Στην αμερικανική πρεσβεία είχε εγκατασταθεί ένα υπερσύχρονο κέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών, αποκαλύπτει το «Der Spiegel».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με έγγραφο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (ΝSA) των ΗΠΑ που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό, εκτός από την ειδική μονάδα συλλογής πληροφοριών που βρίσκεται στη Βασιλίσσης Σοφίας, υπάρχει και εξοπλισμός που λειτουργεί εξ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού.

Το έγγραφο περιλαμβάνεται στα στοιχεία που διέρρευσαν από τον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν. Ο εξοπλισμός τοποθετείται στους υψηλότερους ορόφους ή και στην ταράτσα των πρεσβειών και καλύπτεται με πάνελ ή κατασκευές για προστασία από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Μια τέτοια κατασκευή από λευκά δομικά υλικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», διακρίνεται και στην οροφή της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, στο παλαιό κτήριο προς την πλευρά της οδού Πέτρου Κόκκαλη που καταλήγει στη Βασιλίσσης Σοφίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρέμβαση Ομπάμα προς τη NSA

Ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τις υπηρεσίες Πληροφοριών να διαχωρίσουν τις ικανότητές τους στην παρακολούθηση από τις πράξεις τους, καθώς κορυφώνεται η κρίση εμπιστοσύνης των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν γίνει στόχος των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας.

Σε συνέντευξή του στο νέο τηλεοπτικό δίκτυο Fusion του ομίλου ABC, ο Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε να μιλήσει για τις κατηγορίες σχετικά με την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Άνγκελα Μέρκελ.

«Τους δίνουμε οδηγίες, αλλά τα τελευταία χρόνια οι ικανότητές τους αναπτύχθηκαν και επεκτάθηκαν. Για αυτόν τον λόγο προχώρησα σε επανεξέταση των δραστηριοτήτων αυτών, για να είμαι βέβαιος ότι αυτό που είναι ικανές να κάνουν δεν συμπίπτει με αυτό που κάνουν» είπε ο Ομπάμα αναφερόμενος στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) που ειδικεύεται στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και τις δραστηριότητες της οποίας έφεραν στο φως οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με το Fusion, ο Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκε να αναφερθεί στο θέμα της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου της Γερμανίδας καγκελαρίου επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Μετά τις αποκαλύψεις του περιοδικού «Der Spiegel», που προκάλεσαν σοκ στη γερμανική κοινή γνώμη και οδήγησαν το Βερολίνο να ζητήσει εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν ούτε θα παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες της Άνγκελα Μέρκελ, σε μία διατύπωση που αφήνει να εννοηθεί ότι είναι πιθανόν τέτοιες δραστηριότητες να έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν.

Έκτακτη συνεδρίαση στη Γερμανία για τις παρακολουθήσεις

Οι Γερμανοί βουλευτές θα αφιερώσουν στις 28 Νοεμβρίου μια έκτακτη σύνοδο της βουλής στην υπόθεση αυτή.

Το «Der Spiegel», το οποίο είχε αποκαλύψει τις υποψίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σχετικά με το θέμα αυτό, έκανε το Σαββατοκύριακο νέες αποκαλύψεις γράφοντας πως η Μέρκελ παρακολουθούνταν στην πραγματικότητα από το 2002, δηλαδή πριν καν γίνει καγκελάριος (2005) και όταν στον Λευκό Οίκο βρισκόταν ο Τζορτζ Μπους.

Επιπλέον, το γερμανικό περιοδικό διαβεβαίωσε πως ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα γνώριζε από το 2010 την ύπαρξη του προγράμματος υποκλοπών εις βάρος της Άνγκελα Μέρκελ.

Η αντίδραση της Ισπανίας

Η Ισπανία ζήτησε χθες εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για τις καταγγελλόμενες τηλεφωνικές υποκλοπές, ενώ η θύελλα που έχει προκληθεί από τις παρακολουθήσεις της NSA δεν λέει να εξασθενήσει, παρόλο που η Ουάσινγκτον αρνείται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα γνώριζε ότι παρακολουθούνταν το τηλέφωνο της καγκελαρίου της Γερμανίας.

Σύμφωνα με την «El Mundo», η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) κατασκόπευσε πρόσφατα περισσότερες από 60 εκατ. τηλεφωνικές κλήσεις που έγιναν μέσα σ’ έναν μήνα στην Ισπανία, η οποία προστίθεται έτσι στον μακρύ κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών που κατασκοπεύονταν, όπως η Γαλλία.

«Οι πρακτικές αυτές, αν αποδειχθούν, είναι ανάρμοστες και απαράδεκτες ανάμεσα σε σύμμαχες και φίλες χώρες» ήταν η αντίδραση του ισπανικού Υπουργείου Εξωτερικών, όπου εκλήθη σήμερα ο Αμερικανός πρέσβης στη Μαδρίτη Τζέιμς Κόστος.

Στη διάρκεια της συνομιλίας αυτής, ο αρμόδιος υφυπουργός της Ισπανίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση Ίνιγκο Μέντες ντε Βίγκο κάλεσε τις Αρχές των ΗΠΑ να παράσχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις φερόμενες υποκλοπές που πραγματοποιήθηκαν στην Ισπανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης