Συνθήκες σκλαβοπάζαρου. Εικόνες που σε κάνουν να ντρέπεσαι. Η κάμερα είναι ένας αδιάψευστος μάρτυρας για το τι συμβαίνει στην Μανωλάδα Ηλείας το 2013. Ένα εικοσιτετράωρο μετά το μακελειό στις καλλιέργειες φράουλες με τους μπράβους του Νίκου Βαγγελάτου να πυροβολούν με καραμπίνες 200 εργάτες γης, που η μοίρα τους έφερε να δουλέψουν στην Ελλάδα της Ευρωζώνης, ο Νίκος Τσιαμτσίκας με την κάμερα του GR, εισήλθε στις παράγκες των μεταναστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τα άθλια αυτά καταλύματα οι εργάτες πληρώνουν 30 ευρώ το κεφάλι τον μήνα. Μέσα σε άθλια τολ από πλαστική μεμβράνη ζουν, μαγειρεύουν, πλένονται, κοιμούνται καταγής. Οι συνθήκες υγιεινής ανύπαρκτες. Οι άνθρωποι στοιβαγμένοι δουλεύουν νυχθημερόν για τους σύγχρονους δουλεμπόρους. Πληρώνονται 22 ευρώ για δεκάωρη εργασία, αλλά οι αμοιβές δεν καταβάλλονται από το αφεντικό. Από την τσέπη τους πληρώνουν οι εργάτες το νερό που πίνουν και τα είδη πρώτης ανάγκης που τα αγοράζουν από μαγαζιά που έχουν στήσει οι ίδιοι οι μεγαλοκαλλιεργητές. Χωρίς ασφάλιση, χωρίς χαρτιά μισθοδοσίας, χωρίς εργοδοτικές εισφορές. Η μαύρη εργασία σε πλήρες απυρόβλητο.

Τα σκάγια από τις καραμπίνες των τριών επιστατών που έστειλαν στο νοσοκομείο 37 εργάτες γης δεν σημάδεψαν μόνον τους άτυχους μετανάστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημάδεψαν και σημαδεύουν την ελληνική Πολιτεία, τους θεσμούς της, την κοινωνία μας και την ίδια την αξιοπρέπεια της χώρας. Τα διεθνή ΜΜΕ κήρυξαν το μποϋκοτάζ της «Ματωμένης φράουλας». Η είδηση του μακελειού της Μανωλάδας έκανε τον γύρο του κόσμου. Η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη, όπως εκτεθειμένη είναι και η ελληνική κοινωνία που ανέχεται και αντέχει να παρακολουθεί αυτές τις σκηνές βίας και τους συνανθρώπους να ζουν σε τέτοιες απάνθρωπες συνθήκες. Πρόκειται για ράπισμα στον δήθεν πολιτικό πολιτισμό μας, στην δήθεν κουλτούρα μας. Πρόκειται για κόλαφο.

Καρέ – καρέ η κάμερα του GR κατέγραψε την ζωή των εργατών γης στις «φαβέλες» της σύγχρονης Μανωλάδας. Εικόνες ντροπής. Εικόνες που εξοργίζουν. Η απουσία του κράτους αποδεδειγμένη. Η απουσία της Αστυνομίας ηχηρή. Η απουσία της Δικαιοσύνης αυταπόδεικτη. Οι εικόνες αυτές αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία. Τίποτε δεν είναι πια το ίδιο μετά από την μετάδοση αυτών των στιγμιότυπων. Κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί πια πίσω από την… άγνοια. Κανένα άλλοθι δεν μπορεί να επιστρατευθεί του τύπου «δεν ήξερα», «δεν είδα». Τώρα όλοι ξέρουν. Τώρα όλοι πια ξέρουμε.

H κάμερα του GR μέσα στα παραπήγματα:

Το ρεπορτάζ συνεχίστηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στην εκπομπή «Ζούγκλα» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Στα παραπήγματα της Μανωλάδας, όπου οι μετανάστες που διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες, ζητούν το αυτονόητο, το αναφαίρετο δικαίωμα για μία αξιοπρεπή ζωή.

Η κάμερα κατέγραψε κάποια από τα θύματα της χθεσινής επίθεσης, τα οποία φοβισμένα και κουλουριασμένα σε μία γωνία, δείχνουν τα τραύματά τους.

Για το ζήτημα παρενέβησαν ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βάρδας, Α. Τσίρος αλλά και η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, Μ. Παναγιωτάρα:

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στα λεγόμενα ενός εκ των μεταναστών που ήταν παρόντες στο χθεσινό περιστατικό. «Αυτό που θέλουμε είναι να πληρωθούμε για τη δουλειά που κάνουμε», είπε ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς τους Έλληνες:

Τα ονόματα των δραστών του μακελειού

Αργά το βράδυ της Πέμπτης στην εκπομπή «Ζούγκλα» αποκαλύφθηκαν τα ονόματα των φερομένων ως δραστών του μακελειού στη Μανωλάδα. Σύμφωνα με τον δικηγόρο τους, πρόκειται για τους Θοδωρή Αποστολόπουλο και τα αδέρφια Χαλούλου.

Φωτογραφία ντοκουμέντο

Σε φωτογραφία που εξασφάλισε αποκλειστικά η zougla.gr και το κανάλι GR, εμφανίζεται ένας εκ των φερομένων ως δραστών του μακελειού, o Γιώργος Χαλούλος:

Διαβάστε επίσης:

“Θα σας κάψουμε ζωντανούς”, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013, 17:53

Αίμα και τρόμος στη Μανωλάδα, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013, 13:20

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης