Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και ένα πυκνό πέπλο ομίχλης, πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φέτος, στα επεισόδια πρωταγωνίστησαν πολιτικοί και αιρετοί, με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα να κάνει την αρχή δυναμιτίζοντας το κλίμα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη, να αντιδρά για την παρουσία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Α. Γρέγου.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος δήλωσε την Παρασκευή ότι «οι παρελάσεις πρέπει να γίνονται με τη δόξα και την τιμή που αναλογεί στις σπουδαίες αυτές στιγμές που γιορτάζουμε στον τόπο μας, χωρίς μιζέρια, αλλά με υψηλό αίσθημα υπερηφάνειας δυναμώνοντας το φρόνημα του ελληνικού λαού αλλά και των ενόπλων δυνάμεων».


(Άρματα μάχης στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Απόστολος Τζιτζικώστας και Γιάννης Μπουτάρης στην εξέδρα των επισήμων)

Κ. Παπούλιας: «Η Ελλάδα δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς»

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε δήλωσή του αμέσως μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη έστειλε το δικό του μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και τους δανειστές.

«Οι Έλληνες δεν μπορούν να δώσουν περισσότερα. Ό,τι έδωσαν έδωσαν. Και να γνωρίζουν όλοι ότι δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς» τόνισε ο κ. Παπούλιας.

Οι… απουσίες

Χωρίς εκπροσώπους κομμάτων πραγματοποιήθηκε η σημερινή στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη. Την άρνησή του να παραστεί στην παρέλαση εξέφρασε αργά το βράδυ της Κυριακής, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, αποδοκιμάζοντας τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Απ. Τζιτζικώστας, προσκάλεσε στην παρέλαση τη Χρυσή Αυγή, προκαλώντας την αντίδραση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ.

Στη συνέχεια έκανε αναφορές για το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «αν ήταν άλλος περιφερειάρχης μπορεί να μην προσκαλούνταν λόγω της καταδίκης του Άκη Τσοχατζόπουλου».

Μετά τις αντιδράσεις ζήτησε μεν συγγνώμη αλλά δεν ικανοποίησε το αίτημα να μην παραστεί στην παρέλαση, όπως ζήτησε ο εκπρόσωπος Τύπου του συγκυβερνώντος κόμματος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος καθώς, η παρουσία του όπως είπε θα «ήταν προσβολή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Στην στρατιωτική παρέλαση δεν εκπροσωπήθηκαν η Δημοκρατική Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.


(Στην παρέλαση και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος, ο οποίος δεν ανέβηκε στην εξέδρα των επισήμων)

Δίπλα στην εξέδρα των επισήμων βρέθηκε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Αντώνης Γρέγος. Όπως το είχε προαναγγείλει, ο βουλευτής δεν ανέβηκε στην εξέδρα. Προτίμησε να σταθεί, με την οικογένειά του, κάτω απ’ αυτή, ωστόσο σε σημείο όπου η παρουσία του να είναι εμφανής προς τους δημοσιογράφους, για να στείλει το… μήνυμα που επιθυμούσε.

Δείτε τα σχετικά video:

Μπουτάρης: «Ας ερχόταν ο Γρέγος στην εξέδρα να βλέπαμε τι θα γινόταν»

Για την παρουσία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Αντώνη Γρέγου, στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης και την απόφασή του να μείνει εκτός εξέδρας επισήμων, ρωτήθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

«Η θρασυδειλία τους φάνηκε και με τη σημερινή παρουσία στο πεζοδρόμιο. Αν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής ήθελε να εφαρμόσει το νόμο, ας ερχόταν στην εξέδρα, να βλέπαμε τί θα γινόταν».

Διαμαρτυρία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης

Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της παρέλασης, στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης, μέλη των ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καθώς και εκπαιδευτικοί που υπερασπίζονται το δημόσιο σχολείο. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό, ωστόσο, οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τους περιόρισαν στο ύψος της Γ’ Σεπτεμβρίου.



«Θα ξεπεράσουμε την κρίση»

Αισιόδοξος ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, αμέσως μετά τα χθεσινά εγκαίνια της Έκθεσης Κειμηλίων με τίτλο «Το ΄40 έτσι πολεμήσαμε» στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

«Τα μηνύματα είναι εξαιρετικά σύγχρονα, αυτά που με κάνουν να είμαι αισιόδοξος ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση, γιατί έτσι στο μυαλό μου τοποθετώ τη μάχη που δίνει ο ελληνικός λαός με τις δύσκολες μάχες που έδωσε στο παρελθόν και ήταν νικηφόρες», δήλωσε ο κ. Παπούλιας και για την ίδια την Έκθεση είπε: «Πέρα από το συγκίνηση είναι μια θύμηση σε ένα ιστορικό γεγονός που ξεπερνάει τον άνθρωπο. Όταν μιλάμε για ηρωισμό φαίνεται ότι αυτή εδώ η Έκθεση αναδεικνύει ακριβώς εκείνες τις μέρες».

Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου απένειμε στον κ. Παπούλια το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας και σημείωσε ότι όπως το 1940 ο ελληνικός λαός είπε το μεγάλο «ΟΧΙ» έτσι και σήμερα «λέει ένα βροντερό “όχι” στο νεοναζισμό, τους νέους κήρυκες του μίσους και της διχόνοιας, τους νοσταλγούς του σκοταδισμού», αναφερόμενος στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, χωρίς να την κατονομάσει.

Μαθητική παρέλαση στην Αθήνα

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας, με περισσότερους από 500 αστυνομικούς επί ποδός για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων.


(Παιδιά των Special Olympics στην παρέλαση της Αθήνας)

Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά φέτος, έπειτα από απόφαση του υπουργού Παιδείας, στη μαθητική παρέλαση έλαβαν μέρος και τα 247 σχολεία της Αθήνας.


(Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη)


(Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης καταθέτει στεφάνι)


(Η εξέδρα των επισήμων)



Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
στο κέντρο της Αθήνας

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τέθηκαν σε εφαρμογή σήμερα λόγω των μαθητικών παρελάσεων για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Οι ρυθμίσεις, που εφαρμόστηκαν από νωρίς το πρωί σε όλους τους δήμους της Αττικής, περιελάμβαναν σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης μέχρι το τέλος των εκδηλώσεων.

Οι γονείς παρακολούθησαν την παρέλαση:

– Στην Αμαλίας στο πεζοδρόμιο απέναντι από τον Εθνικό Κήπο έως το ύψος της οδού Ξενοφώντος

-Στην Πανεπιστημίου από το ύψος της οδού Κριεζώτου προς την Ομόνοια και στα δύο πεζοδρόμια.

Συγκεντρώσεις

Πριν από την παρέλαση πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις. Η μία στα Προπύλαια από τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων και η δεύτερη στην πλατεία Κοραή από το ΠΑΜΕ.



Πειραιάς

Ανάλογα μέτρα ελήφθησαν και στον Πειραιά. Κλειστοί παρέμειναν από τις 09.30 έως το τέλος της παρέλασης οι παρακάτω οδοί:

-34ου Συντάγματος Πεζικού, στο τμήμα μεταξύ των οδών Ομηρίδου Σκυλίτση και Ελ. Βενιζέλου.

-Ηρώων Πολυτεχνείου, στο τμήμα μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου και 2ας Μεραρχίας.

-Β. Γεωργίου, στο τμήμα μεταξύ των οδών Εθν. Αντιστάσεως και Γρηγ. Λαμπράκη.

Άνοιξε ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα

Άνοιξε μετά την ολοκλήρωση της μαθητικής παρέλασης ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα, ο οποίος είχε κλείσει από τις 08.00 το πρωί.

Κρήτη: Αποδοκίμασαν πολιτικούς στο Ηράκλειο

Με γιουχαΐσματα αλλά και χτυπώντας τα κάγκελα που είχαν τοποθετηθεί περιμετρικά του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, υποδέχτηκαν ομάδες πολιτών στο Ηράκλειο, τον Υφυπουργό Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου, τον βουλευτή της ΝΔ Μάξιμο Σενετάκη και εκπροσώπους των τοπικών φορέων, που βρέθηκαν εκεί για την τελετή της κατάθεσης στεφάνων.

Μάλιστα την ώρα που κατέθεταν στεφάνι οι κύριοι Κεγκέρογλου και Σενετάκη,ς οι αποδοκιμασίες έγιναν πιο έντονες, ενώ κάποιοι δεν δίστασαν να εκσφενδονίσουν προς το μέρος τους και πλαστικά ποτήρια με καφέ.

Ο χώρος γύρω από το Μνημείο είχε αποκλειστεί από νωρίς ενώ εκεί βρέθηκαν και δεκάδες αστυνομικοί, στο πλαίσιο των ισχυρών μέτρων ασφαλείας που ελήφθησαν τόσο στο Ηράκλειο όσο και στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, για να αποτραπούν «παρατράγουδα» στην διάρκεια των εκδηλώσεων εορτασμού της Εθνικής επετείου.

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης – Πέτρος Σιδερέας

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη – Φλώρα Πέτση

Video – φωτογραφίες: thestival.gr, cretalive.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης