Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Φίλιππος Καραμέτος, Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Παναγιώτης Σαγκούρης

Ενέδρα στον γόνο της εφοπλιστικής οικογένειας Ανδρέα Μαρτίνου, Κίκο, έστησαν γύρω στις 15.00 το μεσημέρι άγνωστοι οι οποίοι επέβαιναν σε τέσσερα αυτοκίνητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κίκος Μαρτίνος-Μαρίνα Λιβανού Όλα ξεκίνησαν όταν τέσσερα αυτοκίνητα αποπειράθηκαν να κλείσουν το δρόμο στον γιο του εφοπλιστή στη Βούλα με σκοπό, σύμφωνα με την καταγγελία του,να τον απαγάγουν.

Ωστόσο, δεν τα κατάφεραν καθώς ο γιος του γνωστού εφοπλιστή κατάφερε να εμβολίσει τα οχήματα και να διαφύγει.

Αστυνομικές πηγές, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφεραν ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει μέχρι στιγμής, οι άγνωστοι που προσπάθησαν να απαγάγουν τον γιο του κ. Μαρτίνου, έφεραν πάνω τους οπλισμό -πιθανότατα καλάσνικοφ- τον οποίο όμως, όπως φαίνεται, δεν χρησιμοποίησαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προσέγγισαν το αμάξι και επιχείρησαν να κλείσουν τον δρόμο ώστε να αναγκάσουν τον οδηγό να σταματήσει, o οποίος εκείνη την ώρα βρισκόταν έξω από τα γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας. Εκείνος πάτησε γκάζι και κατάφερε να τους εμβολίσει. Από την σύγκρουση, ένα από τα αμάξια των δραστών πήρε φωτιά. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Η προσέγγιση

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ο 34χρονος (Ανδρέας-Ιωάννης-Κίκος) φεύγοντας από τα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας Minerva Marine, είδε μπροστά του ένα βαν, ενώ αντιλήφθηκε ότι τον ακολουθεί ένα αμάξι μάρκας Citroen. Ο εφοπλιστής οδηγούσε ένα SUV, μάρκας Audi.

Τότε έκανε όπισθεν και συγκρούστηκε με το Citroen το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες. Στη συνέχεια ξαναγύρισε στα γραφεία της εταιρείας. Οι δράστες, τρεις τον αριθμό, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο γιος του εφοπλιστή στην ΕΛ. ΑΣ., κατέβηκαν από το Citroen, επιβιβάστηκαν στο βαν και αποχώρησαν από το σημείο.

Όπως όλα δείχνουν, στη συνέχεια έκαψαν το βαν (για να εξαφανίσουν τα στοιχεία) και, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, επιβιβάστηκαν σε ένα τζιπ -το οποίο φέρεται να έχει κλεμμένες πινακίδες- και διέφυγαν, πιθανότατα μάρκας BMW.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μαρτίνος ανέφερε στις Αρχές ότι τα τρία άτομα τα οποία έφεραν βαρύ οπλισμό, και συγκεκριμένα καλάσνικοφ,  τον σημάδεψαν, χωρίς όμως να πυροβολήσουν, ενώ προσπάθησαν να σπάσουν το τζάμι του οδηγού με σκοπό να τον βγάλουν από το αυτοκίνητο χωρίς, όπως αποδείχθηκε, να τα καταφέρουν. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το αυτοκίνητο του εφοπλιστή εμβόλισε εκείνο των απαγωγών.

Το Ι.Χ. που κάηκε επί της οδού Ηρακλειδών

To βαν που χρησιμοποίησαν οι δράστες

Το βαν που βρέθηκε στη Βούλα

Το Citroen των δραστών βρέθηκε καμένο στην οδό Ηρακλειδών

Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη κινητοποίηση της αστυνομίας, στη Γλυφάδα, τη Βάρκιζα, τη Βουλιαγμένη και τη Βούλα. 

Ποια είναι η οικογένεια Μαρτίνου

Η οικογένεια Μαρτίνου τις τελευταίες δεκαετίες συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές. Τα τρία αδέλφια πήραν στα χέρια τους την επιχείρηση που ίδρυσε η μητέρα τους, Αθηνά Μαρτίνου (το γένος Μεθενίκη), η οποία ήταν γόνος εφοπλιστικής οικογένειας. Η εταιρία Thenamaris ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Ο πατέρας τους ήταν ο μεγαλύτερος αντικέρ που γνώρισε η Μεταπολεμική Αθήνα και διατηρούσε κατάστημα στο Μοναστηράκι. Περνώντας τα χρόνια τα τρία αδέλφια Θανάσης, Ανδρέας και Ντίνος, ανδρώθηκαν επιχειρηματικά και δημιούργησαν έναν ισχυρό πόλο στον χώρο της ναυτιλίας. Η μητέρα τους παρέμεινε για πολλά χρόνια στο τιμόνι της εταιρίας, προτού αποφασίσει να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Τα τρία αδέλφια όμως, δεν κατάφεραν να μείνουν μαζί αφού στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο Θανάσης Μαρτίνος αποχώρησε και δημιούργησε τη δική του εταιρία, την East Med, ενώ λίγα χρόνια αργότερα ο Ανδρέας έφτιαξε τη Minerva Marine. Στο τιμόνι της Thenamaris έμεινε ο Ντίνος Μαρτίνος. Και οι τρεις τους δραστηριοποιούνται στο κομμάτι των δεξαμενοπλοίων και των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου.

Την τελευταία 20ετία υπολογίζεται ότι έχουν παραγγείλει γύρω στα 100 καινούρια πλοία, ενώ ακόμα και μέσα στην κρίση η οικογένεια πρωταγωνιστεί με αγορές μεταχειρισμένων πλοίων. Ο Θανάσης Μαρτίνος είναι ο άνθρωπος που οι ναυτιλιακοί κύκλοι τον χαρακτηρίζουν ως «εκείνον που επιλέγει και επενδύει τη σωστή στιγμή».

Τα τρία αδέλφια, ακόμα κι αν έχουν ακολουθήσει ξεχωριστούς δρόμους, έχουν στενές σχέσεις και προσπαθούν να διατηρούν ένα χαμηλό προφίλ και να αποφεύγουν τα φώτα της δημοσιότητας. Αγαπούν τα νότια προάστια, όπου και δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά , αφού κατέχουν αριθμό ακινήτων και οικοπέδων στην περιοχή.

Η ζωή του Κίκου Μαρτίνου

Ο Κίκος Μαρτίνος, στα 34 του είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά της οικογένειας με έντονη επιχειρηματική δράση. Τον Ιούλιο του 2009 παντρεύτηκε τη σύντροφό του Μαρίνα Λιβανού, γόνο της μυθικής εφοπλιστικής οικογένειας, με έναν λαμπρό γάμο στην Αγία Σοφία του Λονδίνου στο Basewater. Το βυζαντινό τελετουργικό του γάμου τους συζητήθηκε και σχολιάστηκε από το τζετ σετ, ενώ η η μυθική δεξίωση που ακολούθησε στο Blenheim Palace δεν πρόκειται να ξεχαστεί εύκολα.

Εκπρόσωποι των οικογενειών του παγκόσμιου εφοπλιστικού λόμπι παρευρέθηκαν εκεί , ενώ τα μέτρα ασφαλείας που είχαν παρθεί ήταν από τα υψηλότερα που υπήρξαν ποτέ. Μάλιστα, ακολούθησε και garden party στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Βάρκιζα, τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς.

Το ζευγάρι βάφτισε τον γιο του το καλοκαίρι του 2011 στο ιδιωτικό νησί των Λιβανών, την Κορωνίδα, μόλις με 80 άτομα προσκεκλημένους. Ανάμεσα τους η οικογένεια Νιάρχου, ο Νικόλαος και η Τατιάνα Μπλάτνικ.

Άποψη της εταιρείας του Κίκου Μαρτίνου στα νότια προάστια

Το σημείο όπου σημειώθηκε το συμβάν

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την ενέδρα

«Στις 15.30 στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στη περιοχή της Βούλας άγνωστα άτομα που επέβαιναν σε δύο οχήματα (ΙΧ και βαν) προσέγγισαν και επιχείρησαν να πλαισιώσουν – εγκλωβίσουν όχημα που οδηγούσε ημεδαπός, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει, καθώς με πορεία όπισθεν προσέκρουσε στο ΙΧ που τον ακολουθούσε. Από την πρόσκρουση εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο αυτοκίνητο των δραστών οι οποίοι το εγκατέλειψαν στο σημείο. Το δεύτερο όχημα (βαν) βρέθηκε επίσης καμένο σε κοντινή απόσταση. Προανάκριση από την Ασφάλεια Αττικής».

ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ: ΠΕΜΠΤΗ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013, 16.23

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης