Άναψαν τα αίματα σε αρκετές πόλεις της χώρας, όπου διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ κατά τη διάρκεια των πορειών στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Στην Αθήνα η μαθητική πορεία ξεκίνησε με καθυστέρηση λόγω της απαγόρευσης διαδηλώσεων μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για τη διήμερη επίσκεψη Νταβούτογλου. Επεισόδια σημειώθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και ΑγρίνιοΣτην Αθήνα η μαθητική πορεία ξεκίνησε με καθυστέρηση λόγω της απαγόρευσης διαδηλώσεων μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για τη διήμερη επίσκεψη Νταβούτογλου. Μαθητές, έχοντας στο πλευρό τους εκπαιδευτικούς και μέλη διάφορων φοιτητικών συλλόγων, πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την πλατεία Συντάγματος. Εκεί, παρέμειναν για λίγο έξω από το Υπουργείο Οικονομικών φωνάζοντας συνθήματα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης Σαμαρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της πορείας δεν έλειψαν οι μικροεντάσεις. Νεαροί πέταξαν πέτρες και ξύλα σε άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι απάντησαν με βομβίδες κρότου λάμψης, χωρίς ωστόσο να δοθεί συνέχεια.

Υλικές ζημιές προκλήθηκαν σε καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Αγρίνιο, όπου δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να απωθήσουν τους διαδηλωτές. Ορισμένοι από τους τελευταίους προχώρησαν και σε ρίψη βομβών μολότοφ.

Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στην πλατεία Συντάγματος

Περίπου 8.000 άτομα συμμετείχαν στη μαθητική συγκέντρωση στα Προπύλαια, η οποία πραγματοποιήθηκε ανήμερα των έξι χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κρατώντας φωτογραφίες του και πανό με συνθήματα κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, οι διαδηλωτές τίμησαν τη μνήμη του νεαρού μαθητή που έπεσε νεκρός από τα πυρά του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα. Οι οδοί Πανεπιστημίου και Σταδίου έκλεισαν, ενώ εκτός λειτουργίας παραμένει ο σταθμός του μετρό Πανεπιστήμιο. Ρολά έχουν κατέβει και στις εισόδους του σταθμού στο Σύνταγμα, ενώ ανοιχτή είναι μόνο η έξοδος προς τη Λεωφ. Αμαλίας.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, με χιλιάδες αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός για τον φόβο επεισοδίων. Δυνάμεις των ΜΑΤ παρατάχθηκαν στο πεζοδρόμιο τόσο στην άνοδο όσο και στην κάθοδο της Πανεπιστημίου, απέναντι ακριβώς από τους διαδηλωτές, πριν από την έναρξη της πορείας.

Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. κλειστοί είναι από τις 11.00 το πρωί του Σαββάτου οι σταθμοί του μετρό Κατεχάκη, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής. Παράλληλα, υπό κατάληψη συνεχίζουν να βρίσκονται τα κτήρια του Πολυτεχνείου και της ΓΣΕΕ, όπου παραμένουν συγκεντρωμένα άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Οι εκδηλώσεις μνήμης γίνονται στη σκιά της απεργίας πείνας που πραγματοποιεί ο Νίκος Ρωμανός -στενός φίλος του Αλ. Γρηγορόπουλου-, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό το πρωί του Σαββάτου, σκέφτεται σοβαρά να ξεκινήσει και απεργία δίψας.

Επεισόδια στην πορεία της Θεσσαλονίκης

Επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ επί της οδού Τσιμισκή, με αποτέλεσμα η πορεία να χωριστεί στα δύο και να ενωθεί εκ νέου στην οδό Εγνατία, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους. Αστυνομικοί απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα στις μολότοφ που πέταξαν διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της πορείας.

Πανοραμικά πλάνα από τη στιγμή της επίθεσης των ΜΑΤ στην πορεία…

Ζημιές προκλήθηκαν σε βιτρίνες καταστημάτων στο κέντρο της συμπρωτεύουσας, ενώ κάδοι απορριμμάτων τυλίχτηκαν στις φλόγες. Διαδηλωτές έγραψαν συνθήματα με σπρέι έξω από υποκαταστήματα τραπεζών και έσπασαν κάμερες.

Επί της οδού Τσιμισκή, μάλιστα, έβγαλαν στο πεζοδρόμιο ένα… κρεβάτι από το εσωτερικό καταστήματος γνωστής αλυσίδας με είδη σπιτιού!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με επεισόδια στο κέντρο του Αγρινίου

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στον πεζόδρομο της Χαριλάου Τρικούπη, στο κέντρο της πόλης του Αγρινίου, λίγα λεπτά μετά τη 1.00 το μεσημέρι, όταν ομάδα νεαρών ατόμων συνεπλάκη με αστυνομικούς.

Οι αστυνομικοί ήρθαν στα χέρια με διαδηλωτές, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε εισόδους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Νωρίτερα και ενώ επικρατούσε έντονη βροχόπτωση και διακοπή ρεύματος σε μεγάλο μέρος του Αγρινίου, ομάδα περίπου 30 ατόμων πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο της πόλης.

Πρόκειται για άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ (που νωρίτερα είχαν προγραμματισμένη συγκέντρωση, η οποία όμως δεν υλοποιήθηκε εξαιτίας της κακοκαιρίας) και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς και μαθητές.

Οι διαδηλωτές άπλωσαν πανό έξω από το δημαρχείο, ενώ φώναζαν συνθήματα υπέρ του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού και κατά της αστυνομίας αλλά και του δημάρχου Αγρινίου. Η διαδήλωση παρακολουθούνταν από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και μετά τη συμπλοκή οι νεαροί απωθήθηκαν προς τον πεζόδρομο της Παπαστράτου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν γίνει τρεις προσαγωγές και οι συγκεντρωμένοι στην οδό Σαλάκου σκέφτηκαν αρχικά να κινηθούν προς την Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις προσαγωγές που έχουν γίνει.

Ένταση και επεισόδια στο κέντρο της Πάτρας

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν νωρίς το μεσημέρι στο κέντρο της Πάτρας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η πορεία μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου επιτέθηκαν με μολότοφ και σφεντόνες σε αστυνομικούς που ακολουθούσαν την πορεία, άναψαν φωτιές σε κάδους και οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη χημικών.

Σε επτά προσαγωγές έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής η αστυνομία.

Ομάδες αντεξουσιαστών παραμένουν έξω από το πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου, ενώ διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται σε ετοιμότητα στο κέντρο της πόλης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης