Ο χρόνος τελειώνει για τους διώκτες των τεσσάρων Aλβανών κακοποιών όσο αυτοί πλησιάζουν βήμα βήμα και ρεματιά ρεματιά ως τα αλβανικά σύνορα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μόνη ελπίδα πλέον των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. και των άλλων αστυνομικών που συμμετέχουν στο ανθρωποκυνηγητό στη Θεσπρωτία είναι η απόφαση του Κόλα να κινηθεί αιφνιδιαστικά, επιστρέφοντας στις ελληνικές περιοχές που δεν ελέγχονται από τα μπλόκα.

Ύστερα από άλλη μια νύχτα κυνηγητό στον εθνικό δρυμό από τον Καλαμά έως τα αλβανικά σύνορα, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. είναι κατάκοποι – όσο καταπονημένοι αλλά και αποφασισμένοι φαίνεται πως είναι οι τέσσερις Αλβανοί δραπέτες.

Νωρίς το βράδυ του Σαββάτου, ανώτερο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι οι περίφημες θερμικές κάμερες είχαν εντοπίσει δύο άτομα στην προαναφερόμενη περιοχή. Ανέμεναν μια κίνησή τους για να εξαπολύσουν άλλη μια επιχείρηση σύλληψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ευρύτερη περιοχή της Σαγιάδας, του Ασπροκκλησίου, της Παραμυθιάς και του Κερασοχωρίου Θεσπρωτίας παρατάχθηκαν ισχυρές δυνάμεις των ΕΚΑΜ, οι οποίες περίμεναν καρτερικά τη μετακίνηση των δραπετών από το υπαίθριο κρησφύγετό τους προτού επιχειρήσουν να τους συλλάβουν.

Ωστόσο η νύχτα κύλησε με το στήσιμο μπλόκων και τις γνωστές ενέδρες χωρίς αποτέλεσμα, ενώ δεν αναφέρθηκε στην περιοχή νέα κλοπή αυτοκινήτου ή δικύκλου. Αυτό σημαίνει, κατά τους αστυνομικούς, ότι ο Κόλα και οι συνεργάτες του έχουν αποφασίσει να διαφύγουν καλυπτόμενοι από τις πυκνές φυλλωσιές του δάσους της περιοχής, που συνεχίζεται έως και μέσα στην Αλβανία.

Στα κεντρικά της ΕΛ.ΑΣ. οι ανώτεροι αξιωματικοί που παρακολουθούν την επιχείρηση αρνούνται να προβούν σε εκτιμήσεις, την ώρα που πληθαίνουν τα παράπονα και οι καταγγελίες για σειρά από παραλείψεις, ακόμη και ερασιτεχνισμούς, που βαρύνουν τις επιλογές της αστυνομικής ηγεσίας.

Οι καταγγελίες αυτές κάνουν λόγο για έλλειμμα εκπαίδευσης σε πολεμικές συνθήκες αλλά και για προβλήματα στον σχεδιασμό της δίωξης των φυγάδων.

Επισημαίνεται ότι η σπείρα του Κόλα έχει αφήσει νεκρούς και τραυματίες στα διάφορα σημεία όπου έχει συμπλακεί με περιπόλους της αστυνομίας. Είναι, λοιπόν, προφανές πως η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί ζήτημα τιμής τον εγκλωβισμό των κακοποιών και κυρίως την αποφυγή διαφυγής τους στην Αλβανία, όπου σημειωτέον ο Κόλα έχει να αντιμετωπίσει, αν και εφόσον φτάσει εκεί, ανοιχτούς λογαριασμούς με την ντόπια μαφία.

Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης