Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το απόγευμα της Παρασκευής το λιμάνι του Ηρακλείου με «πρωταγωνιστές» τους αγρότες και τους ναυτεργάτες και αφορμή την όγδοη ημέρα της συνεχιζόμενης απεργίας της ΠΝΟ.

Εντάσεις και επεισόδια μεταξύ αγροτών και ναυτεργατών προκλήθηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου, τα οποία διήρκεσαν μέχρι τις πρώτες βραδινές της ΠαρασκευήςΟι αγανακτισμένοι αγρότες που συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι ζητούσαν άμεση λύση για τη μεταφορά των προϊόντων τους. Στο σημείο προκλήθηκαν εντάσεις, με την κατάσταση να παραμένει τεταμένη και τις πρώτες βραδινές ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίς το απόγευμα, αγρότες πέταξαν φωτοβολίδες στο πλοίο Blue Horizon που είχε δέσει στο λιμάνι, καθώς και στο σημείο όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι οι ναυτεργάτες. Οι ναυτεργάτες -οι οποίοι δηλώνουν πως δεν μπορούν να σπάσουν την απεργία- «απάντησαν» με ρίψεις νερού.

Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελία αγρότη από την Ιεράπετρα που μεταδίδει το neakriti.gr,  ο καπετάνιος του πλοίου έβαλε σε λειτουργία τις μηχανές με σκοπό να απομακρυνθεί από την προβλήτα, με αποτέλεσμα να σπάσουν οι κάβοι από τα σχοινιά και με κίνδυνο να τραυματιστούν αγρότες. Τελικά το Blue Horizon αναχώρησε χωρίς να φορτωθούν κηπευτικά.

Δείτε εικόνες από τις εντάσεις:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που επικράτησαν, προκλήθηκε φωτιά στο γραφείο ναυτιλιακής εταιρείας που βρίσκεται εντός του χώρου του λιμανιού. Λόγω των υλικών που υπάρχουν μέσα στο κτήριο σημειώνονταν συνεχείς αναζωπυρώσεις, ενώ ορισμένοι δεν επέτρεψαν αρχικά στους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να προσεγγίσουν το σημείο και να σβήσουν τη φωτιά ολοσχερώς.

Οι αγρότες ζητούσαν από τον λιμενάρχη Ηρακλείου Δημήτρη Σαϊτάκη, που μετέβη στον λιμένα, να επιστρέψει το πλοίο προκειμένου να φορτώσει τις νταλίκες και να αναχωρήσει για τον Πειραιά.

Τελικώς, σύμφωνα με το cretapost.gr, λίγο μετά τις 21.00 οι αγρότες έλαβαν τη δέσμευση του Υπουργείου Ναυτιλίας ότι οι νταλίκες με τα προϊόντα τους θα αναχωρήσουν για Αθήνα το πρωί. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε το υπουργείο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Σαϊτάκη.

Οι αγρότες μετά την εξέλιξη αυτή άρχισαν να αποχωρούν από το λιμάνι.



Αίτημα για κήρυξη της Ιεράπετρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Νωρίτερα, με επιστολή του που έστειλε ο δήμαρχος Ιεράπετρας, Θεοδόσιος Καλαντζάκης στον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Αν. Ιωάννου ζητεί να κηρυχθεί ο Δήμος Ιεράπετρας αλλά και η Κρήτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όπως αναφέρει: «Όπως γνωρίζετε η παρατεταμένη απεργία της ΠΝΟ πλήττει ανεπανόρθωτα την Κρήτη και πολλούς δήμους της μεταξύ των οποίων και την Ιεράπετρα, επιφέροντας τεράστια οικονομική καταστροφή σε πολλούς κλάδους.

Τα πλήγματα που έχουν δημιουργηθεί στον αγροτικό τομέα και τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες είναι ανεπανόρθωταΤα πλήγματα που έχουν δημιουργηθεί στον αγροτικό τομέα και τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες είναι ανεπανόρθωτα με τον αγροτικό κόσμο να βρίσκεται πλέον σε απόγνωση, αφού βλέπει τις καλλιέργειές του να καταστρέφονται και τα ευπαθή αγροτικά προϊόντα να μένουν εγκλωβισμένα και αδιάθετα, οδηγώντας τον σε ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή.

Με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης και την τεράστια καταστροφή που έχουν υποστεί χιλιάδες αγρότες της Ιεράπετρας και του νησιού μας, λόγω της αδυναμίας σε επίπεδο κράτους να εφαρμόσει τον προβλεπόμενο νόμο, αιτούμαστε την κήρυξη του νησιού και του Δήμου Ιεράπετρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την άμεση δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας για την μεταφορά των αγροτικών μας προϊόντων.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας προκειμένου να επιλυθεί ένα ζήτημα που πλήττει το νησί μας ανεπανόρθωτα» καταλήγει ο Δήμαρχος Ιεράπετρας αιτούμενος την υλοποίηση άμεσων ενεργειών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Περιφέρεια Κρήτης.

Με πληροφορίες από cretapost.gr, cretalive.gr, neakriti.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης