Στραμμένα στην ευρύτερη περιοχή του Αιγίου είναι τα βλέμματα των επιστημόνων λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τεχνικά συνεργεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης την εγκατάσταση ενός φορητού δικτύου σεισμογράφων.

Στόχος είναι η τοποθέτηση 15 σεισμογράφων, εκ των οποίων οι περισσότεροι θα έχουν δορυφορική σύνδεση, προκειμένου οι σεισμολόγοι να μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο (real time) τη σεισμική δραστηριότητα.

Σύντομα οι χρήστες του Διαδικτύου που επισκέπτονται το zougla.gr θα μπορούν μέσω της ειδικής κατηγορίας «Παρατηρητήριο Σεισμών» να πληροφορούνται επί 24ώρου βάσεως και για τη σεισμικότητα του Αιγίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επιστημονικό δίκτυο συντονίζει ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, ενώ υπεύθυνος του δικτύου σεισμογράφων είναι ο δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, κύριος ερευνητής Σεισμολογίας στο Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ο δρ Γεράσιμος Χουλιάρας μιλά στο zougla.gr:

Στο μικροσκόπιο μπαίνει η ενεργοποίηση ενός ρήγματος που βρίσκεται πλησίον του ενεργού ρήγματος της αρχαίας Ελίκης, δηλαδή της πόλης που, σύμφωνα με τους ιστορικούς, το 373 π.Χ. βυθίστηκε στη θάλασσα εξαιτίας σεισμικής δόνησης που άγγιξε τα 9 Ρίχτερ!

Το ρήγμα της αρχαίας Ελίκης δίνει μεγάλα σεισμικά γεγονότα. 



Στην παραπάνω φωτογραφία παρατηρούμε ότι τα ενεργά ρήγματα του Κορινθιακού στην ευρύτερη περιοχή του Αιγίου έχουν την κατεύθυνση Ανατολή – Δύση και οι κύριες τάσεις που ασκούνται σε αυτά  είναι εφελκυστικές με κατεύθυνση Βορράς – Νότος. 


(Δεξιά βρίσκονται τα ρήγματα των Αλκυονίδων που έδωσαν τους σεισμούς του 1981)

Στη φωτογραφία αποτυπώνεται ο σεισμοτεκτονικός χάρτης του Κορινθιακού κόλπου και της περιοχής του Αιγίου στον οποίο απεικονίζονται τα ενεργά ρήγματα, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου της Ελίκης.


Η κάθετη τομή στον Κορινθιακό κόλπο από τους Δελφούς έως την Ελίκη αποτυπώνει τα κύρια ρήγματα στην ιζηματογενή λεκάνη του Κορινθιακού.


(Ο χάρτης της περιοχής)

«Σμηνοσεισμοί» στο Αίγιο

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα, η χώρα μας διανύει μια περίοδο σεισμικής ησυχίας σε πάρα πολλές περιοχές τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός σημειώθηκε πριν από δύο χρόνια, τον Απρίλιο του 2011, βόρεια από την Κρήτη και είχε μέγεθος 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν αρκετές δηλώσεις των σεισμολόγων, τόσο του κ. Γ. Χουλιάρα όσο και του κ. Άκη Τσελέντη, σχετικά με την περίοδο σεισμικής ησυχίας που διανύουμε.
 

Απευθείας σύνδεση με τους σεισμογράφους του Παν. Πατρών σε πραγματικό χρόνο

Σεισμικά κενά – Σεισμική ησυχία

Σε προηγούμενη παρέμβασή του ο κ. Γεράσιμος Χουλιάρας είχε αναφερθεί στο θέμα και είχε δώσει την παρακάτω εξήγηση:

Η έρευνα σχετικά με τη θεωρία της σεισμικής ησυχίας και των σεισμικών κενών ξεκίνησε το 1965 από τον Fetotov και, με λίγα και απλά λόγια, μας λέει ότι η πιθανότητα εκδήλωσης σεισμού σε συγκεκριμένο τμήμα της λιθοσφαιρικής πλάκας γίνεται μεγαλύτερη, όσο περισσότερο χρονικό διάστημα περνά από τον προηγούμενο σεισμό σε αυτό το τμήμα.

Από μελέτες σε συγκεκριμένα ρήγματα προκύπτει ότι πολλά από αυτά που έχουν μεγάλο χρονικό διάστημα να «σπάσουν» παρουσιάζουν και τη μεγαλύτερη πιθανότητα να ενεργοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.

H νέα σελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

To Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι ο αρμόδιος επιχειρησιακός φορέας στην Ελλάδα που συντονίζει την παρακολούθηση της σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας και στο πλαίσιο συνεργασίας του με το EMSC παρέχει πληροφορίες και δεδομένα on-line για όλους τους σεισμούς του ελλαδικού χώρου.

Μέσω της καινούργιας ιστοσελίδας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μπορείτε άμεσα και εύκολα να ενημερώνεστε για τις επίσημες ανακοινώσεις όλων των ισχυρών σεισμών με μέγεθος μεγαλύτερο των 4 Ρίχτερ.

Επίσης, μπορείτε να παρακολουθείτε την εξέλιξη της σεισμικότητας στην Ελλάδα και όλους τους σεισμούς που συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο.

Διαβάστε επίσης:

Συνεχίζονται οι δονήσεις στο Αίγιο, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013, 12:36

Συνεχίζονται οι μικροσεισμοί στην Αιγιαλεία, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013, 16:21

Αίγιο: Έντονη μικροσεισμική δραστηριότητα, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013, 10:21

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης