Τεταμένη είναι η κατάσταση από τις 11.30 το πρωί στο κέντρο της Αθήνας, καθώς σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ των εκπροσώπων των εργατικών συνδικάτων που διαμαρτύρονται για την ανεργία και δυνάμεων της αστυνομίας. Η τελευταία προχώρησε σε τρεις προσαγωγές. Η ένταση ξεκίνησε όταν οι εργαζόμενοι προσπάθησαν, παρά τις περί αντιθέτου εντολές, να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να περάσουν από την πλατεία Κολοκοτρώνη προς το Υπουργείο Οικονομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη από τις 13.00 μέλη της ΟΛΜΕ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου στις 13.30 ήταν προγραμματισμένο συλλαλητήριο. Παράλληλα, τα μέλη τους αψήφησαν την απαγόρευση και ξεκίνησαν στις 13.40 πορεία προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τη Βουλή. Τελικά, είκοσι λεπτά αργότερα, οι διαδηλωτές, βλέποντας πως ο δρόμος προς τη Βουλή είναι αποκλεισμένος, επέλεξαν να γυρίσουν προς τα πίσω με κατεύθυνση προς την Ομόνοια. Ωστόσο, σταμάτησαν στη συμβολή των οδών Σκουφά και Σίνα, και διαπραγματεύτηκαν με τους αστυνομικούς, προκειμένου να φθάσουν στη Βουλή και στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ακολουθώντας διαφορετική διαδρομή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμβολή των οδών Σκουφά και Σίνα

Επεισόδια στην πορεία των εκπροσώπων εργατικών συνδικάτων

Ειδικότερα, αν και χθες, εν όψει της επίσκεψης του Γερμανού προέδρου, ο Αττικάρχης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαγόρευε την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων και πορειών, το πρωί εκπρόσωποι των εργατικών συνδικάτων συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια. Λίγο πριν από τις 11.00 ξεκίνησαν πορεία επί της Σταδίου.

Η αστυνομία είχε αποκλείσει τον δρόμο με κλούβες στο ύψος της Παλιάς Βουλής. Οι εργαζόμενοι που προσπάθησαν να κινηθούν προς το Υπουργείο Οικονομικών, επιχείρησαν να βρουν δίοδο από τα πλαϊνά του δρόμου και να περάσουν προς το υπουργείο. Δημιουργήθηκε ένταση με τους αστυνομικούς, ωστόσο περίπου 20 άτομα κατάφεραν να περάσουν. Η αστυνομία προέβη σε περιορισμένη χρήση χημικών.

Από τη συμπλοκή χτυπήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Αγγουράκης, ο οποίος δήλωσε στην κάμερα της Ζούγκλας ότι «το μήνυμα είναι ένα: οργάνωση, οργάνωση, οργάνωση και αγώνας». Χαρακτήρισε επίσης, τους άνδρες των ΜΑΤ «δυνάμεις καταστολής» οι οποίες «είχαν εντολή να κρατήσουν το κέντρο της Αθήνας “καθαρό”, όπως και τις άλλες φορές».

Οι δηλώσεις του Χαράλαμπου Αγγουράκη 

Ο Χαράλαμπος Αγγουράκης δέχεται τις πρώτες βοήθειες

 

Επίσης, ένστολοι συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από τη Βουλή, πραγματοποιώντας παράσταση διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο της αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας.

Δηλώσεις Χρήστου Φωτόπουλου, προέδρου της ΠΟΑΣΥ

Η απαγόρευση

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής οι συγκεντρώσεις και οι πορείες στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας απαγορεύονται σήμερα από τις 08.00 έως τις 19.00, λόγω της επίσκεψης του προέδρου της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ.

Συγκεκριμένα, η απαγόρευση ισχύει για τους εξής δρόμους: Σταδίου (από τη συμβολή της με την οδό Ομήρου) – Ομήρου – δεξιά Ακαδημίας – αριστερά Κανάρη – πλατεία Φιλικής Εταιρείας (Κολωνακίου) – Καψάλη – δεξιά Ηροδότου – αριστερά Υψηλάντου – δεξιά Γενναδίου – πλατεία Μεγάλης του Γένους Σχολής – Β. Κωνσταντίνου – Β. Όλγας – Β. Αμαλίας – αριστερά Φιλελλήνων – αριστερά Μητροπόλεως – δεξιά Βουλής – δεξιά Κολοκοτρώνη – αριστερά Σταδίου (μέχρι τη συμβολή της με την οδό Ομήρου).

Επίσης, κλειστός θα παραμείνει από τις 13.30 ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα, κατόπιν εντολής της ΕΛ.ΑΣ. και για λόγους ασφαλείας, με αφορμή την επίσκεψη του Γκάουκ. Οι συρμοί θα διέρχονται από τον σταθμό χωρίς να πραγματοποιούν στάση.

Στο τραπέζι οι γερμανικές αποζημιώσεις

Σε πολιτικό επίπεδο, ένα θέμα που «καίει» την Ελλάδα αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γερμανού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ στην Αθήνα. Ο κ. Γκάουκ μετέβη σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Οι επαφές θα συνεχιστούν με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη να παραθέτει επίσημο γεύμα προς τιμήν του Γερμανού προέδρου. Αργότερα το απόγευμα, ο Γιόαχιμ Γκάουκ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και έπειτα από μία σύντομη περιήγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στο μεταξύ, η «Die Welt» σε άρθρο της με τίτλο «Η Ελλάδα επανεξετάζει το ζήτημα των αξιώσεων για επανορθώσεις» αναφέρεται στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αθήνα σχετικά με τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Γερμανία.

Στον υπότιτλο επισημαίνεται ότι, εν όψει της επίσκεψης «του ομοσπονδιακού προέδρου Γκάουκ, η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να αναβάλει τις επίμαχες διεκδικήσεις έναντι της Γερμανίας από την περίοδο της κατοχής 1941-1944».

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι εδώ και έναν χρόνο κυκλοφορούν σε διάφορα υπουργεία οι σχετικές συστάσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ωστόσο παραμένουν ακόμη απόρρητες, καθώς στόχος είναι να μη γίνουν γνωστές ποιες είναι οι ελληνικές αξιώσεις στο πεδίο των επανορθώσεων από την εποχή της γερμανικής κατοχής.

Η ελληνική κυβέρνηση αισθάνεται άβολα

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται στο αντικείμενο της διαμάχης για το αναγκαστικό δάνειο και το ύψος της οφειλής, επισημαίνοντας ότι είναι διαφιλονικούμενη η νομική υπόσταση «αυτής της αναγκαστικής εισφοράς».

Η γερμανική πλευρά υποστηρίζει ότι αυτό το δάνειο, όπως και άλλες αναμφισβήτητες ζημίες που προκάλεσε στην Ελλάδα η γερμανική κατοχή, έχουν ήδη διευθετηθεί μέσω διμερών συμφωνιών.

Όπως σημειώνεται τέλος στο δημοσίευμα, «η ελληνική κυβέρνηση αισθάνεται άβολα που το θέμα έχει τεθεί και πάλι στην ημερήσια διάταξη, εν όψει και της επίσημης επίσκεψης του γερμανού Προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ στην Αθήνα από 5 έως 7 Μαρτίου».

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Παναγιώτης Σαγκούρης
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης