Σε νέες δικαστικές περιπέτειες αναμένεται να μπει ο πρώην νομάρχης της Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος αντιμετωπίζει νέες κακουργηματικές διώξεις, αυτή τη φορά για την υπόθεση με τα λεγόμενα «45άρια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση το πόρισμα του οικονομικού επιθεωρητή που έκανε την έρευνα, η εισαγγελέας Ιωάννη Κατσή άσκησε σήμερα ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα (απιστία και ψευδή βεβαίωση κατ΄ εξακολούθηση και από κοινού) με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου 1608 Περί Καταχραστών του Δημοσίου, εις βάρος υπαλλήλων της πρώην Νομαρχίας, που ενέκριναν τα «αμαρτωλά» έργα.

Ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία στα παραπάνω κακουργήματα, ασκήθηκε σε βάρος των Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη, του πρώην γενικού γραμματέας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης Δημήτρη Λευκόπουλου, καθώς και τουλάχιστον δέκα τοπικών εργολάβων.

Το σκάνδαλο με τα έργα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα έργα είχαν προϋπολογισμό 45.000 ευρώ. H πρώην διοίκηση της Νομαρχίας φέρεται να τα ανέθετε απευθείας σε εργολάβους στήνοντας πρόχειρους διαγωνισμούς. Μαζί με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση που εκτιμάται ότι ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο κατά 4,1 εκατ. ευρώ, είναι ο αδερφός του, Διονύσης Ψωμιάδης, καθώς επίσης τουλάχιστον 30 νομαρχιακοί σύμβουλοι και υπάλληλοι της Νομαρχίας της περιόδου 2006-2011.

Τρεις μέθοδοι

Όπως κατατέθηκε κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης, τα μεγάλα έργα «έσπαγαν» σε 45άρια με τρεις κυρίως μεθόδους:

– Αρχικά εγκρίνονταν έργα με υψηλούς προϋπολογισμούς, για τα οποία όμως, αντί να συνταχθούν μελέτες και να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης, συντάσσονταν μελέτες για προϋπολογισμούς έργων ύψους 45.000 ευρώ, που είχαν τους ίδιους κωδικούς των μεγάλων έργων.

– Σε άλλες περιπτώσεις έργων με υψηλούς προϋπολογισμούς συντάσσονταν μελέτες των 45.000 ευρώ, αντί να προκηρυχτούν ανοιχτές δημοπρασίες όπου παρέχονται μεγάλες εκπτώσεις από τους εργολάβους (25% έως 40%). Με τη μέθοδο του «σπασίματος» του έργου οι εκπτώσεις ήταν 2% έως 4%.

– Τέλος, διαπιστώθηκε ότι εγκρίθηκαν αυτοτελή έργα ύψους 45.000 ευρώ, ενώ, όπως διαπιστώθηκε, το φυσικό τους αντικείμενο αποτελούσε τμήμα έργου με προϋπολογισμό πολλαπλάσιο των 45.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

“Προφυλακίστε τον Διονύση Ψωμιάδη”

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2012, 17:31

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης