Αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, αποτελούμενους από γκαζάκια, τοποθέτησαν άγνωστοι κατά τη διάρκεια της νύχτας σε σπίτια γνωστών δημοσιογράφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν σε Άλιμο, Αγία Παρασκευή, Λυκαβηττό, Πεντέλη και Μαρούσι, με ζημιές να προκαλούνται στην είσοδο των πολυκατοικιών. Εντύπωση προκαλεί, πάντως, το γεγονός πως οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών μεταξύ τους, ένδειξη που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για συντονισμένο σχέδιο.

Το πρώτο περιστατικό συνέβη στις 03.40 τα ξημερώματα σε πολυκατοικία στο Κολωνάκι. Ακολούθησε έκρηξη σε κατοικία στην Αγία Παρασκευή στις 04.10, ενώ πέντε λεπτά αργότερα σημειώθηκαν δύο εκρήξεις: η μία σε σπίτι στο Μαρούσι και η άλλη σε κατοικία στη Ν. Πεντέλη. Στις 04.45 έγινε η τελευταία έκρηξη σε σπίτι δημοσιογράφου στον Άλιμο, όπου, σύμφωνα με την αστυνομία, «έσκασε» το ένα από τα δύο γκαζάκια.

Πρόκειται για τα σπίτια των δημοσιογράφων Αντώνη Σκυλλάκου και της συζύγου του, Ευαγγελίας Μπαλτατζή, Γιώργου Οικονομέα, Αντώνη Λιάρου, Πέτρου Καρσιώτη και Χρήστου Κώνστα. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, ενώ από τις εκρήξεις δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε καθένα από τα σημεία που αποτέλεσαν στόχο επίθεσης έσπευσαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με πέντε άνδρες, χωρίς όμως να χρειαστεί να επέμβουν, καθώς δεν προκλήθηκε μεγάλης έκτασης πυρκαγιά.

Φωτογραφίες και βίντεο από τον εμπρησμό στο σπίτι του δημοσιογράφου Γιώργου Οικονομέα:

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Οικονομέας παραδέχθηκε στη διάρκεια της εκπομπής, την οποία παρουσιάζει στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, πως μία από τις επιθέσεις σημειώθηκε σε σπίτι όπου διέμενε παλαιότερα στον Λυκαβηττό.

«Το μόνο που με τρομοκρατεί πραγματικά είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται έτσι» τόνισε.

Από την πλευρά της, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα από την πολυκατοικία στο Κολωνάκι, όπου σημειώθηκε η έκρηξη, αναφέροντας πως στην είσοδο του κτηρίου τοποθετήθηκαν δύο γκαζάκια, τα οποία μετά την ανάφλεξή τους προκάλεσαν υλικές ζημιές σ’ αυτήν.

Bίντεο και φωτογραφίες από τον εμπρησμό στο σπίτι του δημοσιογράφου Αντώνη Λιάρου:

Φωτογραφίες και βίντεο από τον εμπρησμό στο σπίτι του δημοσιογράφου Χρήστου Κώνστα:

Φωτογραφίες από τον εμπρησμό στο σπίτι του δημοσιογράφου Πέτρου Καρσιώτη:

Δήλωση Σίμου Κεδίκογλου για τις επιθέσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου με αφορμή τo μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σε σπίτια δημοσιογράφων δήλωσε:

«Χθες, οι εισβολές σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Σήμερα, οι εκρήξεις σε σπίτια δημοσιογράφων. Επιχειρείται ανοιχτή τρομοκρατία στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, έναν ζωτικό χώρο της Δημοκρατίας μας.

Επιτέλους, τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να αποκηρύξει τους χαϊδεμένους κουκουλοφόρους του;».

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση για τις εμπρηστικές επιθέσεις σε σπίτια δημοσιογράφων και τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναφέρει:

«Οι σημερινές εμπρηστικές επιθέσεις σε σπίτια δημοσιογράφων είναι απόλυτα καταδικαστέες πράξεις εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.

Για άλλη μια φορά, τέτοιου είδους αδιέξοδες και επικίνδυνες πρακτικές δίνουν άλλοθι σε μια κυβέρνηση, που έχει υιοθετήσει τη στρατηγική του διχασμού, της βίας και της τρομοκράτησης της ελληνικής κοινωνίας, να συνεχίσει το έργο της περιστέλλοντας την ίδια τη δημοκρατία.

Κορυφαίο παράδειγμα οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, που με αστείο μεν αλλά επικίνδυνο τρόπο κηρύσσουν τον διχασμό και τη μισαλλοδοξία για πολλοστή φορά τις τελευταίες ημέρες.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας θα συνεχιστεί στη βάση των μαζικών ενωτικών ειρηνικών αγώνων, είτε το θέλει είτε δεν το θέλει η σημερινή μνημονιακή κυβέρνηση».

Ρεπορτάζ: Πέτρος Σιδερέας
Κάμερα: Παναγιώτης Σαγκούρης

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας-Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης