Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, με κεντρικό σύνθημα «Όχι στο πολυνομοσχέδιο». Εργαζόμενοι στον Δημόσιο Τομέα έχουν βγει στους δρόμους και αντιδρούν στο μέτρο της διαθεσιμότητας και τις απολύσεις.

Θεσσαλονίκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν από το πρωί στην πλατεία αρχαίας αγοράς, στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και διαμαρτυρήθηκαν για τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, συγκεντρώθηκαν «για να αντιταχθούν απέναντι στην σκληρή πολιτική της κυβέρνησης». Έπειτα από τις ομιλίες των μελών του σχετικά με το θέμα των συγχωνεύσεων και των απολύσεων, ξεκίνησαν πορεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λόγω της πορείας, κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης έχουν κλείσει.

Στην ΕΡΤ3 η συγκέντρωση των δημοτικών υπαλλήλων

Δημοτικοί αστυνομικοί, σχολικοί φύλακες και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στους δήμους, ξεκίνησαν από το δημαρχείο και έφτασαν με πορεία έξω απο την ΕΡΤ3 στην Λεωφόρο Στρατού.

Εκεί έχουν συγκεντρωθεί και μέλη του ΕΚΘ, ΕΔΟΘ, ΣΥΡΙΖΑ, τα πρωτοβάθμια σωματεία, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ξάνθη

Με τρεις διαφορετικές προσυγκεντρώσεις και τη συμμετοχή του κόσμου να κυμαίνεται σε μέτρια και μη ικανοποιητικά επίπεδα πραγματοποιήθηκαν οι διαδηλώσεις το πρωί της Τρίτης στην πόλη της Ξάνθης, μετά την 24ώρη απεργία που κήρυξαν ΓΕΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Μια μικρή ομάδα διαδηλωτών λίγο μετά τις 10.00 το πρωί συγκεντρώθηκε έξω από το Εργατικό Κέντρο, με τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΞ να δίνουν το παλμό κρατώντας το πανό του σωματείου τους. Την ίδια στιγμή μέλη της ΕΛΜΕ Ξάνθης, της Πρωτοβουλίας Αντίστασης, του ΣΥΡΙΖΑ και του Σωματείου Εργαζομένων Καζίνο Ξάνθης συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας, κρατώντας πανό και διανέμοντας έντυπο υλικό στους διερχόμενους. Μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στην Κεντρική Πλατεία απ’ όπου ακολούθησαν δική τους διαδρομή.

Οι διαδηλωτές λίγη ώρα αργότερα -ξεκινώντας από το Εργατικό Κέντρο- πραγματοποίησαν ειρηνική διαμαρτυρία στους δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό διαμαρτυρίας.

Πρέβεζα

Με μία μεγάλη συγκέντρωση και πορεία οι συνδικαλιστικοί φορείς και τα σωματεία της Πρέβεζας συμμετείχαν στην σημερινή πανελλαδική απεργία ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης για την διαθεσιμότητα υπαλλήλων.

Δεκάδες εκπαιδευτικοί, υπάλληλοι του δήμου,σύσσωμα όλα τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας, αντιπροσωπεία των Δημοτικών Παρατάξεων του Γιάννη Ρέντζου (Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα-Λουρός-Ζάλογγο), του Γιώργου Νίτσα (Ανάπτυξη Τώρα), η ΕΛΜΕ Πρέβεζας, η Επιτροπή Αγώνα για το Νοσοκομείο Πρέβεζας, μέλη της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ. Πρέβεζας, η αντιεξουσιαστική κίνηση Ελευθεριακοί Κύκλοι, μέλη της Αντιφασιστικής Συνέλευσης Πρέβεζας και αντιπροσωπία του ΕΠΑΜ Πρέβεζας έδωσαν βροντερό παρών στις σημερινές κινητοποιήσεις.

Αγρίνιο

Με πολύ μικρή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πλατεία Δημοκρατίας η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ της Τετάρτης και περιλαμβάνει για πρώτη φορά απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Χαιρετισμό απήυθυνε ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων κ. Χρήστος Κοδέλας και βασικός ομιλητής ήταν ο κ. Χρήστος Κουζέλης απ’ το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Αιτωλοακαρνανίας,ο οποίος έκανε λόγο για νομοσχέδιο-σφαγή των δημοσίων υπαλλήλων τονίζοντας ότι η διαθεσιμότητα και οι υποχρεωτικές μετατάξεις θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια, μετακινώντας υπαλλήλους υποχρεωτικά από υπηρεσία σε υπηρεσία, και από νομό σε νομό και σε όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα κάλεσε σε μαζικό αγώνα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Να σημειωθεί πως οι υπηρεσίες του Δήμου Αγρινίου θα παραμείνουν κελιστές μέχρι και την Τετάρτη.

Βόλος

Με δύο συγκεντρώσεις και πορείες κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους οι Βολιώτες, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και δημοτικούς υπαλλήλους. Στις 09.30 το Εργατικό Κέντρο Βόλου και η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ στις 10.00 ξεκίνησε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Πανεπιστημίου.

Λαμία

Επί ποδός βρίσκονται όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ της χώρας που μένουν χωρίς σχολεία και βλέπουν το μέλλον τους να τινάζεται στον αέρα.

Από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε ανένδοτος αγώνας ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις περισσότερες ειδικότητες των συγκεκριμένων σχολείων και να απολύσεις τους καθηγητές.

Σήμερα με αφορμή τη γενική πανελλαδική απεργία, οι μαθητές της ΕΠΑΣ και της ΕΠΑΛ Λαμίας συγκεντρώθηκαν στις 10.30 στην πλατεία Διάκου, όπου ήταν προγραμματισμένη η συγκέντρωση του εργατικού κέντρου Φθιώτιδας και στην συνέχεια πραγματοποίησαν κοινό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Πάτρα

Δύο ξεχωριστά συλλαλητήρια πραγματοποιούνται σήμερα στην Πάτρα, όπως αναφέρει το thebest.gr. Το ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκε στις 10.00 το πρωί στην πλατεία Γεωργίου, ενώ η ΑΔΕΔΥ την ίδια ώρα έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Να σημειωθεί πως από το πρωί κανένα από τα εμπορικά καταστήματα της πόλης δεν λειτουργεί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη λειτουργία τις Κυριακές.

Πύργος

Δύο πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στον Πύργο πριν απο λίγη ώρα, διανύοντας κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Την πρώτη αποτελούσαν δημοτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά του νομοσχεδίου που προβλέπει τις απολύσεις τους. Με σημείο εκκίνησης το δημαρχείο στην οδό Τάκη Πετροπούλου κατευθύνθηκαν προς τη Νομαρχία.

Στην δεύτερη πορεία συμμετείχε το Π.Α.Μ.Ε που συγκεντρώθηκε στον Ο.Τ.Ε και διέσχισε τις οδούς Πατρών και Ερμού. Οι δύο πορείες είχαν μαζική συμμετοχή και έκαναν την παρουσία τους αισθητή.

Κέρκυρα

Μαζική απεργία ενάντια στις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες πραγματοποιείται σήμερα στην Κέρκυρα. Στις 09.30 πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Μαράσλειο, και στις 10.00 το Σαρόκο και το Εργατικό Κέντρο.

Στη σημερινή απεργία, που εξήγγειλαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, συμμετέχουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι δημοτικοί υπάλληλοι, οι γιατροί, οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο, οι εκπαιδευτικοί, οι διδάσκοντες στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Με προβλήματα οι πτήσεις, άλλες ακυρώνονται κι άλλες τροποποιούνται λόγω της συμμετοχής της ΟΣΥΠΑ στην απεργία.

Ο Δήμος

Κλειστές είναι σήμερα οι υπηρεσίες του Δήμου Κέρκυρας, έπειτα από απόφαση της ΚΕΔΕ και του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις σχεδιαζόμενες απολύσεις – καταργήσεις θέσεων των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων, αλλά και για την επιβολή του Οικονομικού Παρατηρητηρίου στους Δήμους, που ουσιαστικά ελέγχει και παρεμβαίνει στους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ.

Επί ποδός οι δημοτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι διανύουν την 8η ημέρα απεργίας ενάντια στη διαθεσιμότητα, κινητικότητα και στις απολύσεις συναδέλφων τους. «Τους σταματάμε. Καμία απόλυση» είναι το σύνθημα του αγώνα των εργαζομένων ΟΤΑ, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στις 09.30 στο Μαράσλειο.

Η Περιφέρεια

Και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εξέδωσε χθες ανακοίνωση συμμετοχής στη σημερινή απεργία και κλείνει τις υπηρεσίες της ως ένδειξη συμπαράστασης στους υπαλλήλους που απολύονται.

Η ανακοίνωση της ΠΙΝ αναφέρει:

«Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι αντίθετη στην απαξίωση των θεσμών της αποκέντρωσης και της αυτοδιοίκησης είτε με πολιτικές, περιορισμού των αρμοδιοτήτων και των πόρων που της αναλογούν είτε με πρακτικές μείωσης της δομής και της οργάνωσης των υπηρεσιών που εξυπηρετούν τους πολίτες των νησιών μας. Πιστεύουμε ότι η μείωση των δημόσιων δαπανών, μέσω κινητικότητας και απολύσεων υπαλλήλων, χωρίς αξιολόγηση των δομών και της αποτελεσματικότητας τους, στο όνομα της αναδιάρθρωσης της οικονομίας περιορίζει τις δυνατότητες άσκησης της αναπτυξιακής προοπτικής της Περιφέρειας μας και στερεί από τους πολίτες υπηρεσιών που είναι αναγκαίες για την καθημερινή τους διαβίωση.

Συμμετέχουμε λοιπόν μαζί με τους κατοίκους και τους φορείς τους στον αγώνα διαφύλαξης της αποκεντρωμένης περιφερειακής διοίκησης της πολιτείας, προασπίζοντας την κοινωνική συνοχή και λειτουργία μιας ευνομούμενης δημοκρατικής Πολιτείας».

Το Εργατικό Κέντρο

Το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του στις 10.00 και σε σχετική ανακοίνωσή του ανέφερε: «Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου προδιαγράφουν “ξαφνικό θάνατο” παρόμοιο με αυτό που επιχείρησαν στην Ε.Ρ.Τ., και η κοινωνική αντίδραση δεν τους έχει επιτρέψει μέχρι σήμερα να το πετύχουν, για μια σειρά ΔΕΚΟ. Οι εργαζόμενοι θεωρούνται παράπλευρη απώλεια σε κάθε κίνηση τους. Άλλωστε το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι, είτε με όπλο την Π.Ν.Π. είτε με τις διαθεσιμότητες, να πιάσουν το στόχο των 12.500 απολύσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα!

Στον δρόμο ήδη βρίσκονται εργαζόμενοι από τους Δήμους, τη Δημοτική Αστυνομία, καθηγητές, δάσκαλοι και ακολουθούν γιατροί και νοσηλευτές. Επίσης, η μη χρηματοδότηση των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων έχει ως το στόχο τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες, έτσι ώστε όλες οι Δευτεροβάθμιες Οργανώσεις να είναι στα όρια χρεοκοπίας και με σήμα κατατεθέν του μέλλοντός τους το “λουκέτο”, γεγονός που διευκολύνει απόλυτα την Κυβέρνηση στην εφαρμογή της αντεργατικής της πολιτικής!».

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι «Επειδή δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση ότι θα δούμε τη δέουσα αντίσταση από τα τριτοβάθμια όργανα, ΓΣΕΕ & ΑΔΕΔΥ, σε αυτό τον αντεργατικό ορυμαγδό, καλούμε όλους τους εργαζόμενους να αντισταθούν σε αυτές τις πολιτικές, συσπειρωμένοι στα Σωματεία τους, συμμετέχοντας σε κάθε εργατικό αγώνα χωρίς διαχωρισμούς. Εμείς, συνεχίζουμε, πιστοί στις ίδιες αρχές, να απαιτούμε αυτό που μας ανήκει!!! Ένα αύριο με πρωταγωνιστές τους εργαζόμενους!!!»

Το ΠΑΜΕ

Στις 10.00 μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στο Σαρόκο τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή φέρνει νέες περικοπές στον ΕΟΠΥΥ, καταργούν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, επιβάλλουν νέα ληστεία με το φορολογικό νομοσχέδιο, οδηγούνται εργαζόμενοι σε απολύσεις.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος τονίζει: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας λαμβάνοντας υπόψη την αναγγελία διαθεσιμότητας 2.500 εργαζομένων που υπηρετούν στο ΕΣΥ καθώς επίσης και τις πρόσφατες τροποποιήσεις οργανισμών στα νοσοκομεία της χώρας που κατάργησαν όλες τις κενές οργανικές θέσεις συμπέρανε πως οι κατ’ όνομα διαθεσιμότητες αποτελούν στην ουσία απολύσεις. Αυτές θα αποβούν ολέθριες για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Αποφασίσαμε λοιπόν στη συνεδρίαση της 11-7-13 του Διοικητικού Συμβούλιου του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας να απεργήσουμε τη Τρίτη 16-7-13 από κοινού με την ΟΕΝΓΕ συμμετέχοντας στη Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία, καθώς επίσης και με την ΠΟΕΔΗΝ να απεργήσουμε τη Τετάρτη 24-7-13 ειδικά για τις απολύσεις στο χώρο της υγείας».

Ηράκλειο

Μαζικά, οργανωμένα και πιο δυναμικά από ποτέ, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και φορείς της πόλης κάλεσαν τους πολίτες να λάβουν μέρος στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση και στο συλλαλητήριο που ξεκίνησε από τη λεωφόρο Δημοκρατίας, στις 10.00 το πρωί.

Στο πλαίσιο των πολλαπλών αντιδράσεων, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες μετά τις 19.30 στην πλατεία Ελευθερίας, από εκπροσώπους φορέων, εργαζομένων και το Εργατικό Κέντρο. Φορείς κι εργαζόμενοι αντέδρασαν μαζικά και δυναμικά στην επιχειρούμενη προσπάθεια για την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο φέρνει διαθεσιμότητες χιλιάδων υπαλλήλων.

Ρέθυμνο

Στο Ρέθυμνο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10:00 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο, ενώ ξεχωριστή συγκέντρωση έγινε την ίδια ώρα, στο Δημαρχείο από το ΠΑΜΕ.

«Καλούμε τους πολίτες του Ρεθύμνου να αντισταθούν στην ισοπέδωση του Κοινωνικού Κράτους, της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, στη διάλυση των Δημοτικών Υπηρεσιών, στην εκποίηση του Δημοσίου Πλούτου. Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί τώρα. Όλοι στην 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου» αναφέρει χαρακτηριστικά το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου.

Λασίθι

Στην πλατεία Αγίου Νικολάου πραγματοποιείται, στις 10.00, η απεργιακή συγκέντρωση στον Άγιο Νικόλαο, που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου. Μία ώρα αργότερα, στο ίδιο σημείο πραγματοποίηθηκε η αντίστοιχη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Χανιά

Να αντιδράσουν στα μέτρα του προωθούμενου πολυνομοσχεδίου που θα τεθεί την Τετάρτη προς ψήφιση στη Βουλή, κάλεσε τους πολίτες των Χανίων ο ΣΥΡΙΖΑ, που εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επεσήμανε την ανάγκη για μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο στις 10.00 που πραγματοποίηθηκε στην Αγορά.

Με πληροφορίες από seleo.gr / thesstoday.gr / thrakitoday.com / mypreveza.gr / aerasnews.gr / cityvoice.gr / e-volos.gr / lamiastar.gr / thebest.gr / patrastimes.gr / iliaoikonomia.gr / corfupress.gr / cretalive.gr

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης