Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης, Πέτρος Σιδερέας, Νίκος Χριστοφάκης, Παναγιώτης Σαγκούρης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με κεντρικό αίτημα την κατάργηση των μνημονίων τα συλλαλητήρια των συνδικάτων και σωματείων εργαζομένων διαδήλωσαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την έναρξη της 80ής ΔΕΘ. Έντονη η αστυνομική παρουσία, με κλούβες των ΜΑΤ να «μπλοκάρουν» την είσοδο των διαδηλωτών στους χώρους της έκθεσης.

Μεταλλωρύχοι, οπαδοί του Άρη, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΑΣΥ βγήκαν στους δρόμους της συμπρωτεύουσαςΠρώτοι άνοιξαν τον χορό των κινητοποιήσεων οι ένστολοι που διαδήλωσαν το πρωί στην πλατεία Συντριβανίου.

Με πρωτοβουλία της ΠΟΑΣΥ, οι ένστολοι συγκεντρώθηκαν έξω από τη ΔΕΘ, ζητώντας παύση στις περικοπές των λειτουργικών δαπανών, αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών, διάσωση των ασφαλιστικών ταμείων, επιστροφή των αποθεματικών και αξιοπρεπείς συντάξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κινητοποιήσεις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ 

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έδωσαν ραντεβού στις 6.00 το απόγευμα στο Άγαλμα Βενιζέλου, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας.

«Βάζουμε φρένο στην ανεργία, στη φτώχεια, στη λιτότητα. Απαιτούμε την αποκατάσταση των αδικιών των μνημονίων» ανέφερε η ΓΣΕΕ σε κάλεσμά της προς τους εργαζομένους.

Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ επεσήμανε σε σχετική ανακοίνωση ότι η ψήφιση του 3ου μνημονίου από το κοινοβούλιο, καθώς και οι εφαρμοστικοί νόμοι που θα ακολουθήσουν αποτελούν συνέχεια των βάρβαρων νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών. Σε ό,τι αφορά τον τομέα του Δημοσίου, τόνισε ότι στο νέο μνημόνιο, «που ψηφίστηκε χρησιμοποιώντας όρους όπως “αποσυμπίεση της μισθολογικής κατανομής”, επιχειρείται νέα καρατόμηση των μισθών των εργαζομένων μέσω νέου μισθολογίου, το οποίο θα συνδέεται με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων».

Στο πόδι οι μεταλλωρύχοι

Απόβαση στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν επίσης οι μεταλλωρύχοι και οι κάτοικοι της Χαλκιδικής που ξεκίνησαν με 27 λεωφορεία και χιλιάδες οχήματα γύρω στις 14.00 το μεσημέρι από όλα τα χωριά της ΒΑ Χαλκιδικής. Περίπου 4.000 μεταλλωρύχοι έδωσαν δυναμικό παρών στην πορεία της ΓΣΕΕ.

«Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουν τον αγώνα μας για την εργασία και την αξιοπρέπεια» έγραψαν στην ανακοίνωσή τους, ενώ οι συνάδελφοί τους στην Ολυμπιάδα παραμένουν για 13η μέρα έγκλειστοι στις στοές, διεκδικώντας πίσω τις θέσεις εργασίας τους.

Ξεχωριστό συλλαλητήριο στην πλατεία Αριστοτέλους διοργάνωσε στις 6.00 το απόγευμα το ΠΑΜΕ, με κεντρικό σύνθημα «Αρκετά ματώσαμε – Αρκετά Πληρώσαμε – Πάρε την υπόθεση στα χέρια σου, λαέ». Το παρών στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ έδωσε και ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Κινητοποίηση από τους οπαδούς του Άρη

Παράλληλα, μετά την οριστική απόρριψη του αιτήματος του Άρη να αγωνιστεί στη Football League 2, οι οπαδοί της ομάδας προχώρησαν σε μαζική συγκέντρωση και πορεία στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ.

Σε κοινή ανακοίνωση των συνδέσμων των Κιτρίνων, αναφέρθηκε: «Το σκάνδαλο ολοκληρώθηκε. Είπαμε απ’ την αρχή πως ό,τι εγκλήματα κι αν έκαναν οι παράγοντες του ΑΡΗ αυτός που την πλήρωσε τελικά είναι ο ίδιος ο Σύλλογος και κανένα πρόσωπο. Χωρίς πολλά λόγια λοιπόν, αυτό το έγκλημα δε θα περάσει έτσι».

Οι οπαδοί του Άρη έδωσαν ραντεβού στις 6.00 το απόγευμα στα γραφεία του συνδέσμου «Ιερολοχίτες», Κωνσταντινουπόλεως και Αγίας Τριάδος, και πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης.

«Αστακός» η Θεσσαλονίκη

Tα μέτρα της αστυνομίας ήταν δρακόντεια. Σε ολόκληρο το κέντρο της πόλης υπήρχαν ακροβολισμένες διμοιρίες των ΜΑΤ ενώ στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο έκαναν την εμφάνιση τους και οι αύρες της ΕΛ.ΑΣ

Λόγω των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων και πορειών στο πλαίσιο της ΔΕΘ τέθηκαν σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της πόλης.

Διαβάστε επίσης:

Λαφαζάνης στη Ζούγκλα: Καμία ψήφο σε μνημονιακά κόμματα, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2015, 19:04

Έκτακτη εκπομπή του zougla.gr για τις κινητοποιήσεις στη ΔEΘ

Όπως κάθε χρόνο, το zougla.gr βρέθηκε στην Έκθεση και κάλυψε όλες τις δραστηριότητες.

Από τις 5.00 το απόγευμα του Σαββάτου μετέδωσε ζωντανά όλες τις κινητοποιήσεις και ό,τι συνέβη στη Θεσσαλονίκη.

Τηλεοπτικά συνεργεία της τηλεόρασης της «Ζούγκλας», δημοσιογράφοι και τεχνικοί κάλυψαν LIVE τις συγκεντρώσεις και τις πορείες, ενώ το ίδιο θα συμβεί και την Κυριακή.

Πώς μπορείτε να δείτε τις εκπομπές:

Στην αρχική σελίδα του zougla.gr υπάρχει το εικονίδιο LIVE στην αρχική σελίδα. Επίσης μπορείτε να μετακινήσετε τον κέρσορα στην μπάρα κάτω από το κεντρικό θέμα του zougla.gr και να πατήσετε την επιλογή ZOUGLALIVE.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης