Πολλά πανεπιστήμια και ΤΕΙ αναμένεται να παραμείνουν κλειστά (κυρίως οι γραμματείες τους) και αυτήν την εβδομάδα λόγω απεργιών των διοικητικών τους υπαλλήλων που αντιδρούν στη διαθεσιμότητα. Αποτέλεσμα είναι να μη γίνονται εγγραφές νέων φοιτητών και να καθυστερεί η εξεταστική.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα τα «Νέα», περίπου 20 ιδρύματα απέστειλαν ήδη στο Υπουργείο Παιδείας εκθέσεις αυτοαξιολόγησης, από τις οποίες προκύπτει το πόσους υπαλλήλους χρειάζονται και πόσους διαθέτουν, όπως τους είχε ζητήσει ο Κ. Αρβανιτόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με αυτές, σε όλα τα ΤΕΙ υπάρχουν πραγματικές ελλείψεις διοικητικού προσωπικού – τις οποίες δεν αμφισβητεί ούτε το Υπουργείο Παιδείας. Αντιθέτως, 7-8 κεντρικά κυρίως ΑΕΙ φέρεται να εμφανίζουν πλεόνασμα, κυρίως επειδή σε αυτά είχαν μονιμοποιηθεί κατά περιόδους πολλοί διοικητικοί υπάλληλοι εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ, ιδίως με τη μέθοδο της πρόσληψης αρχικά ως ερευνητών και της μεταπήδησης στη συνέχεια στον κλάδο των διοικητικών.

Στην περίπτωση που κάποια ιδρύματα δεν αποστείλουν εκθέσεις έως σήμερα, το Υπουργείο Παιδείας θα παρέμβει με νομοθετική ρύθμιση, προσδιορίζοντας το ίδιο τον αριθμό των υπαλλήλων ανά ίδρυμα που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Συνολικά από τους περίπου 7.800 διοικητικούς υπαλλήλους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εκτιμάται ότι «κινδυνεύουν» περίπου 1.600, ωστόσο ορισμένοι θα μετατεθούν σε ΤΕΙ που όντως αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Για το ζήτημα αυτό διεξάγεται αύριο στο Λαύριο έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης