Ρεπορτάζ: Xρήστος Μαζάνης,Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση θανάτου του Ιλία Καρέλι μετά το ιατροδικαστικό πόρισμα που συνέταξαν οι ιατροδικαστές, Μηνάς Γεωργιάδης και Ελένη Ζαγγελίδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο θάνατος του βαρυποινίτη φέρεται να επήλθε από ξυλοδαρμό καθώς, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, ο ισοβίτης έφερε πολλαπλές κακώσεις και κάταγμα στο στέρνο, το οποίο προκλήθηκε από σπειρωτή ράβδο (κλομπ).

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, το σώμα του βαρυποινίτη έφερε θλαστικές κακώσεις, ενώ τα τραύματα κρίνονται συμβατά με χτυπήματα προηγούμενων ημερών (25η Μαρτίου).

Παράλληλα, ο ιατροδικαστής αποκλείει το ενδεχόμενο ο ισοβίτης να κατέληξε από παθολογικά αίτια και πιθανολογεί πως «η αιτία θανάτου ήταν αρρυθμιογόνος μηχανισμός λόγω κάκωσης του στέρνου από τα χτυπήματα με κλομπ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός, ότι οι ιατροδικαστές διαπίστωσαν εγκαυματική αλλοίωση στην παλάμη του δεξιού χεριού του Ιλία Καρέλι. Έχει ήδη ληφθεί δείγμα προκειμένου να γίνει ιστολογική εξέταση, ενώ γίνεται λόγος για ίχνη βασανισμού.

Η μεταφορά στις Σέρρες

Όπως εξήγησαν αστυνομικές πηγές στο zougla.gr, o Iλία Καρέλι, μεταφέρθηκε με περιπολικό τζιπ από τα κρατητήρια της Ιτέας όπου και κρατείτο στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι δεν μεταφέρθηκε με ειδικό όχημα μεταγωγών αλλά με ένα αυτοκίνητο στο οποίο μάλιστα επέβαινε και αξιωματικός.

Ο σωφρονιστικός υπάλληλος ο οποίος παρέλαβε τον Ιλία Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας, ανέφερε στο zougla.gr ότι ο βαρυποινίτης όντως έφερε μώλωπες και χτυπήματα σε πολλά μέρη του σώματός του.

«Κατά τη διάρκεια της σωματικής έρευνας, διαπίστωσα ότι ήταν χτυπημένος. Στις 19.15 του πήγα φαγητό στο κελί του, και ευτυχώς που υπήρχε η κάμερα και έχει καταγράψει τα πάντα. Δεν τον χτυπήσαμε εμείς, και δεν είχαμε τέτοιο σκοπό. Ούτε κάποιος άλλος κρατούμενος τον χτύπησε. Δεν παραπονέθηκε για πόνους στο σώμα, απλά ήταν λίγο φοβισμένος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τι αποκαλύπτει το φύλλο εισόδου στα κρατητήρια της Ιτέας

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα κρατητήρια της Ιτέας, ο βαρυποινίτης έφερε ήδη μώλωπες και τραύματα στο σώμα του. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αξιωματικός υπηρεσίας ο οποίος τον παρέλαβε εκεί , στο φύλλο εισόδου, κατέγραψε την κατάσταση του κρατούμενου. Δηλαδή σημείωσε ότι έφερε χτυπήματα.

Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσαν και αστυνομικές πηγές οι οποίες είδαν τον Ιλία Καρέλι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα κρατητήρια της Ιτέας.

«Ήταν ήρεμος και δεν παραπονέθηκε για πόνους στο σώμα. Ήταν όμως χτυπημένος, στον σβέρκο, στους αγκώνες, και στο πρόσωπο, ήταν φανερό για κάποιον αν τον έβλεπε από κοντά», εξηγούν.

Τα γεγονότα λοιπόν δείχνουν ότι ο ξυλοδαρμός του φέρεται να έγινε στις φυλακές του Μαλανδρίνου. Σύμφωνα με πηγές από τις φυλακές, κατά τη διάρκεια της συμπλοκής την 25η Μαρτίου, ο Ιλία Καρέλι, φέρεται να ξυλοκοπήθηκε από σωφρονιστικούς την ώρα που είχε σφάξει τον κουμπάρο του διευθυντή των φυλακών, Γιώργο Τσιρώνη.

Μάλιστα, στην προσπάθεια να συλλάβουν τον βαρυποινίτη, τραυματίστηκε από το αιχμηρό αντικείμενο και δεύτερος κρατούμενος ο οποίος βρισκόταν στο ίδιο κελί με τον βαρυποινίτη.

Τον βρήκαν νεκρό στο κελί του

Ο βαρυποινίτης, ο οποίος μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον σωφρονιστικό υπάλληλο Γιώργο Τσιρώνη, εντοπίστηκε νεκρός χθες, στις 23.30 το βράδυ.

Ήταν μόνος στο κελί του στη Νιγρίτα Σερρών για λόγους ασφαλείας. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι υπάλληλοι των φυλακών, στις 15.45 το μεσημέρι της Πέμπτης επέστρεψε στη φυλακή από το γραφείο του ανακριτή, όπου είχε μεταβεί για να απολογηθεί. Στις 18.32 ξάπλωσε για 45 λεπτά και, σύμφωνα με τους ίδιους, στριφογύριζε στο κρεβάτι του.

Ο γραμματέας της Ένωσης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας Παναγιώτης Ραδόπουλος μιλώντας στο zougla.gr περιέγραψε καρέ-καρέ τη μεταγωγή του βαρυποινίτη στις φυλακές των Σερρών αλλά και την παραμονή του στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν πρόκειται για αυτοκτονία, ενώ όλες οι κινήσεις του Ιλία Καρέλι έχουν καταγραφεί από κάμερα ασφαλείας και το υλικό έχει ήδη σταλεί στις εισαγγελικές αρχές.

Η δολοφονία στις φυλακές Μαλανδρίνου

«Με κρατάτε άδικα μέσα, μου στερήσατε την ελευθερία. Δεν έχω διαπράξει φόνο και δεν με αφήνετε να δω τη μητέρα μου και εγώ θα στερήσω τη ζωή σε έναν από εσάς». Αυτές ήταν οι τελευταίες φράσεις που έγραψε σε σημείωμά του ο βαρυποινίτης λίγο πριν αποφασίσει να στερήσει τη ζωή από τον σωφρονιστικό υπάλληλο Γιώργο Τσιρώνη.

Η δολοφονία του υπαλλήλου έγινε το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, όταν ο Αλβανός ισοβίτης επιτέθηκε με μαχαίρι στον Γ. Τσιρώνη και τον μαχαίρωσε θανάσιμα.

O υπάλληλος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο της Άμφισσας, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του. Το θύμα ήταν πατέρας δύο παιδιών και καταγόταν από το Αγρίνιο.

Έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Αλβανού ισοβίτη

Πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση από αρμόδιο εισαγγελέα διατάχθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου του κρατούμενου Ιλία Καρέλι που κρατείτο στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας Σερρών.

Ο Αλβανός βαρυποινίτης, ο οποίος κατηγορείτο για τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα του Καταστήματος Κράτησης Μαλανδρίνου, μεταφέρθηκε χθες, περί ώρα 15.45, στο Κ.Κ. Νιγρίτας για λόγους προσωπικής του ασφάλειας.

Τοποθετήθηκε σε θάλαμο νεοεισερχομένων στις 18.30 μόνος του και μακριά από άλλους κρατουμένους, ώστε να υπάρχει συνεχής παρακολούθησή του από το προσωπικό του σωφρονιστικού καταστήματος. Μάλιστα, εντός του χώρου κράτησής του τοποθετήθηκε κάμερα, ώστε να υπάρχει πλήρης εποπτεία και καταγραφή όλων των κινήσεων.

Στις 23.30 υπάλληλοι του καταστήματος κράτησης παρατήρησαν ότι δεν εκινείτο, ενώ βρισκόταν για ώρα στο κρεβάτι του. Τότε εισήλθαν στο κελί του, όπου και διαπιστώθηκε ότι δεν είχε τις αισθήσεις του. Ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, το οποίο προσήλθε σε 17 λεπτά και μετέφερε τον κρατούμενο στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, όπου πιστοποιήθηκε ο θάνατός του.

Ταυτόχρονα με την ως άνω πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση, διενεργείται και προανάκριση από την αστυνομία, στην οποία παραδόθηκε και το υλικό της κάμερας, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης για τη διαπίστωση των αιτίων θανάτου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την παραλαβή του στο Κατάστημα Κράτησης της Νιγρίτας, σύμφωνα με την αναφορά του διευθυντή του καταστήματος, ο κρατούμενος έφερε μώλωπες, για τους οποίους ο ίδιος (κρατούμενος) δεν προσδιόρισε την αιτία τους και δεν υπέβαλε αίτημα ιατρικής του εξέτασης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης