Χρειάστηκε να περάσουν 11 ολόκληρα χρόνια για τη δικαίωση της μνήμης του καταδρομέα Γεώργιου Παπαλεξόπουλου, ο οποίος παρουσιάστηκε το 2002 στο τάγμα του στο ύψωμα της Ευγάλης στην Κύπρο.

Έχασε τη ζωή του στις 9 Ιουλίου, πέντε ημέρες από την εμφάνισή του στη μονάδα. Τελικά έντεκα χρόνια από τον θάνατό του η οικογένειά του δικαιώθηκε δικαστικά, καθώς το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας της επιδίκασε αποζημίωση 190.000 ευρώ που θα κληθεί να πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο θάνατός του οφειλόταν σε θερμοπληξία, που οδήγησε στην πήξη του αίματος. Οι δικαστές υποστηρίζουν ότι τα στρατιωτικά στελέχη της μονάδας υποτίμησαν την κατάσταση της υγείας του νεαρού, με αποτέλεσμα να εισαχθεί στο νοσοκομείο με μεγάλη καθυστέρηση.

Ο 19χρονος υπηρετούσε τη θητεία του στην Κύπρο και στις 4 Ιουλίου 2002 είχε παρουσιαστεί στην 35η μοίρα των Ειδικών Δυνάμεων, στο Σταυροβούνι της Κύπρου. Από την ημέρα που παρουσιάστηκε και για ένα επιπλέον πενθήμερο, στο στρατόπεδο εμφανίστηκαν κρούσματα γαστρεντερίτιδας, εξαιτίας του πόσιμου νερού. Τα μέτρα που συστήθηκαν ήταν να απομονωθούν τα σοβαρά περιστατικά στο αναρρωτήριο της μονάδας, να δίνεται μόνο εμφιαλωμένο νερό στους στρατιώτες και να αποφεύγεται η σωματική άσκηση.

Επιμέλεια: Σοφία Χρονοπούλου
Πηγή: thebest.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης