Αποστολή: Νίκος Χριστοφάκης

Η φορά του σεισμού λες και σημάδεψε κατ΄ ευθείαν το λιμάνι της Κω. Το επίκεντρο κάπου 16 μίλια νοτιοανατολικά, σχεδόν έξω από την Αλικαρνασσό. Όλα σε μια νοητή γραμμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ισχύς της δόνησης έσπασε τα ντόκα του λιμανιού. Η καθίζηση από 50 πόντους έως ένα μέτρο συμπίεσε τα υλικά.

Αν κανείς ανέβει τον δρόμο που οδηγεί από το λιμάνι στην κεντρική λαχαναγορά της Κω αντιλαμβάνεται αμέσως πως κάτι άλλαξεΆνοιξε η προκυμαία, σχίστηκε σε διάφορα σημεία, τρύπες πολλών μέτρων μέσα από τις οποίες μπορείς να αντιληφθείς τα κενά. Είναι φανερό πώς τα μεγάλα σκάφη δεν μπορούν πια να δέσουν. Κατευθύνονται από τα ξημερώματα στη Νίσυρο και την Κάλυμνο και από εκεί με πλοιάρια εξυπηρετούνται οι επιβάτες. Αλλά τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά;

Οι Αρχές σκέπτονται να ενεργοποιήσουν το λιμάνι του Κέφαλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν κανείς ανέβει τον δρόμο που οδηγεί από το λιμάνι στην κεντρική λαχαναγορά της Κω αντιλαμβάνεται αμέσως πως κάτι άλλαξε. Αριστερά, το ιστορικό Τέμενος της πόλης με το περίπτερο του νιπτήρα (το πέτρινο σιντριβάνι) έχει υποστεί σοβαρή καταστροφή.

Ο τρούλος του παρακείμενου περιπτέρου έχει καταρρεύσει.

Τεράστιες ρωγμές και συντρίμμια στις μεγάλες εκκλησιές του κέντρου. Δύο παλιά σπίτια στα συντρίμμια. Παρακάτω το μοιραίο μπαρ που κατέρρευσε . Εκεί έγινε το μεγάλο κακό.

Έπεσε η οροφή, γκρεμίστηκαν οι τοίχοι του διώροφου κτηρίου. Ανέμελοι οι θαμώνες, τουρίστες, οι περισσότεροι βρέθηκαν κτυπημένοι. Δύο νεκροί, ένας ακρωτηριασμένος και από τα δύο πόδια, πολλοί τραυματίες μερικοί σοβαρά.

Ο κόσμος της Κω, έξω στους δρόμους. Οι πολίτες με την ψυχή στο στόμα, ο καθένας με μία σκούπα, καροτσάκια, ζεμπίλια, κουβάδες καθαρίζουν. Ο Εγκέλαδος κτύπησε άσκημα μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού. Το νησί έχει βουλιάξει από τους τουρίστες. Καταστροφή. Σε κάθε γωνιά του δρόμο, όπου πιάσεις κουβέντα με τους τουρίστες, όλοι ζητούν να φύγουν και μάλιστα εσπευσμένα.

Αυτή είναι η εικόνα της επόμενης ημέρας που αποτυπώνει με τον φακό του ο απεσταλμένος του zougla.gr Νίκος Χριστοφάκης.

Τα κτήρια και οι υποδομές που υπέστησαν τις ζημιές είναι εκείνα που έχουν κτιστεί στον Μεσοπόλεμο. Κατασκευές του ’20 και του ’30.

Τα σύγχρονα κτήρια, αυτά που κτίστηκαν μετά το 1956 άντεξαν.

Δύο νεκροί – Δεκάδες τραυματίες

Ο απολογισμός του σεισμού που έπληξε τα ξημερώματα το νησί του Ιπποκράτη δεν ήταν μόνο καταστροφικός. Ήταν και φονικός.

Δύο νέοι άνθρωποι που βρίσκονταν στην Κω για παραθέριση έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια του τοίχου στο μπαρ που διασκέδαζαν. O ένας ήταν Τούρκος και ο άλλος Σουηδός.

Τουλάχιστον πέντε άλλοι άνθρωποι φέρουν σοβαρότατα τραύματα και δεκάδες, πιο ελαφρά. Κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά τους στην Κρήτη προκειμένου να νοσηλευτούν στο ΠΑΓΝΗ. Η λίστα με τις ζημιές μακραίνει ενώ η Κώες αρχίζουν να μετρούν τις «πληγές» τους.

Την ίδια ώρα εκατοντάδες τουρίστες στοιβάζονται στο αεροδρόμιο καθώς οι καθυστερήσεις και οι ακυρώσεις πτήσεων είναι πολλές.

Εκπρόσωποι της Πολιτείας και αρμόδιες αρχές βρέθηκαν στον τόπο του φονικού σεισμού, προκειμένου να συνδράμουν με κάθε μέσον στις προσπάθειες αποκατάστασης.

Προς το παρόν ξεκινούν οι αυτοψίες για να εξακριβωθεί το μέγεθος της καταστροφής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης