Κύκλωμα το οποίο διακινούσε πολεμικό υλικό από το Ισραήλ μέσω… Ελλάδας με τελικό προορισμό το Ιράν αποκάλυψε η μυστική έρευνα της Υπηρεσίας Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security Investigations) των ΗΠΑ, σε συνεργασία με το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του ΣΔΟΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, τον Δεκέμβριο του 2012 και τον Απρίλιο του 2013 εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στην Ελλάδα εμπορευματοκιβώτια που περιείχαν πολεμικό υλικό και συγκεκριμένα εξαρτήματα πολεμικών αεροσκαφών F-4. Τα εμπορευματοκιβώτια προέρχονταν από το Ισραήλ και επρόκειτο να καταλήξουν στο Ιράν.

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση του zougla.gr, η αποστολή του υλικού πραγματοποιήθηκε μέσω εταιρειών courier από εταιρεία με έδρα την πόλη Binyamina του Ισραήλ. Ως ενδιάμεσος παραλήπτης των εμπορευματοκιβωτίων στην Ελλάδα εμφανιζόταν εταιρεία με στοιχεία «Tassos Karras S.A.» και έδρα την οδό Ορφέως 130-132, στον Βοτανικό.

Από την έρευνα, όμως, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του ΣΔΟΕ προέκυψε ότι επρόκειτο για εταιρεία-φάντασμα, ενώ το τηλέφωνο επικοινωνίας της εταιρείας αντιστοιχούσε σε Βρετανό υπήκοο, κάτοικο Θεσσαλονίκης, ο οποίος δεν έχει εντοπιστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρώτο φορτίο

Η ιστορία εκτείνεται χρονικά από τον Δεκέμβριο του 2012, όταν το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, κατόπιν συνεννοήσεως με την Υπηρεσία Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, προέβη στη δέσμευση ενός ξυλοκιβωτίου, βάρους 25 κιλών, το οποίο είχε αφιχθεί από το Ισραήλ.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο ενημέρωσης που απέστειλε το ΣΔΟΕ στον πρώην οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, «η υπηρεσία συνεργάζεται με Υπηρεσία Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ σε μία εμπιστευτική έρευνα που έχει σχέση με την παραβίαση της επιβολής του διεθνούς εμπάργκο προς το Ιράν. Στα πλαίσια αυτής της έρευνας και μετά την διαβίβαση της ως άνω υπηρεσίας σχετικών πληροφοριών προβήκαμε την 20/12/2012 στην προσωρινή δέσμευση ενός ξυλοκιβωτίου βάρους 25 κιλών το οποίο είχε αφιχθεί από το Ισραήλ με την εταιρεία ταχυμεταφορών DHL και έφερε αριθμό φόρτωσης 9853… Το ξυλοκιβώτιο έφερε στοιχεία αποστολής “ERIC…” Binyamina και παραλήπτη τα στοιχεία Tassos Karras S.A., Orfeos 130-132 Votanikos, Athens 11855, TEL +30694…».

Εγκληματική οργάνωση

Σύμφωνα με τα πληροφοριακά δελτία της Υπηρεσίας Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, η αποστολή των εμπορευματοκιβωτίων στην Ελλάδα σχετιζόταν με την προσπάθεια κυκλώματος λαθρεμπόρων όπλων από το Ισραήλ να αποστείλει πολεμικό υλικό και ανταλλακτικά προς το Ιράν (παραβιάζοντας το διεθνές εμπάργκο), χρησιμοποιώντας την Ελλάδα ως ενδιάμεση χώρα.

Ειδικότερα, στο έγγραφο που απεστάλη στον κ. Πεπόνη αναφερόταν ότι «σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ η άφιξη του ξυλοκιβωτίου ήταν αποτέλεσμα μιας “υπό κάλυψη έρευνας” που έχει σχέση με την προσπάθεια εγκληματικής οργάνωσης από το Ισραήλ να αποστείλει πολεμικό υλικό και ανταλλακτικά που σχετίζονται με αυτή προς το Ιράν, χρησιμοποιώντας τη χώρα μας ως ενδιάμεση χώρα. Το δεσμευμένο ξυλοκιβώτιο συνοδεύετο από τιμολόγιο με αριθμό 2121… εταιρείας από τον Παναμά στο οποίο ανεγράφετο ότι περιέχει μετασχηματιστή αξίας 450$ ΗΠΑ, ενώ σύμφωνα με την υπηρεσία των ΗΠΑ περιείχετο αεροπορικό υλικό και συγκεκριμένα ένας σταθεροποιητής μετάδοσης ταχύτητας».

Η πραγματογνωμοσύνη της Αεροπορίας

Μετά τη δέσμευση του ξυλοκιβωτίου, τα στελέχη του ΣΔΟΕ απευθύνθηκαν στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, όπου ζήτησαν τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης.

Η πραγματογνωμοσύνη έγινε στις 7 Ιανουαρίου 2013 και αποδείχθηκε ότι πράγματι πρόκειται για έναν σταθεροποιητή μετάδοσης ταχύτητας, ο οποίος, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, χρησιμοποιείται σε αεροσκάφη τύπου F-4C, RF-4C, YRF-4C, F-4D και F-4E.

Στις 16 Ιανουαρίου 2013 η Υπηρεσία Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ με έγγραφο που απέστειλε στο ΣΔΟΕ ζήτησε την παράδοση του αεροπορικού υλικού, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο σε μελλοντική διαδικασία κατά ενός υπόπτου, ο οποίος το απέστειλε από το Ισραήλ και αναζητείται στις ΗΠΑ για παρόμοιες κατηγορίες από το 2004.

Η δεύτερη αποστολή

Η δεύτερη αποστολή πολεμικού υλικού αποκαλύφθηκε τον Απρίλιο του 2013.

Το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του ΣΔΟΕ δέσμευσε κιβώτιο προερχόμενο από το Ισραήλ μέσω της εταιρείας Fed Ex. Ως αποστολέας εμφανιζόταν η ίδια εταιρεία με έδρα την πόλη Binyamina του Ισραήλ και ως παραλήπτης στην Ελλάδα η εταιρεία-φάντασμα «Tassos Karras S.A» στον Βοτανικό.

Όπως αποκαλύφθηκε, στο κιβώτιο υπήρχε ένας «αισθητήρας τάσης εξόδου» που χρησιμοποιείται σε πολεμικά αεροσκάφη τύπου F-14.

Ο ενδιάμεσος παραλήπτης του πολεμικού υλικού στην Ελλάδα δεν εντοπίστηκε και, τυπικά, η προκαταρκτική εξέταση του ΣΔΟΕ μπήκε στο Αρχείο Αγνώστων Δραστών. Στις 14 Νοεμβρίου 2013 συνεδρίασε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, το οποίο ήρε την κατάσχεση του πολεμικού υλικού και διέταξε την απόδοσή του στην αρμόδια διοικητική αρχή των ΗΠΑ.

Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης