Νέα μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο κατέκτησε την τέταρτη θέση σε διεθνή διαγωνισμό οικονομίας καυσίμου. Ο λόγος; Ένα καινούργιο οικονομικό όχημα (αυτοκίνητο) πόλης, το οποίο διαθέτει κυψέλη καυσίμου υδρογόνου και κινείται με ηλεκτρικό κινητήρα.

Το όχημα παρουσίασε η ομάδα TUC Eco Racing του Πολυτεχνείου Κρήτης, η οποία συμμετείχε για πέμπτη φορά στον διεθνή διαγωνισμό οικονομίας καυσίμου, Shell Eco Marathon 2012, που διεξήχθη από τις 14 έως τις 19 Μαΐου στο Ρόττερνταμ της Ολλανδίας. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 217 εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρώπης με 3.000 μαθητές και φοιτητές από 23 χώρες. Στόχος του διαγωνισμού, η επίτευξη της χαμηλότερης δυνατής κατανάλωσης με οποιοδήποτε καύσιμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το Πολυτεχνείο Κρήτης συμμετείχε στη μεγάλη κατηγορία των αστικών οχημάτων (urban concepts) και παρουσίασε ένα εντελώς νέο όχημα (ER12), με το οποίο κατάφερε επίδοση 34 Km/KWh, που αντιστοιχεί σε περίπου 328 Km/lt, κατακτώντας την 4η θέση στην κατηγορία του. Το καινοτόμο όχημα πόλης, το οποίο διαθέτει κυψέλη καύσιμου υδρογόνου και κινείται με ηλεκτρικό κινητήρα, είχε σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με τους προκατόχους του, όσον αφορά στο βάρος, την αεροδυναμική, τον κινητήρα και το σύστημα διαχείρισης ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο όχημα είναι 36kg ελαφρύτερο από το προηγούμενο, δίνοντας έμφαση στη χρήση υλικών, όπως ανθρακονήματα και κράμα αλουμινίου. Παρόλο που κάποια τεχνικά προβλήματα στέρησαν από την ομάδα μια ακόμη καλύτερη επίδοση, οι σημαντικές βελτιώσεις του νέου οχήματος επέτρεψαν στο Πολυτεχνείο Κρήτης να σκαρφαλώσει από την 8η θέση που κατείχε πέρυσι, ένα βήμα πριν το βάθρο, στην 4η θέση της κατηγορίας των υδρογονοκίνητων οχημάτων πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα έχει καταφέρει να κερδίσει το 1ο Βραβείο Ασφάλειας Οχημάτων (ADAC Safety Award) στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις και με βάση τα αποτελέσματα που φέρνει κάθε χρόνο αποτελεί την πιο επιτυχημένη ελληνική ομάδα στην ιστορία του θεσμού.

Τα μέλη της φετινής ομάδας TUCER είναι: Τσουρβελούδης Νικόλαος, Σπανουδάκης Πολυχρόνης, Πιπερίδης Σάββας, Τσινάρης Ιωάννης, Ευσταθίου Δημήτριος, Στρατηγός Ιωάννης, Τζανάκης Θάνος, Μπάζιος Παναγιώτης, Χατζηδάκης Γιώργος, Πέτρου Τάσσος, Λάσκαρη Αργυρώ.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος
Πηγή: Χανιώτικα Νέα/goodnet

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης