Το οδοιπορικό του zougla.gr στα Πομακοχώρια και το ρεπορτάζ για τις χρόνιες προσπάθειες του τουρκικού προξενείου για τον εκτουρκισμό του πανάρχαιου αυτού ακριτικού φύλου έγινε θέμα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος υπέβαλε σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Εξωτερικών, αναφερόμενος στο ρεπορτάζ του zougla.gr:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 
Οι επίμαχες δηλώσεις του Κεμάλ Φαρζλί, αντιπροέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Πομάκων και Προέδρου στο Κέντρο Πομακικών Ερευνών:

«Το τούρκικο προξενείο είναι μεγάλη πληγή. Υπάρχουν πράκτορες της Άγκυρας που απειλούν τους Πομάκους, δεν μας αφήνουν καν να δηλώνουμε τη φυλή μας. Το ίδιο και ο ψευτομουφτής. Μπερδεύουν επίτηδες τον κόσμο συγχέοντας τη θρησκεία με την εθνικότητα. Η προπαγάνδα του προξενείου έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα: Τουλάχιστον το 50% των Πομάκων έχουν εκτουρκιστεί, κι αυτό λόγω της απουσίας του ελληνικού κράτους», σημειώνει, απευθύνοντας δραματική έκκληση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Από το ελληνικό κράτος ζητάμε να παρέμβει άμεσα και να θέσει σε απραξία το τούρκικο προξενείο. Δεν έχουμε καμία υποστήριξη από αυτό. Φανταστείτε κατάφεραν να διακόψουν τη μετάδοση ειδήσεων σε τοπικό κανάλι στην πομάκικη γλώσσα και την έκαναν στα τούρκικα. Γιατί έχουν ειδήσεις τώρα στην ΕΡΤ στα αραβικά, λόγω των μεταναστών και των προσφύγων, αλλά όχι στα πομάκικα, που αφορά όλους εμάς», αναρωτιέται…

Η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά:

 
Δείτε το ρεπορτάζ του zougla.gr:

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης