρετανοί βουλευτές ζητούν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης