Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς, κυρίως αυτά του Καστριτσίου και του Πλατάνου Αχαΐας, τα οποία μαίνονται από τα ξημερώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολίτες δίνουν μάχη με τις φλόγεςΟι φλόγες έφτασαν στις αυλές σπιτιών, ωστόσο, απετράπη το πιο εφιαλτικό σενάριο. Να καούν οι περιουσίες των κατοίκων, οι οποίοι ήδη έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους.

Λόγω των ανέμων αναζωπύρωσαν τα μέτωπα στο Κάτω Καστρίτσι και τώρα η πυρκαγιά κατευθύνεται προς το Δρέπανο. Επί ποδός βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας. Στη μάχη έχει ριχθεί και ο Στρατός με πεζοπόρο τμήμα, όπως επίσης η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και εθελοντές από τα Βραχνέικα.

Αυτή την ώρα 17.30 στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχουν: 130 πυροσβέστες, 69 οχήματα, τα 75 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική τα εναέρια μέσα θα συνδράμουν μέχρι τις 20.30 το βράδυ.

Πυκνός καπνός έχει καλύψει ολόκληρη την πόλη της Πάτρας φτάνοντας μέχρι την περιοχή του νοσοκομείου του «Αγίου Ανδρέα», αρκετά μακριά δηλαδή από το μέτωπο της φωτιάς.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή μεταφέρουν στάχτες και αποκαϊδια σε όλη την πόλη, ενώ έντονη είναι η δυσφορία από τον πυκνό καπνό, με τους πολίτες να κλείνουν τα παράθυρα των σπιτιών τους.

Ο φακός της zougla.gr στα πύρινα μέτωπα



(το χωριό Πλατάνι)

Η φωτιά απο τον χώρο του Πανεπιστημίου της Πάτρας

Ο πρόεδρος των Εθελοντοντίκης Ομάδας Δασοπροστασίας Βραχνέικων μιλά στη zougla.gr:

Σύσκεψη στην Περιφέρεια

Συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα το μεσημέρι, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, για την εκτίμηση της κατάστασης και το συντονισμό των περαιτέρω κινήσεων σε ότι αφορά την εξέλιξη της φωτιάς στην περιοχή Σελλών-Αργυρών-Πλατανίου-Καστριτσίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση που παρείχε στα μέλη του Οργάνου ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κωνσταντίνος Δεσυνιώτης, η φωτιά ξέσπασε στις 2.30 τη νύχτα και η εξάπλωσή της ήταν ταχεία λόγων των ανέμων που φυσούσαν στην περιοχή και του ανάγλυφου του εδάφους.

Σημειώνεται ότι στη μάχη της πυρόσβεσης έχουν ήδη διατεθεί άνδρες του ΚΕΤΧ ενώ αναμένονταν βαρέα μηχανήματα και πυροσβεστικό όχημα του στρατού από το Ναύπλιο.

Στην παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης ζήτησε την ένταση των προσπαθειών εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων δυνάμεων ενώ επίσης σημείωσε την ανάγκη για πλήρη ετοιμότητα και συντονισμό προκειμένου να είναι δυνατή η αντιμετώπιση κάθε πιθανής εξέλιξης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας που έρχεται.

Από τη δική του πλευρά ο Αντιπεριφερειάρχης Γρηγόρης Αλεξόπουλος επεσήμανε την ανάγκη να κρατηθούν πάση θυσία ανοιχτοί οι δρόμοι για την περίπτωση που θα χρειαστεί να εκκενωθούν περιοχές από κατοίκους.

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Παναγιώτης Σαγκούρης
Φωτογραφίες: Σπύρος Χρονάς
Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος-Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης