Μετά την αποκάλυψη του ανθρώπινου σκελετού στον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης και την ολοκλήρωση της ανασκαφής, το ερώτημα που κυριαρχεί είναι πότε θα ολοκληρωθεί η ανάδειξη του χώρου.

Όπως όμως τονίζει η γγ του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη, αυτά που πρέπει να γίνουν είναι πολλά. «Τα πράγματα θέλουν τον χρόνο τους, θα ήταν τεράστιο σφάλμα να γίνουν απερίσκεπτα και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η φάση της έρευνας» λέει χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Πιστεύω ότι ούτε οι ίδιοι οι ανασκαφείς έχουν συνειδητοποιήσει ακριβώς το εύρημα. Θα πρέπει καταρχήν να υπάρξει μια επιστημονική προσέγγιση και μετά να δει κανείς το πώς θα προχωρήσει» τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για να ενισχύσει, δε, τα λεγόμενά της έδωσε το παράδειγμα της εύρεσης των περίπου 150 μελών που αναδύθηκαν πολύ πρόσφατα όταν έπεσε η στάθμη των νερών της Κερκίνης, τα οποία ανήκουν στον ταφικό περίβολο του μνημείου.

«Τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να μελετηθούν, να σχεδιαστούν, να αποτυπωθούν ώστε να αποδοθούν σε μια μελέτη αποκατάστασης του περιβόλου. Τα πράγματα δεν είναι απλά. Στην ουσία έχουμε ένα μνημείο κι ένα περιβάλλον το οποίο ερευνάται. Για να γίνει ανάδειξη θα πρέπει να έχει τελειώσει η έρευνα, τουλάχιστον στα βασικά της σημεία. Να θυμίσω αυτό που έχω πει πολλές φορές, ότι ο Ανδρόνικος ανακάλυψε τη Μεγάλη Τούμπα το 1977 και τελικά ο τύμβος της Βεργίνας, έτσι όπως τον ξέρουμε σήμερα, απεδόθη το 2001» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη Λίνα Μενδώνη, η ανασκαφή σε αυτή τη φάση έχει στην ουσία ολοκληρωθεί, ενώ οι εργασίες που γίνονται αφορούν κυρίως στην προστασία του μνημείου, των επιχρισμάτων, των χρωμάτων κ.ά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης