Αν όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη ζούσαν και κατανάλωναν όπως ο μέσος Ελληνας, θα χρειαζόμασταν τους φυσικούς πόρους 2,5 πλανητών για να επιβιώσουμε. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα της WWF η οποία περιλαμβάνεται στον «Ζωντανό Πλανήτη 2014», την 10η έκδοση της έκθεσης- ορόσημο της οργάνωσης για την κατάσταση της «υγείας» της Γης.

Η Ελλάδα της κρίσης και της κατάρρευσης του βιοτικού επιπέδου, βρίσκεται πάντως κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 2,6 πλανήτες. Το «οικολογικό αποτύπωμα» της ΕΕ των 27 είναι εξάλλου κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θα μπορούσε να αντέξει η Γη και πολύ πάνω από τα όρια των φυσικών πόρων του πλανήτη μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πίνακας με το «βιολογικό αποτύπωμα» χωρών της Ε.Ε.

Ο «Ζωντανός Πλανήτης» συντάσσεται κάθε δύο χρόνια από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF σε συνεργασία με τη Ζωολογική Εταιρία του Λονδίνου και το Παγκόσμιο Δίκτυο Aποτυπώματος (Global Footprint Network). Το «οικολογικό αποτύπωμα» είναι ένας από τους δείκτες υγείας του πλανήτη μας που έχει καθιερωθεί από τη συγκεκριμένη έκθεση και αντιστοιχεί ουσιαστικά στις απαιτήσεις μας σε φυσικούς πόρους. Σύμφωνα με αυτόν, αν όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη υιοθετούσαν τον τρόπο ζωής των Ευρωπαίων, τότε η ανθρωπότητα θα χρειαζόταν 2,6 πλανήτες για να υποστηρίξει τις ανάγκες της σε φυσικούς πόρους.

«Το οικολογικό αποτύπωμα της Ευρώπης είναι μεγάλο. Οι οικονομικές μας δραστηριότητες συμβάλλουν στην απώλεια βιοποικιλότητας και ενδιαιτημάτων, εντός αλλά και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων. Υπονομεύουμε το φυσικό κεφάλαιο που μας εξασφαλίζει την τροφή μας, τον αέρα που αναπνέουμε και το σταθερό κλίμα που χρειαζόμαστε» σημειώνει ο Τόνι Λόνγκ, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου Πολιτικής του WWF.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πίσω από την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα, ξεδιπλώνεται και μια άλλη λιγότερο γνωστή αλλά εξίσου καταστροφική περιβαλλοντική κρίση. Στην Ελλάδα συνεχίζουμε να ζούμε εις βάρος του φυσικού μας κεφαλαίου και ο υπερ-δανεισμός αυτός θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε πολύ μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Ας αποτελέσει η οικονομική κρίση τουλάχιστον αφορμή για μια εκ βαθέων επανεξέταση των προτύπων ανάπτυξης» υπογράμμισε με τη σειρά του ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Β.Μ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης