Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκαν σε ολόκληρη τη χώρα τα Θεοφάνια, δίχως ωστόσο να λείψουν τα ευτράπελα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά, το πρώτο λιμάνι της χώρας, ο αγιασμός των υδάτων με τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού, ανάμεσα στα δύο ναρκοθηρευτικά του Πολεμικού Ναυτικού «Καλυψώ» και «Ευρώπη».


Οι εκδηλώσεις στον Πειραιά


Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και το περιστέρι

Α. Σαμαράς, Β. Μιχαλολιάκος, Κ. Αρβανιτόπουλος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεκάδες απολυμένοι εργαζόμενοι του Εργοστασίου Λιπασμάτων Δραπετσώνας συγκεντρώθηκαν στον Πειραιά, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή. Την ώρα της αποχώρησης του πρωθυπουργού και των επισήμων, μια μικρή ομάδα πολιτών τους αποδοκίμασε φωνάζοντας συνθήματα.

Παράλληλα, με το σύνθημα « Θάλασσα – Ακτές – Νερό, μην ξεπουλάτε κάθε Δημόσιο Αγαθό» οι Oικολόγοι Πράσινοι έδωσαν το δικό τους στίγμα, στον Πειραιά, κατά τη διάρκεια του αγιασμού των υδάτων.

Το σύνθημα αναγραφόταν σε πανό που ανάρτησε ομάδα μελών του κόμματος έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στον Πειραιά.

Ο κ. Σαμαράς απέστειλε μήνυμα αισιοδοξίας και ενότητας, λέγοντας ότι οι Έλληνες θα τα καταφέρουν. «Θα τα καταφέρουμε» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στην «επιχειρηματικότητα του Έλληνα» και σε «όλα τα εφόδια που έχει, τα οποία μας οδήγησαν και θα μας οδηγήσουν και πάλι στην ευημερία».


Εορτασμός υπό βροχή

Ακριβώς στις 11.00 κατέφθασε στο λιμάνι του Πειραιά ο πρωθυπουργός.

(Διαμαρτυρία απολυμένων)


Τα αγήματα

Κεντρικοί δρόμοι έκλεισαν στην περιοχή, προκειμένου να τελεστεί ο αγιασμός.


Ισχυρή ήταν η αστυνομική δύναμη στο ίδιο σημείο


Ο νεαρός που έπιασε τον σταυρό

Ο αγιασμός των υδάτων στο Κολωνάκι

Ολοκληρώθηκε, δίχως απρόοπτα, η καθιερωμένη τελετή αγιασμού των υδάτων στην Αθήνα, η οποία έλαβε χώρα στη Δεξαμενή και στο κολυμβητήριο του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου.

Στην ακολουθία στη Δεξαμενή, όπου χοροστάτησε ο επίσκοπος Νεοχωρίου Παύλος, παρευρέθηκε μεταξύ άλλων η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, οι βουλευτές Προκόπης Παυλόπουλος, Ανδρέας Ψυχάρης, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Μαρίνος Ουζουνίδης, και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Στην ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς, ώστε να αποκαλύπτεται «παντού και πάντοτε το φως» αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη μετά την τελετή.

«Σε κρίσιμες και δύσκολες εποχές, όπως αυτές που ζούμε, όπου η κοινωνία δοκιμάζεται και οι πολίτες είναι αυτοί που σηκώνουν το βαρύ φορτίο της κρίσης, εμείς οι πολιτικοί, που εκπροσωπούμε το έθνος, οφείλουμε εκτός από τις ευχές να μιλάμε και με τις πράξεις μας. Να αγωνιζόμαστε για τη διαφάνεια, να καταπολεμάμε τη διαφθορά, να προασπίζουμε το δημόσιο συμφέρον και κυρίως να ζητάμε να αποκαλύπτεται παντού και πάντοτε το φως, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό» τόνισε η κ. Κεφαλογιάννη.


Ο δήμαρχος Γ. Καμίνης ρίχνει τον σταυρό

Ακολούθησε ο αγιασμός των υδάτων στο κολυμβητήριο του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου. Τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού την έκανε ο αρχιμανδρίτης του Ιερού Ναού Αγίας Φωτεινής Μάξιμος. Ο μόνος που αψήφησε το τσουχτερό κρύο και τη βροχή, και έπεσε στα παγωμένα νερά της πισίνας για να πιάσει τον σταυρό ήταν ο Γιώργος Νεράντζης από τη Χειμάρρα.

Στο μήνυμά του μετά την ολοκλήρωση του αγιασμού, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης επισήμανε ότι «δεν αντιμετωπίζουμε μόνο οικονομική κρίση, αλλά και μια κρίση γενικότερη του πολιτικού συστήματος». «Έχω αρχίσει να συνειδητοποιώ πια πόσο σημαντικό είναι να μπούμε σε μια δημοκρατική κανονικότητα και ομαλότητα του πολιτικού συστήματος» πρόσθεσε.

Θεσσαλονίκη

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα πραγματοποιήθηκε και φέτος ο αγιασμός των υδάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η τελετή κατάδυσης του σταυρού έγινε παραδοσιακά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λίγα μέτρα από τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά από τον μητροπολίτη Άνθιμο. Στα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού βούτηξαν 20 άντρες, ανάμεσά τους και δύο ανήλικοι.

Παιδί βούτηξε στον Θερμαϊκό και έπαθε υποθερμία

Καρδιά… λιονταριού έχει ο μικρός Χαράλαμπος, ο οποίος ανήμερα των Θεοφανίων αψήφησε το κρύο και βούτηξε στα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού.

Ο Χαράλαμπος, μόλις 9,5 ετών, κολύμπησε για αρκετή ώρα, ωστόσο δεν άντεξε, υπέστη υποθερμία και ζήτησε να τον βγάλουν έξω, πράγμα που έκαναν μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. 

Αμέσως μεταφέρθηκε στο ασθενοφόρο των Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι μέτρησαν τη θερμοκρασία του σώματός του στους 34 βαθμούς. Τον σκέπασαν με κουβέρτες και άναψαν τα καλοριφέρ του οχήματος, ενώ οι γονείς του, που είχαν ανησυχήσει, του έφεραν γλυκά προκειμένου η ζάχαρη να ενισχύσει τον οργανισμό του. Χρειάστηκε μισή ώρα προκειμένου η θερμοκρασία του να επανέλθει σε κανονικά επίπεδα.

Ο ίδιος αμέσως μετά πήγε μέχρι την εκκλησία και φίλησε τον σταυρό. «Ήθελα να πιάσω τον σταυρό, για να παρακαλέσω τον Θεό να κάνει καλά όλο τον κόσμο» δήλωσε ο Χαράλαμπος στο Thesstoday, ενώ η μητέρα του, η κ. Ηλέκτρα Εξαδακτύλου, μίλησε για το τι ακριβώς συνέβη στον γιο της.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κάθε μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε και φέτος η μέρα των Θεοφανίων στο μεγαλύτερο λιμάνι της ανατολικής Μακεδονίας, την πόλη της Καβάλας, παρουσία του υφυπουργού Εργασίας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρη Γιαννακίδη, των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου.

Από νωρίς τελέστηκε θεία λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου από τον μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιο. Αμέσως μετά σχηματίστηκε πομπή που μέσω κεντρικών οδών της πόλης κατέληξε σε προβλήτα του επιβατικού λιμανιού «Απόστολος Παύλος».

Δεκαεπτά άντρες όλων των ηλικιών είχαν συγκεντρωθεί σε καραβάκι απέναντι ακριβώς από την εξέδρα των επισήμων και, αψηφώντας το κρύο, έπεσαν στη θάλασσα για να πιάσουν τον σταυρό. Για μια ακόμα χρονιά, τον ανέσυρε ο 31χρονος Δημήτρης Γιαννικόπουλος, υπάλληλος του ΟΑΕΔ, ο οποίος τον παρέδωσε στον Σεβασμιότατο και έλαβε την ευλογία του.


Ο αγιασμός των υδάτων στην Ξάνθη

Στην Ξάνθη ο αγιασμός των υδάτων τελέστηκε όπως κάθε χρόνο στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου από τον μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθωρίου Παντελεήμονα.

Στη Δράμα ο μητροπολίτης Παύλος έριξε τον σταυρό στα νερά της λίμνης της Αγίας Βαρβάρας, όπου βούτηξαν για να τον πιάσουν πολλοί νέοι, τηρώντας έτσι το έθιμο της ημέρας.

O σταυρός… πέταξε!

Έπεσαν στα παγωμένα νερά του Κορινθιακού για να πιάσουν το Σταυρό, ωστόσο ο αέρας τον μετέφερε στο… δίπλα λιμάνι. Οι τολμηροί κολυμβητές έπρεπε να πραγματοποιήσουν άθλο, καθώς χρειάστηκε να κολυμπήσουν αρκετή ώρα.

Η συνέχεια στο παρακάτω βίντεο:

Με λαμπρότητα η γιορτή των Θεοφανίων στο Βόλο

Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα γιορτάστηκαν και φέτος στον Βόλο τα Θεοφάνια, παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών αλλά και πλήθους πιστών.

Φέτος, παρά το κρύο, οκτώ άντρες βούτηξαν στα νερά του Παγασητικού. Τελικά, για 15η χρονιά, τον σταυρό τον έπιασε ο Δημήτρης Μεντεκίδης.

Βουτιές στον… Πηνειό

Εκατοντάδες πολίτες έδωσαν το παρών στον αγιασμό των υδάτων στη Λάρισα. Οι πιο τολμηροί βούτηξαν στα νερά του Πηνειού για να πιάσουν τον σταυρό.

O μητροπολίτης την… κοπάνησε!

Ανεπιθύμητος για τον μητροπολίτη ήταν ο άνδρας που βούτηξε στο λιμάνι της Ναυπάκτου και έπιασε τον σταυρό!

Σύμφωνα με το agriniopress, ο άνδρας είναι μέλος του Συλλόγου Φίλων του Μοναστηρίου Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, με το οποίο η Μητρόπολη Ναυπάκτου βρίσκεται σε χρόνια αντιπαράθεση.

Όταν ο μητροπολίτης Ιερόθεος αποχώρησε ενοχλημένος από το σημείο, αφήνοντας σύξυλους επισήμους και πιστούς, ο άνδρας άρχισε να φωνάζει: «Ντροπή σου!».

Η στάση του μητροπολίτη Ναυπάκτου δυσαρέστησε πολλούς πιστούς στην πόλη και αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της κόντρας του με το μοναστήρι, που καλά κρατεί…

Έπιασε τον σταυρό στον αέρα!

Με κάθε επισημότητα γιορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια στα Τρίκαλα. Χιλιάδες Τρικαλινοί παρευρέθηκαν στον σημερινό Αγιασμό των Υδάτων που έγινε τις 11.30 στην κεντρική πεζογέφυρα του Ληθαίου ποταμού, ο οποίος διασχίζει το κέντρο της πόλης των Τρικάλων. Τον αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Αλέξιος, συνοδευόμενος από… πολλούς κληρικούς. Νωρίτερα εψάλη η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Τρικάλων.

Στη θρησκευτική εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Αρχές της πόλης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, βουλευτές και πολλά ακόμη πολιτικά πρόσωπα. Ο τυχερός που βούτηξε στα παγωμένα νερά του Ληθαίου ποταμού, μαζί με άλλους 10 συμπολίτες του, είναι ο Άλκης Ντούτσιας, ο οποίος έπιασε τον σταυρό στον αέρα!

Αναζητούσαν τον… σταυρό

Στους ιερούς ναούς της Λέσβου τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία και ο καθαγιασμός τον υδάτων.

Επίκεντρο των εορτασμών ήταν ο Μητροπολιτικός Ναός της Μυτιλήνης, όπου ο μητροπολίτης Ιάκωβος προέστη της θείας λειτουργίας και τέλεσε τον Μέγα Αγιασμό. Ακολούθησε πομπή προς το λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου ο μητροπολίτης τέλεσε την ακολουθία της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα.

Ο σταυρός βρέθηκε έπειτα από τις πολλές προσπάθειες των τολμηρών κολυμβητών παρά το δριμύ ψύχος.

Παράλιο Άστρος- Βούτηξαν στα παγωμένα νερά

Με βροχή εορτάστηκαν -για ακόμα μια χρονιά- τα Θεοφάνεια στο Παράλιο Άστρος, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλεξάνδρου.



Τα Θεοφάνια είναι μεγάλη ετήσια χριστιανική εορτή της ανάμνησης της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή.

Το πρωί τελέστηκε όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, στη συνέχεια έγινε αγιασμός στην εξέδρα της πλατείας και τέλος αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι. Αρκετοί νέοι κολυμβητές έπεσαν στα κρύα νερά για να πιάσουν τον Σταυρό αλλά και φέτος τον ξαναέπιασε ο Γιάννης Σούρσος.

Στην παγωμένη λίμνη των Ιωαννίνων

Σε δριμύ ψύχος ο αγιασμός των υδάτων στη Ζάκυνθο

Παρουσία του μητροπολίτη Ζακύνθου Διονύσιου, του δημάρχου Ζακύνθου Στυλιανού Μποζίκη, του αντιπεριφερειάρχη Διονύση Μυλωνά και όλων των Αρχών του νησιού έγινε και φέτος ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι του νησιού.

Πλήθος κατοίκων είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στην προβλήτα του λιμανιού για να τιμήσει το έθιμο της ρίψης του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα.

Παρά τη χαμηλή θερμοκρασία, τρία άτομα βούτηξαν στα παγωμένα νερά του λιμανιού για να πιάσουν τον σταυρό και να λάβουν την ευλογία του μητροπολίτη Διονύσιου.

Hράκλειο

Στο λιμάνι του Ηρακλείου διεξήχθη η καθιερωμένη τελετή καθαγιασμού των υδάτων…


Αγιασμός και στο… ενυδρείο του Ηρακλείου Κρήτης

Παρουσία πλήθους κόσμου κι εκπροσώπων των τοπικών αρχών πραγματοποιήθηκε το πρωί στο λιμάνι του Ηρακλείου η τελετή στην προβλήτα του Μικρού Κούλε στο λιμεναρχείο, προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου.

Αψηφώντας το κρύο, αρκετοί νεαροί βούτηξαν στα παγωμένα νερά. Τυχερός στάθηκε ο 23χρονος Μιχάλης Μαραβέγιας, υδραυλικός στο επάγγελμα, που για δεύτερη φορά προσπάθησε και δεν έχασε…

Ο ίδιος, συγκινημένος, ευχήθηκε υγεία και φώτιση σε όλο τον κόσμο.

Bέροια: Βούτηξαν και τα άλογα

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε σήμερα στη Βέροια η γιορτή των Θεοφανίων. Από νωρίς ο κόσμο περίμενε με υπομονή να ρίξει ο μητροπολίτης τον σταυρό στο ποτάμι. Κάποιοι τολμηροί κολυμβητές αψήφησαν τα παγωμένα νερά και βούτηξαν για να πιάσουν τον σταυρό.

Στο σημείο βρέθηκαν μέλη του ιππικού ομίλου Βέροιας που μπήκαν στο ποτάμι με τα άλογά τους.


Θεοφάνια στην Αμάρυνθο-Ερέτρια

Χιονίζει από νωρίς το πρωί στα ορεινά της Αμαρύνθου και της Ερέτριας Όσοι βρέθηκαν εκεί δεν άντεχαν το κρύο μιας και η θερμοκρασία ήταν στους 6 βαθμούς κελσίου.

Την ώρα που ο ιερέας πέταξε τον σταυρό στην θάλασσα έριχνε χιονόνερο. Δεκάδες νέοι αψηφώντας το δριμύ ψύχος βούτηξαν για να πιάσουν το Σταυρό.

Και οι δύο νέοι (στην Ερέτρια και στην Αμάρυνθο) που τα κατάφεραν απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα και τις ευχές του κόσμου.

Μάλιστα όπως επιτάσσει το έθιμο, οι ιερείς της Παναγίας της Παραβουνιώτισσας στην Ερέτρια και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αμάρυνθο τους προσέφεραν ως ευλογία από ένα χρυσό σταυρό.

Αγρίνιο

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν σήμερα τα Θεοφάνια σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι. Αρκετοί ήταν όσοι βούτηξαν στα παγωμένα νερά του Αχελώου και στο λιμάνι του Μεσολογγίου αντίστοιχα, ενώ πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει την τελετή.

Aγιασμός στον Γοργοπόταμο

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε η τελετή του αγιασμού των υδάτων στον Γοργοπόταμο, παρουσία του δημάρχου Λαμίας Γιώργου Κοτρωνιά.

Θεοφάνια στη Γλυκή

Παρουσία πλήθους κόσμου εορτάστηκαν σήμερα τα Θεοφάνια στη Γλυκή, με τον καθιερωμένο αγιασμό των υδάτων του Αχέροντα, του μυθικού ποταμού του Άδη.

Το παρών έδωσε, μεταξύ άλλων, η δήμαρχος Παραμυθιάς Σταυρούλα Μπραΐμη, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θανάσης Παππάς, μέλη του δημοτικού συμβουλίου και πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων.

Δύο πιστοί αποτόλμησαν τη βουτιά στα παγωμένα νερά του Αχέροντα.

Πηγή φωτό-video: korinthostv, agriniopress, cityvoice, lamiastar, e-volos, thesstoday, cretalive, xanthipress, trikalaola, lesvosnews, eurokinnisi, jbrekis, paramythia-online, kalimera-arkadia, laikoura

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου, Φλώρα Πέτση, Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης