Ποινική δίωξη με την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Καβάλας εις βάρος του πρώην νομάρχη της πόλης Θόδωρου Καλλιοντζή και νυν δημοτικού συμβούλου για το θέμα της κατασκευής του Βιοτεχνικού Πάρκου Καβάλας (ΒΙΟ.ΠΑ.) στην περιοχή της Νέας Καρβάλης.

Για το ίδιο ζήτημα η εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη και εις βάρος του τότε προέδρου του ΒΙΟ.ΠΑ. Καβάλας και νυν περιφερειακού συμβούλου Ανδρέα Μπαλίκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θέμα που ανέκυψε με την κατάργηση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και την ανάληψη του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αρχέλαου Γρανά συνίσταται στην επιλογή ακατάλληλου οικοπέδου για την εγκατάσταση του ΒΙΟ.ΠΑ. Καβάλας αλλά και σε προβλήματα που σημειώθηκαν στα έργα υποδομής και βελτίωσης του εδάφους.

Το έργο ξεκίνησε με τη σύμπραξη της τότε Νομαρχίας Καβάλας, του Δήμου Καβάλας και του Επιμελητηρίου της πόλης. Ο πρώτος εκ των εταίρων έδωσε το οικόπεδο και οι άλλοι δύο τα απαραίτητα χρήματα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι υπηρεσίες της τότε Νομαρχίας γνωμάτευσαν ότι το οικόπεδο είναι κατάλληλο, το υπερτίμησαν και απέκρυψαν τόσο ότι επρόκειτο για βάλτο όσο και ότι υπάρχει ένας αγωγός φυσικού αερίου που δεν μπορεί να μετακινηθεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούσαν να γίνουν εργασίες θεμελίωσης των βιοτεχνικών μονάδων που επρόκειτο να εγκατασταθούν στην εν λόγω περιοχή.

Στις καταγγελίες γίνεται επίσης λόγος και για μια ανάληψη εργολαβίας, ύψους 300.000 ευρώ, που θα προχωρούσε σε εξυγίανση του εδάφους – όταν διαπιστώθηκε το πρόβλημα – η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Μάλιστα, για την εν λόγω σύμβαση η τότε Νομαρχία Καβάλα συνήψε δάνειο 400.000 € και το ζητούμενο, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, είναι πού απορροφήθηκαν τα 100.000 € που υπολείπονταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί πως πριν από μία εβδομάδα η εισαγγελέας Πρωτοδικών Καβάλας άσκησε ακόμα μία ποινική δίωξη με την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος εις  βάρος του πρώην νομάρχη Θ. Καλλιοντζή, δύο πρώην αντινομαρχών, ενός ειδικού συμβούλου του πρώην νομάρχη και μιας δημοσιογράφου από τη Δράμα, που φέρεται ως υπεύθυνη διοργάνωσης εκδηλώσεων. Επίσης, διώξεις ασκήθηκαν και σε τέσσερις υπηρεσιακούς παράγοντες της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας.

Οι εισαγγελικές διώξεις βασίστηκαν σε πόρισμα του οικονομικού ελεγκτή της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης ΑΜΘ Επαμεινώντα Αδαμακόπουλου, ο οποίος κάνει λόγο για οικονομικές εκκρεμότητες συνολικού ύψους 220.000 ευρώ (που με τις προσαυξήσεις αγγίζουν τα 500.000 €).

Στο 350 σελίδων πόρισμά του ο οικονομικός ελεγκτής διαπίστωσε κατάτμηση πολλών ενιαίων έργων με αναθέσεις μέσω πρόχειρων διαγωνισμών, χωρίς όμως να υλοποιηθούν τα έργα στο σύνολό τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης