Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Με τη συμμετοχή εκατόν είκοσι από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες από τη Γαλλία και την Ελλάδα και παρουσία του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ξεκίνησε λίγο μετά τις 16.00 επιχειρηματική συνάντηση στο ξενοδοχείο «Hilton» της Αθήνας, στο πλαίσιο της ολιγόωρης παραμονής του κ. Ολάντ στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ομιλία του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι πλέον «περνάμε στη φάση της δραστηριότητας και της ανάπτυξης και οι σημαντικές θυσίες του ελληνικού λαού θα φέρουν αποτέλεσμα. Ο στόχος είναι να χαράξουμε νέες προοπτικές για να μη θυσιαστούν γενιές καθώς η ανεργία πλήττει σε τεράστιο βαθμό τους νέους και στην Ελλάδα και στη Γαλλία». Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι πρέπει να τηρούνται τρεις σημαντικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη. Πρώτον η Ελλάδα επέλεξε να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις χάρη στις οποίες παρέμεινε στο ευρώ. Δεύτερον η ελληνική δημόσια διοίκηση να γίνει αποτελεσματική και η Γαλλία μπορεί να βοηθήσει πολύ σε αυτό. Τρίτον να υπάρξει δυνατότητα για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του είναι σταθερός εταίρος της Ελλάδας, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι 120 γαλλικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη χώρα μας με τζίρο μεγαλύτερο από 2 δισ. ευρώ και όπως τόνισε, το σημαντικό είναι να διευρυνθεί αυτή η παρουσία και να προωθηθούν και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που δημιουργούνται λόγω του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, τονίζοντας ότι «ούτε χάρη ζητάμε ούτε προνόμια αλλά θα συμμετέχουμε κανονικά με διαφανείς διαδικασίες στους διαγωνισμούς». Καταλήγοντας εξέφρασε για ακόμη μία φορά την αλληλεγγύη του στη χώρα μας, και τόνισε ότι τώρα περνάμε σε μία καινούργια φάση για την οποία η λέξη κλειδί είναι η ανάπτυξη που πρέπει να αποκατασταθεί στην Ευρώπη. Ο ρόλος των κυβερνήσεων, όπως είπε να δημιουργηθεί το πρόσφορο έδαφος για όλα αυτά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων επιχειρηματιών, ο κ. Ολάντ τόνισε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι καλοδεχούμενες έτσι ώστε να δραστηριοποιηθούν και αυτές στη Γαλλία και ξεκαθάρισε ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις δεν θα αντικαταστήσουν τις ελληνικές αλλά «όλοι μπορούν να κερδίσουν από την αγαστή συνεργασία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση επιχειρηματία πολυεθνικής ενεργειακής εταιρείας προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, σχετικά με το πρόβλημα των στρεβλώσεων της αγοράς ενέργειας, ο κ. Σαμαράς παραδέχθηκε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε αυτή την αγορά αλλά ήδη καταρτίζεται πλάνο εξυγίανσης και νέο ρυθμιστικό πλαίσιο με τη συμμετοχή της ΡΑΕ καθώς και ότι οι διαδικασίες επιταχύνονται. Όπως τόνισε, δόθηκαν ήδη 130 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ για την εξυγίανσή της και γίνεται ότι απαιτείται ώστε να δώσουν ζωή στις μεγάλες επενδύσεις που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας. «Στόχος μας είναι η κυβέρνηση να συμπλέει με τις επιχειρήσεις και να μην στέκεται εμπόδιο σε αυτές, και για το λόγο αυτό δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να στρώσουμε το κόκκινο χαλί για όλες τις επενδύσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα». 

Στις 17.30 οι εργασίες του φόρουμ ολοκληρώθηκαν.

Στο φόρουμ συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο Θ. Λαβιδάς:

Ήδη από τις 15.00 το μεσημέρι άρχισαν να καταφθάνουν οι επιχειρηματίες στο ξενοδοχείο.

Στις 16.00 έφθασε στο «Hilton» και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έκανε δηλώσεις σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης συνοδευόμενος από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και τον Γιάννη Στουρνάρα.

Στη συνέχεια έφθασε στο ξενοδοχείο ο κ. Ολάντ, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

(Άφιξη του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη)

(Οι αφίξεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και της υπουργού Τουρισμού Ολ. Κεφαλογιάννη)

«Η παρουσία του σοσιαλιστή προέδρου της Γαλλίας – της δεύτερης μεγαλύτερης χώρας της Ε.Ε. – στο επιχειρηματικό φόρουμ αποτελεί αναγνώριση του πρωτοπόρου ρόλου της επιχειρηματικότητας, σ’ αυτήν την περίοδο της κρίσης» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒ – Επιχειρηματικό Συμβούλιο, Διεθνείς Δράσεις, Θανάσης Λαβίδας.

Η παρουσία Ολάντ, προσθέτει, αποτελεί «πρόσκληση για την ελληνογαλλική επιχειρηματική συνεργασία, από την οποία η Ελλάδα έχει πολλά να ωφεληθεί, καθώς η Γαλλία διαθέτει προηγμένη τεχνολογία».

Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον, σημειώνει, για γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, για ελληνικές εξαγωγές στη Γαλλία και για τη σύσταση μικτών ελληνογαλλικών επιχειρήσεων, που μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. «Η λεκάνη της Μεσογείου περικλείει μεγάλες δυνατότητες για πολλούς τομείς συνεργασίας» λέει εμφατικά, αναφέροντας ενδεικτικά ως δυνατούς τομείς επενδύσεων ή συνεργασίας την ενέργεια, τις κατασκευές, τα έργα υποδομής, τις μεταφορές, τον τουρισμό και την υγεία.

Στο πλαίσιο του φόρουμ θα υπογραφεί συμφωνία για την ίδρυση Επιχειρηματικού Συμβουλίου από τον ΣΕΒ εκ μέρους της ελληνικής πλευράς και από τη Medef International από γαλλικής πλευράς.

Στη μία ώρα, που προγραμματίζεται να διαρκέσει το φόρουμ, θα εκφωνήσουν ομιλίες ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Γάλλος πρόεδρος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος και ο πρόεδρος του ΣΕΒ για τις Διεθνείς Δράσεις Θ. Λαβίδας, ενώ αναμένεται να υπάρξει και διάλογος με τους επιχειρηματίες.

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης