Άγνωστοι επιτέθηκαν γύρω στις 03.00 τα ξημερώματα στο σπίτι όπου διαμένει η οικογένεια του 11χρονου Αφγανού, ο οποίος, αν και είχε κληρωθεί να είναι σημαιοφόρος για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, τελικά παρέλασε με την ταμπέλα του σχολείου του, στην περιοχή της Δάφνης.

Όπως ανέφερε η μητέρα του 11χρονου Αμίρ, Αριζού, άγνωστοι πέταξαν πέτρες στο παράθυρο του δωματίου όπου κοιμούνται τα παιδιά της. Το δωμάτιο γέμισε γυαλιά, ενώ μαζί με τις πέτρες έπεσε και ένα χαρτόνι που προέτρεπε την οικογένεια να φύγει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Την ώρα που έσπαγαν τα τζάμια, γύρω στις 03.00 τα ξημερώματα, φώναζα και καλούσα σε βοήθεια. Τα παιδιά είχαν ξυπνήσει, έκλαιγαν, ήταν πολύ φοβισμένα. Γέμισε γυαλιά το δωμάτιο των παιδιών. Βρέθηκε μπουκάλι μπίρας πάνω στο κρεβάτι. Οι πέτρες έπεφταν η μία μετά την άλλη. Ένιωσα πανικό. Δεν ήξερα τι να κάνω. Ειδοποίησα την ιδιοκτήτρια του σπιτιού, η οποία κατέβηκε και κάλεσε την αστυνομία. Θα πεθάνουμε. Θα μας σκοτώσουν. Δεν ξέρουμε τον λόγο» είπε χαρακτηριστικά η μητέρα του Αμίρ.

Μάλιστα, η οικογένεια σήμερα το πρωί ζήτησε από στελέχη του προγράμματος Προσωρινής Στέγασης προσφύγων του Δήμου Αθηναίων τη μετακίνησή της σε άλλη κατοικία.

Το Υπουργείο Παιδείας, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, Γιώργος Αγγελόπουλος, είναι ενήμερο για το περιστατικό και είναι σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η προκαταρκτική εξέταση που έχει διατάξει το Υπουργείο Παιδείας για τα γεγονότα που οδήγησαν στο να παρελάσει ο Αμίρ με την ταμπέλα του σχολείου και όχι με τη σημαία.

Θέση για το θέμα αυτό πήραν, με ανακοινώσεις τους, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, αλλά και ο σύλλογος γονέων του εν λόγω σχολείου.

«Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 6ου Δημοτικού Σχολείου με τις αποφάσεις που έχει λάβει και τις δράσεις που έχει υλοποιήσει κατά καιρούς στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τους αλλοδαπούς μαθητές και τις οικογένειές τους με ποικίλους τρόπους κάτι που πράττουν καθημερινά οι εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα» αναφέρει η ΔΟΕ σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει ότι είναι «απαράδεκτο και συκοφαντικό να σπιλώνονται εκπαιδευτικοί για αντιλήψεις και στάσεις, που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την παιδαγωγική διαδικασία που εφαρμόζουν και κυρίως με τη στάση ζωής που τους διακρίνει».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Δάφνης, του σχολείου του μικρού Αφγανού μαθητή, απεφάνθη ότι καλώς του αφαιρέθηκε η σημαία και του δόθηκε η ταμπέλα του σχολείου για να παρελάσει, εκφράζοντας την υποστήριξή του στους εκπαιδευτικούς και στον διευθυντή για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν το αποτέλεσμα της κλήρωσης.

«Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας τόσο στον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου μας όσο και στον Διευθυντή του σχολείου, ο οποίος με το ήθος και τον επαγγελματισμό που τον διακρίνει χειρίστηκε το ευαίσθητο αυτό θέμα. Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης εξακολουθεί να στηρίζει ΟΛΑ τα παιδιά του σχολείου χωρίς διακρίσεις» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Την υπόθεση ανέλαβε το Τμήμα Ρατσιστικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει στο σχολείο μας με την επιλογή σημαιοφόρου, εκφράζουμε τη στήριξή μας στο εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου για τον τρόπο που το χειρίστηκε ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων.

»Το σχολείο μας ήταν, είναι και θα είναι μια ανοιχτή αγκαλιά και όλα τα παιδιά του κόσμου που φοιτούν σε αυτό, χωρίς διακρίσεις, τόσο για εμάς τους γονείς όσο και για ολόκληρη τη σχολική μας κοινότητα.

»Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας τόσο στον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου μας, όσο και στον Διευθυντή του σχολείου, ο οποίος με το ήθος και τον επαγγελματισμό που τον διακρίνει χειρίστηκε το ευαίσθητο αυτό θέμα.

»Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης, εξακολουθεί να στηρίζει ΟΛΑ τα παιδιά του σχολείου χωρίς διακρίσεις».

Έρευνα για το περιστατικό της παρέλασης

Τις συνθήκες υπό τις οποίες ο 11χρονος Αμίρ από το Αφγανιστάν, αν και είχε κληρωθεί να είναι σημαιοφόρος, κράτησε τελικά την ταμπέλα του σχολείου του κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, έχει θέσει υπό εξέταση το Υπουργείο Παιδείας, διατάζοντας προκαταρκτική εξέταση για το περιστατικό.

Η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την καρατόμηση του διευθυντή του 6ου Δημοτικού σχολείου Δάφνης, αναφέροντας ότι αφαίρεσε τη σημαία από τον 11χρονο Αμίρ «επικαλούμενος δήθεν την άρνηση του παιδιού να μπει στην εκκλησία με τη σημαία, κάτι που ο μαθητής και η οικογένειά του διαψεύδουν κατηγορηματικά».

Ο Αμίρ σε συνέντευξή του είχε δηλώσει σχετικά με τη διαδικασία της κλήρωσης: «Εγώ δεν ήμουν ενήμερος ότι συμμετείχα στη διαδικασία, απλώς μου είπαν ότι βγήκε το όνομά μου. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα παρελάσω μαζί με τους συμμαθητές μου», ενώ είχε σημειώσει ότι όλοι οι συμμαθητές του τού έδωσαν τα συγχαρητήριά τους.

Η μητέρα του, Αραζού Ιμέντια, ανέφερε ότι «όταν κληρώθηκε, γύρισε στο σπίτι πολύ χαρούμενος και μου ανακοίνωσε ότι θα παρελάσει ως σημαιοφόρος. Μετά πήρε τηλέφωνο ένας διερμηνέας από το Ιράν και μιλούσε πολύ καλά τη μητρική μου γλώσσα και με ρώτησε εάν έχω πρόβλημα να εκκλησιαστεί. Είπα ότι δεν έχουμε κάποιο θέμα και έδωσα την έγκρισή μου το παιδί μου να δώσει το παρών ως σημαιοφόρος».

Η χαρά του Αμίρ, όμως, δεν κράτησε πολύ και η μητέρα του κάλεσε τον διερμηνέα και ζήτησε εξηγήσεις: «Μου είπε ότι ο δάσκαλος είπε ότι δεν γίνεται ο Αμίρ να είναι σημαιοφόρος, γιατί είναι μουσουλμάνος και γιατί ο πατέρας του δεν είναι στην Ελλάδα για να δώσει την έγκρισή του».

Σημειώνεται ότι ο πατέρας του Αμίρ ζει στη Γερμανία από το 2015 και η οικογένεια έχει κινήσει τις διαδικασίες επανένωσης.

Ανακοίνωση από τον Δήμο Αθηναίων

Άγνωστοι επιτέθηκαν σήμερα τα ξημερώματα και προκάλεσαν ζημιές σε σπίτι οικογένειας Αφγανών προσφύγων στη Δάφνη, η οποία φιλοξενείται στο πλαίσιο του προγράμματος Προσωρινής Στέγασης προσφύγων του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Πρόκειται για την οικογένεια του Αφγανού μαθητή, που ενώ είχε κληρωθεί ως σημαιοφόρος για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, το σχολείο τού το αρνήθηκε. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την επίθεση, ζητεί από τις αρχές την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και δηλώνει την αποφασιστικότητα της δημοτικής αρχής για μια ανοιχτή Αθήνα, που με τους πολίτες της και σε συνεργασία με τους δήμους όλης της χώρας θέτουν στο περιθώριο, ακραίες, μισαλλόδοξες, ξενόφοβες και ρατσιστικές πρακτικές. Φασίζουσες τακτικές, που επιχειρούν να τρομοκρατήσουν, όχι μόνο δεν μας πτοούν αλλά χαλυβδώνουν την αποφασιστικότητά μας να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων και η κοινωνική ένταξής τους.

Η οικογένεια των Αφγανών προσφύγων ζήτησε σήμερα το πρωί από στελέχη του προγράμματος Προσωρινής Στέγασης, τη μετακίνησή της σε άλλη κατοικία.

Τον «αποτροπιασμό» για την επίθεση εξέφρασε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας

«Με αφορμή την επίθεση με πέτρες στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ, στη Δάφνη, το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εκφράζει τον αποτροπιασμό του και ζητά από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι υπαίτιοι, όποιοι κι αν είναι και από όπου κι αν προέρχονται, να εντοπιστούν και να υποστούν τις συνέπειες της πράξης τους» αναφέρεται σχετικά.

Το υπουργείο, στην ανακοίνωσή του τόνισε, ότι η Πολιτεία δε δείχνει ανοχή «σε ρατσιστικές και φασιστικές πρακτικές» και ανέφερε: «Ο Αμίρ και κάθε άλλος μαθητής και μαθήτρια, θα πρέπει να νιώθει ασφαλής και ισότιμο μέλος του σχολείου του, της πόλης του, της χώρας στην οποία ζει».

Εξάλλου, το υπουργείο, απευθυνόμενο στη ΝΔ, ανέφερε ότι «προκαλεί οργή» το γεγονός ότι δεν καταδίκασε τη επίθεση. «Είναι απορίας άξιο γιατί δεν το έκανε» ανέφερε το υπουργείο και κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταδικάσει τη συγκεκριμένη επίθεση.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας:

«Τα ξημερώματα κάποιοι βανδάλισαν το σπίτι ενός 11χρονου Αφγανού στη Δάφνη, επειδή είχε κληρωθεί ως σημαιοφόρος του σχολείου του. Κάποιοι άλλοι τον είχαν υποχρεώσει προηγουμένως να κρατά αντί σημαίας, μια ταμπέλα του σχολείου του. Αυτή είναι η καθημερινή ανομία που ανέδειξε σήμερα η Νέα Δημοκρατία και έχει συχνά, δυστυχώς, και ρατσιστικά κίνητρα. Γι’ αυτήν ο κ. Τσίπρας δεν είπε κουβέντα στη Βουλή, καθώς ζει στον δικό του τόπο και χρόνο».

Το συμβάν καταδίκασε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, σχολιάζοντας σχετικά: «Οι νεοναζί ”σηκώνουν κεφάλι”. Χτύπησαν δικηγόρους. Τώρα στοχοποιούν μικρά παιδιά και επιτίθενται σε οικογένειες. Δεν έχουν όρια. Είναι ο ορισμός του δημοσίου κινδύνου. Εχθρός τους είναι η κοινωνία. Δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα ”νύχτες των κρυστάλλων”. Η απάντησή μας πρέπει να είναι ομόθυμη. Η εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής να επιστρέψει στο περιθώριο που ανήκει. Η δημοκρατία και η ελευθερία θα νικήσουν».

Καταδικάζει την επίθεση η Ένωση Κεντρώων

Τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει κληρώσεις για το ποιος θα σηκώνει τη σημαία στις εθνικές επετείους, δίνει τώρα σε φασιστικούς κύκλους το έναυσμα για εκδηλώσεις βίας και ρατσισμού. Πρέπει πριν νομοθετήσουμε να βλέπουμε και πιο μακριά κ. Τσίπρα. Η Ένωση Κεντρώων καταδικάζει απερίφραστα τέτοια φαινόμενα.

«Οι συμμορίες τραμπουκίζουν ανενόχλητες»

«Κάθε μέρα ένας στόχος. Χθες ο ακτιβιστής στην ΑΣΟΕΕ και οι Ευέλπιδες, σήμερα ο πιτσιρικάς Αφγανός. Οι συμμορίες τραμπουκίζουν ανενόχλητες», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης