Φωτορεπορτάζ: Παναγιώτης Σαγκούρης

Στις φλόγες έχει τυλιχθεί πλέον και ο Βαρνάβας καθώς εκεί κατευθύνθηκε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή στον Κάλαμο. Οι φλόγες συνεχίζουν να κατακαίνε τα πάντα στο πέρασμά τους καταστρέφοντας τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως στο έλεος της φωτιάς παραδόθηκε ο περίβολος του στρατοπέδου. 

Στο Καπανδρίτι εκκενώθηκε Μοναστήρι ενώ οι κάτοικοι αρνούνται να φύγουν από τα σπίτια τους, καθώς όπως τονίζουν, επιθυμούν να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πυρκαγιά πέρασε από τον οικισμό Μετόχι και παράλληλα πλησίασε επικίνδυνα και το στρατόπεδο του Βαρνάβα 

Η φορά του αέρα φέρεται να κατευθύνεται προς την παραλία του Βαρνάβα.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 15 οχήματα εθελοντικά, 2 ελικόπτερα και 22 λοιπά οχήματα, όπως βυτιοφόρα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φλόγες έχουν «εισβάλει» στην αυλή ενός σπιτιού και οι ιδιοκτήτες τους προσπαθούν να τις θέσουν υπό έλεγχο ρίχνοντας νερό με κουβάδες και το λάστιχο.

Δείτε το video:

Πληροφορίες για έναν αγνοούμενο:

Για έναν άνδρα που αγνοείται κάνουν λόγο οι τελευταίες πληροφορίες, στη μεγάλη φωτιά σε Κάλαμο-Βαρνάβα.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή η πρόεδρος της Κοινότητας Βαρνάβα Χαραλαμπία Ασημακοπούλου, ο κ. Παπαγιαννίδης δεν έχει έρθει σε επαφή με τους οικείους του τις τελευταίες ώρες.

Οι συγγενείς του λόγω της πολύ δύσκολης κατάστασης που επικράτησε όλη τη νύχτα αλλά και τις πρώτες πρωινές ώρες ανησυχούν και απευθύνουν έκκληση προς όλους να ενημερώσουν σε περίπτωση που έχουν κάποια πληροφορία.

Νωρίτερα, η πυρκαγιά πέρασε από τον οικισμό Μετόχι και παράλληλα πλησίασε επικίνδυνα και το στρατόπεδο του Βαρνάβα όπου όμως δεν έφτασε καθώς μεγάλο μέρος των δυνάμεων της πυροσβεστικής και του στρατού κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της.

Σε δηλώσεις προέβη ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε «η φωτιά έχει πολύ μεγάλη δύναμη και έχει απλωθεί»σε μεγάλη έκταση λόγω της πυκνής καύσιμης ύλης και των ανέμων που αλλάζουν κατεύθυνση συνεχώς. Αυτή την ώρα στην περιοχή πνέουν άνεμοι 5 Μποφόρ αλλά λόγω της φωτιάς στο κομμάτι που καίγεται η ισχύς τους είναι μεγαλύτερη».

Δείτε video από την πυρκαγιά στον Βαρνάβα:

Δεν θα εκκενωθούν τελικά οι κατασκηνώσεις 

Το πρωί της Δευτέρας αποφασίστηκε να μην εκκενωθούν οι κατασκηνώσεις στο Γραμματικό εκτός κι αν η φωτιά φτάσει κοντά τους. 

Τι δήλωσε η πρόεδρος της κοινότητας Βαρβάβα

«Καίγονται τα πάντα» είπε χαρακτηριστικά λίγο πριν τις 6 το πρωί η πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα Χαραλαμπία Ασημακοπούλου, ενώ εξήγησε πως «το κύριο μέτωπο της φωτιάς είναι αυτό που κατευθύνεται προς την παραλία με κατοίκους της περιοχής να εκφράζουν την ανησυχία για το ενδεχόμενο η φωτιά να «περάσει» προς το Γραμματικό.

Σύμφωνα με την κυρία Ασημακοπούλου οι περισσότεροι κάτοικοι του Βαρνάβα έχουν συγκεντρωθεί στην εκκλησία του χωριού που είναι ασφαλής από το πύρινο μέτωπο.

Η πρόεδρος της κοινότητας έκανε επίσης λόγο για κίνδυνο εξάντλησης του νερού μέσα στις επόμενες ώρες, κάνοντας έκκληση για αποστολή υδροφόρων, ενώ τόνισε ότι τα αντλιοστάσια του χωριού έχουν καεί και η κεντρική δεξαμενή έχει αδειάσει, με συνέπεια οι πυροσβέστες να πρέπει να πάνε σε μακρινό κρουνό, γεγονός που δυσκολεύει το έργο της κατάσβεσης.

Η αντιδήμαρχος Μαραθώνα, Δήμητρα Λαμπαρού, είπε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή πως «όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υπάρχουν οχήματα πυρόσβεσης».

Δύσκολη νύχτα και στον Κάλαμο

Πολύ δύσκολη ήταν η νύχτα και στον Κάλαμο καθώς στις φλόγες τυλίχτηκαν 20 σπίτια.

Κάτοικοι αλλά και τοπικοί φορείς καταγγέλλουν ότι υπήρξε σημαντική καθυστέρηση του κρατικού μηχανισμού για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ κάνουν λόγο για εμπρησμό.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης