Ρεπορτάζ: Δημήτρης Πανόπουλος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις δικαστικές αίθουσες κατέληξε η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ καθηγητών της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών και αφορά τη Μύρτιδα, ένα σημαντικό έκθεμα το οποίο φιλοξενείται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Πρόκειται για αναπλασμένο πρόσωπο ενός παιδιού, το οποίο πέθανε από τον λοιμό των Αθηνών τον 5ο αιώνα π.Χ.

Η ΜύρτιςΠιο συγκεκριμένα, ο κ. Εμμανουήλ Παπαγρηγοράκης ήταν ο εμπνευστής της μεγάλης έρευνας που ξεκίνησε, όταν, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στον Κεραμεικό, βρέθηκε ένα παιδικό κρανίο σε ομαδικό τάφο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κρανίο που ήταν σε άριστη κατάσταση αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσει η προσπάθεια της ανάπλασης αυτού του παιδικού προσώπου του 5ου π.Χ. αιώνα.

Η μελέτη του αρχαιολογικού αυτού υλικού, που χρονολογείται από το 1900 π.Χ. –Μεσσοελλαδική εποχή– μέχρι το 300 π.Χ. περίπου, διερευνά και αποτυπώνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου των αρχαίων Ελλήνων, έτσι ώστε αυτό να συγκριθεί με το πρόσωπο του σύγχρονου Έλληνα. Επίσης γίνεται η σύγκριση με τα χαρακτηριστικά του προσώπου των αρχαίων αγαλμάτων, για να διαπιστωθεί κατά πόσον αυτά απεικονίζουν την πραγματικότητα ή μια εξιδανικευμένη μορφή της.

Σε συνεργασία με συναδέλφους από διάφορες χώρες, κατάφεραν σε δύο χρόνια να ολοκληρώσουν την ανάπλαση της κεφαλής του κοριτσιού.

Η παρουσίαση της Μύρτιδος στο κοινό έγινε στις 9 Απριλίου 2010, στο Μουσείο Ακρόπολης, ενώ διοργανώθηκε περιοδεύουσα έκθεση με τίτλο «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» και πλέον είναι το έκθεμα που κοσμεί την είσοδο του Μουσείου.

«Έκλεψαν τα οστά»

Ωστόσο, η Μύρτις αποτέλεσε την… πέτρα του σκανδάλου που ξέσπασε στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών, με αντεγκλήσεις και κατηγορίες μεταξύ τριών καθηγητών της Σχολής, οι οποίες κατέληξαν στις δικαστικές αίθουσες. Μηνυτής ο κ. Παπαγρηγοράκης και μηνυόμενοι οι κ.κ. Βουγιουκλάκης και Μουντούρης οι οποίοι κατηγορήθηκαν για τα αδικήματα της διατάραξης οικιακής ειρήνης και διακεκριμένης φθοράς ξένης περιουσίας.

Ο Γιώργος ΒουγιουκλάκηςΣύμφωνα με την μήνυση του κ. Παπαγρηγοράκη, ο κ. Βουγιουκλάκης αρχικά διέρρηξε το γραφείο του, όπου φυλάσσονταν τα ευρήματα και τα οστά της Μύρτιδος, τα έκλεψε και στη συνέχεια τα πέταξε σε τουαλέτα στο υπόγειο του κτηρίου της Σχολής.

Όταν το αντιλήφθηκε ο κ. Παπαγρηγοράκης ειδοποίησε την Άμεση Δράση, η οποία κατέφθασε στο σημείο και πήρε αποτυπώματα. Η υπόθεση κατέληξε στα δικαστήρια, ωστόσο μέχρι και σήμερα τα οστά αγνοούνται, παρά το γεγονός ότι στην ιστοσελίδα της Μύρτιδος αναφέρεται ότι η έρευνα και οι εργασίες σε σχέση με το αρχαιολογικό σκελετικό υλικό από τον Κεραμεικό συνεχίζονται.

Ο Μανώλης ΠαπαγρηγοράκηςΤο δικαστήριο πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2012. Ο κ. Βουγιουκλάκης, τέως πρόεδρος της Οδοντιατρικής Σχολής αθωώθηκε, ενώ ο κ. Μουντούρης καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκισης.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσαν μάρτυρες της υπόθεσης, οι κατηγορούμενοι θα μπορούσαν να είχαν κλέψει το «εύρημα», παίρνοντας τα κλειδιά από την γραμματεία της έδρας.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι, οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης τηρούν μια περίεργη σιωπή γύρω από την «εμφύλια διαμάχη» της Οδοντιατρικής Σχολής, ενώ κανείς δεν θέλει να σχολιάσει το αποτέλεσμα της δικαστικής κόντρας που έχει ξεσπάσει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης