Μία νέα καταγγελία που απεικονίζει ανάγλυφα τον τρόπο αντιμετώπισης του επιβατηγού κοινού, έφτασε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε επιβάτης της πτήσης FR019 της Ryanair (Θεσσαλονίκη-Αθήνα), ενώ αρχικά η απογείωση ήταν προγραμματισμένη για τις 7:05 το πρωί, εν τέλει η πτήση απογειώθηκε στις 18:00 η ώρα το απόγευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα ξεκίνησαν όταν οι επιβάτες αναγκάστηκαν να περιμένουν μία ολόκληρη ώρα μέσα στο αεροπλάνο με τη δικαιολογία της τεχνικής βλάβης. «Γύρω στις 8 η ώρα το πρωί -και αφού περιμέναμε μία ώρα- μας κατέβασαν από το αεροσκάφος λόγω τεχνικής βλάβης» τονίζει η καταγγέλλουσα Δ.Δ.

Εν συνεχεία οι επιβάτες αναγκάστηκαν να περιμένουν 9 ολόκληρες ώρες. Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι, ενώ και η συμπεριφορά του προσωπικού ήταν «ανάρμοστη» σύμφωνα πάντα με τη καταγγέλλουσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τελικά μετά από ώρες προσφέρθηκαν στους επιβάτες κουπόνια δωρεάν φαγητού αλλά και δελτίο παραπόνων. Παρ’ όλα αυτά δεν υπήρξε καμία πληροφόρηση για τη συμπλήρωση του εγγράφου καθώς και για τα απορρέοντα από αυτό δικαιώματα.

Η ταλαιπωρία τους όμως δεν τελείωσε εκεί καθώς η πτήση δεν απογειώθηκε στις 17:00 όπως ήταν προγραμματισμένο αλλά μία ώρα αργότερα. Εννοείται πως το διάστημα της μίας ώρας οι επιβάτες παρέμειναν καθηλωμένοι εντός του αεροπλάνου.

Μάλιστα, όταν μερικοί από τους επιβάτες θέλησαν να καταθέσουν ηλεκτρονικά το δελτίο παραπόνων, συνειδητοποίησαν έκπληκτοι ότι δεν μπορούσαν να το καταθέσουν -και άρα να αποζημιωθούν- καθώς η πτήση σύμφωνα με την εταιρεία διεξήχθη κανονικά. Φυσικά και πουθενά δεν γινόταν αναφορά από μεριάς της εταιρείας για την 11ωρη καθυστέρηση.

Ακούστε τις δηλώσεις της καταγγέλλουσας:

 
Για τον λόγο αυτό το zougla.gr επικοινώνησε με τον δικηγόρο Γιώργο Καζολέα ώστε να γίνουν γνωστά τα δικαιώματα των επιβατών σε περίπτωση πολύωρης καθυστέρησης. Ο κύριος Καζολέας ανέφερε αρχικά ότι «σε περιπτώσεις πολύωρης καθυστέρησης εφαρμόζεται ο κανονισμός 261/2004 που αφορά τη θέσπιση κανόνων αποζημίωσης των επιβατών».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «η καθυστέρηση άνω των πέντε ωρών γεννά το δικαίωμα στον καταναλωτή να ζητήσει επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου».

Επίσης ο κ. Καζολέας πρόσθεσε ότι σύμφωνα με νομολογία του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, εάν αποδειχτεί ότι η καθυστέρηση οφειλόταν στον αερομεταφορέα και όχι σε κάποια εξαιρετική περίσταση, τότε ο αερομεταφορέας έχει την υποχρέωση αποζημίωσης.

Ακούστε αναλυτικά τις δηλώσεις του κ. Καζολέα: 

 Επιμέλεια: Μπελδέκος Α. Δημήτριος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης