Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για το πάρτι κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος που στήθηκε τα τελευταία χρόνια στις «χρυσοπληρωμένες» ολυμπιακές εγκαταστάσεις οι οποίες πλέον έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Ποινικές διώξεις ασκήθηκαν σε στελέχη της εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα» για την εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων του 2004Δέκα χρόνια μετά τους «χρυσούς» Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 η Δικαιοσύνη άσκησε δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του πρώην προέδρου της εταιρίας «Ολυμπιακά Ακίνητα» Κων/νου Ματάλα ενώ έστειλε και στη Βουλή αίτημα άρσης της ασυλίας του διαδόχου του στη θέση, νυν βουλευτή Πέλλας της ΝΔ Διονύση Σταμενίτη (για το 2009) , ώστε να διωχθεί και αυτός για το ίδιο αδίκημα.

Η δίωξη ασκήθηκε ύστερα από προκαταρκτική εξέταση που διενήργησαν οι εισαγγελείς Σωτήρης Μπουγιούκος και Ελένη Σίσκου προκειμένου να διαπιστώσουν ποινικές ευθύνες για την εγκατάλειψη των ολυμπιακών ακινήτων, τα οποία αν και στοίχισαν εκατομμύρια ευρώ στον ελληνικό λαό, τώρα έχουν αφεθεί να «στοιχειώνουν».

Από την έρευνα των δύο εισαγγελέων, φαίνεται ότι προέκυψαν στοιχεία για ποινικές ευθύνες των δυο πρώην επικεφαλής της εταιρίας η όποια είχε αναλάβει την μεταολυμπιακή συντήρηση και χρήση τόσο των σταθερών όσο και των κινητών κατασκευών που χρησιμοποιήθηκαν στην Ολυμπιάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εταιρία στην οποία πέρασαν όλες οι εγκαταστάσεις, πλην του ΟΑΚΑ, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, δεν μερίμνησε ως όφειλε για τη μεταολυμπιακή τους χρήση. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης οι εισαγγελείς κάλεσαν και εξέτασαν με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων τους υπεύθυνους της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα.

Η εικόνα πάντως των κατεστραμμένων ολυμπιακών εγκαταστάσεων έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης δέκα ετών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης φιλοξένησαν ρεπορτάζ και φωτογραφίες από την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Συγκεκριμένα, το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι η Αθήνα, δέκα χρόνια μετά τους Αγώνες, δεν έχει κανένα λόγο για να πανηγυρίσει προσθέτοντας ότι «οι Έλληνες από την υπερηφάνεια εκείνων των στιγμών πέρασαν στον θυμό, καθώς η χώρα αγωνίζεται μέσα σε μια εξαετή ύφεση, με ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ, με έλλειψη στέγης και φτώχεια».

H γερμανική Bild, έγραψε ότι «Εδώ καταρρέει η ολυμπιακή ιστορία», ενώ αντίστοιχες αναφορές έκανε και το βρετανικό δίκτυο BBC. Την αρχή είχε κάνει η Daily Mirror με φωτογραφίες από την κατάσταση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων σημειώνοντας με νόημα ότι τίποτα δεν θυμίζει πως μόλις πριν από δέκα χρόνια, είχαν πραγματοποιηθεί Ολυμπιακοί Αγώνες στη χώρα. Στα 118 χρόνια της ιστορίας των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, η Ελλάδα φαίνεται πως είναι η μόνη χώρα που εκπόνησε όχι ένα αλλά δύο σχέδια μεταολυμπιακής αξιοποίησης χωρίς όμως να καταφέρει να εφαρμόσει κανένα.


Διαβάστε επίσης:

Ποινική δίωξη για το «πάρτι» των Ολυμπιακών Αγώνων

Ολυμπιακά… φαντάσματα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης