Έφτασε η ώρα των διώξεων για τα μη πολιτικά πρόσωπα από τα οποία πέρασε κατά την 20άμηνη διαδρομή της η περίφημη λίστα Λαγκάρντ, παραμένοντας αναξιοποίητη, αλλά και την αφαίρεση των ονομάτων των τριών συγγενικών προσώπων του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα που διενεργούσαν από το περασμένο Φθινόπωρο οι οικονομικοί εισαγγελείς έφτασε στο τέλος της και αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα η άσκηση ποινικών διώξεων. Ήδη μάλιστα φέρεται να έχει υποβληθεί η σχετική αναφορά από τον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη με τα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει για τα μη πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη διαχείριση της λίστας.

Υπενθυμίζεται ότι στο στόχαστρο έχουν βρεθεί οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Καπελέρης και Ιωάννης Διώτης, η δικηγόρος και πρώην συνεργάτιδα του κ. Διώτη Γαλάτεια Μανέ,  καθώς και οι τρεις συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των οποίων απαλείφθηκαν από την επίμαχη λίστα. Ο κ. Καπελέρης στις έγγραφες εξηγήσεις του με την ιδιότητα του υπόπτου επέμεινε στον ισχυρισμό πως είχε παραλάβει μία λίστα με τους 20 μεγαλύτερους καταθέτες από τον Γ. Παπακωνσταντίνου για να ελέγξει το φορολογικό τους προφίλ. Ο κ. Διώτης πάντως, όταν εκλήθη ως ύποπτος από τους οικονομικούς εισαγγελείς παραδέχτηκε πως αντέγραψε την επίμαχη λίστα στις 8 Ιουλίου του 2011 και διέγραψε το δεύτερο στικάκι.

Με την ιδιότητα του υπόπτου πέρασαν το εισαγγελικό γραφείο και τα τρία συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε ποινική εμπλοκή. Πρόκειται για την Ελένη Παπακωνσταντίνου, ξαδέλφη του πρώην υπουργού Οικονομικών, τον σύζυγό της, Συμεών Σικιαρίδη, και τον άνδρα της αδελφής της, Ανδρέα Ρωσσώνη που είχαν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις για τα κακουργήματα της ηθικής αυτουργίας σε υπεξαγωγή και νόθευση εγγράφου με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και για το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος. Και οι τρεις πάντως, αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή υποστηρίζοντας πως οι καταθέσεις τους στην ελβετική τράπεζα HSBC ήταν νόμιμες, φορολογημένες και δικαιολογούνταν από τα εισοδήματά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης