Έπειτα από ευρείας κλίμακας επιχείρηση της Εισαγγελίας Αθηνών στο υποκατάστημα του Ι.Κ.Α. Καλλιθέας συνελήφθησαν έξι υπάλληλοι με την κατηγορία της υπεξαίρεσης και ψευδών βεβαιώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Οικονομική Αστυνομία «έπεσε» πάνω σε ευρήματα που προκαλούν αίσθηση. Στην κατοικία μιας εκ των έξι γυναικών ανακαλύφθηκε συσκευασία pampers, με 960.000 σε ευρώ. Πάντως η αστυνομία προς το παρόν κάνει λόγο για πέντε συλλήψεις. Μία άλλη εκ των συλληφθέντων διατηρεί μονοκατοικία με πισίνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος της, ενώ μία συνάδελφός τους έχει στην κατοχή της λιμουζίνα μάρκας LEXUS, το κόστος της οποίας δεν συνάδει με το οικονομικό της προφίλ.

Mετά και από τις πρωτόγνωρες αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως την Τετάρτη στο Ι.Κ.Α. Ηρακλείου, με γιατρό να υπογράφει 7.000 ημέρες αναρρωτικής άδειας μέσα σε ένα χρόνο, σε μικρή ομάδα ασθενών, η νέα αυτή αποκάλυψη που αφορά στο Ι.Κ.Α. Καλλιθέας τοποθετεί το ίδρυμα στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος των ειδικών υπηρεσιών που ασχολούνται με το οικονομικό έγκλημα και τη διαχείριση μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, έξι γυναίκες υπάλληλοι του Ι.Κ.Α. Καλλιθέας ζημίωσαν περί τα 12 εκατομμύρια ευρώ το ίδρυμα, καθώς φρόντιζαν να δίνουν επιδόματα σε μη ασφαλισμένους ή μη δικαιούχους, παίρνοντας ως ταρίφα το 80%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής κατασχέθηκαν πολυτελή οχήματα και δεσμεύτηκε ποσό, ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο και θα επιστραφεί στο ελληνικό Δημόσιο.

Η έρευνα ξεκίνησε κατόπιν σχετικής καταγγελίας του Ι.Κ.Α. στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Ακολούθησε συνεργασία της Οικονομικής Αστυνομίας με την κα. Ελένη Ράικου. Η έρευνα ξεκίνησε το πρωί και συνεχίζεται…

Όσον αφορά στο Ι.Κ.Α. Ηρακλείου, ενδέχεται άμεσα να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι δύο γιατροί που εμπλέκονται στην υπόθεση με τις απίστευτες ημέρες αναρρωτικών αδειών που «γράφονταν» κυρίως σε αλλοδαπούς εργαζομένους, με αποτέλεσμα να υποστεί σημαντική ζημία το Ι.Κ.Α..

Ήδη, μάλιστα, κλιμάκιο του Οργανισμού βρίσκεται από χθες στο Ηράκλειο και διενεργεί έλεγχο με βάση τα πορίσματα που ήδη υπάρχουν. Όσοι διαπιστωθεί ότι συμμετείχαν στο «πάρτι» των αναρρωτικών αδειών θα τεθούν αμέσως σε διαθεσιμότητα, ενώ παράλληλα θα διαταχθεί και ΕΔΕ.

Σχετικές έρευνες, σύμφωνα με την αστυνομία πραγματοποιούνται και στην περιοχή της Λακωνίας.

«Βιομηχανία» αναρρωτικών αδειών

«Βιομηχανία» αναρρωτικών αδειών, που επιβάρυναν με μεγάλα ποσά το Ι.Κ.Α., αποκαλύφθηκε στο Ηράκλειο και μάλιστα, έπειτα από έρευνα που έγινε, διαπιστώθηκε ότι ένας γιατρός είχε γράψει 7.000 ημέρες αναρρωτικής άδειας σε ασθενείς!

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, έχουν πιστοποιηθεί 11 περιπτώσεις από, πιθανότατα, οκτώ γιατρούς του Ηρακλείου, που χορηγούσαν αναρρωτικές άδειες έναντι 100- 200 ευρώ. Οι αναρρωτικές γράφονταν κυρίως σε οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό λάμβαναν την αποζημίωση από το Ι.Κ.Α., ενώ ανανέωναν ή έπαιρναν την άδεια παραμονής τους σαν εργαζόμενοι.

Παράλληλα, την ίδια ώρα μπορούσαν να εργάζονται και να πληρώνονται χωρίς να τους ασφαλίζει ο εργοδότης. Μάλιστα, σε μία περίπτωση 5μελούς οικογένειας εμφανίζονται όλα τα μέλη με αναρρωτική άδεια, με το μικρότερο ποσό που καρπώθηκαν να φτάνει τα 12.000 ευρώ και το μεγαλύτερο τα 23.000 ευρώ τον χρόνο.

Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι ξενοδοχοϋπάλληλος πήρε αναρρωτική από την ημέρα λήξης της σύμβασής του μέχρι την ημέρα που προσλήφθηκε ξανά στο ξενοδοχείο όπου εργάζεται, αφού το ποσό αποζημίωσης για την ασθένεια από το Ι.Κ.Α. είναι κατά πολύ υψηλότερο από το επίδομα ανεργίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης