Σε θέατρο σκιών τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς άπαντες τον ψήφισαν μεν, ουδείς αποδέχεται την πατρότητά του δε και όλοι προαναγγέλλουν την κατάργησή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλο που όλα τα κόμματα ψήφισαν την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, πλέον ζητούν την αναστολή του μέτρουΤη στιγμή που χιλιάδες νοικοκυριά αγωνιούν βλέποντας τον προϋπολογισμό τους να βρίσκεται επί ξυρού ακμής και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια είναι στον… αέρα, οι πολιτικές δυνάμεις, σε ένα κρεσέντο ανευθυνότητας, ανταλλάσσουν πυρά αναζητώντας τον υπαίτιο.

Η προεκλογική αυτή παρτίδα του «πινγκ-πονγκ» ευθυνών δείχνει την… ελαφρότητα (σ.σ.: όπως αναφέρει και το διάσημο συγγραφικό έργο του Μίλαν Κούντερα) με την οποία τα κόμματα αντιμετωπίζουν ένα μείζον θέμα όπως αυτό της παιδείας, δεδομένου ότι δαπανούν περισσότερη ενέργεια στο να κερδίσουν τις εντυπώσεις, παρά να λάβουν μια υπεύθυνη στάση όλα αυτά τα χρόνια και να δομήσουν τις απαραίτητες βάσεις για τις νέες γενιές. 

Παρόλο που μέχρι πρότινος είχε γίνει γνωστό ότι ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση θα «πάγωνε», εντελώς αιφνίδια η κατάσταση άλλαξε, καθώς τη Δευτέρα η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου έδωσε προθεσμία μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, οι οποίες από τις 19 Αυγούστου 2015 υπάγονται σε ΦΠΑ, προκειμένου να υποβάλουν στην εφορία τη δήλωση μεταβολών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε πόλεμο ανακοινώσεων και δηλώσεων των κομμάτων, τα οποία επιρρίπτουν το ένα στο άλλο τις ευθύνες, παρόλο που όλα (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ-ΑΝΕΛ) ψήφισαν το επίμαχο μέτρο και η Κομισιόν έσπευσε να αδειάσει την κυβέρνηση, η οποία με τη σειρά της συμπεριέλαβε στις προεκλογικές της εξαγγελίες την κατάργηση της ρύθμισης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης έκανε λόγο για παράβαση της κοινοτικής οδηγίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ που δεν επιτρέπει τη φορολόγηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

«Η Κομισιόν έδωσε προφορική εντολή για το πάγωμα της απόφασης για φορολόγηση με 23% της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βάλει ΦΠΑ 23% σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι ζήτησε ραντεβού από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου, όπως είπε, να συζητηθούν θέματα όπως ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, το μεταναστευτικό και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Από τη μεριά του, ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι το εν λόγω μέτρο ελήφθη έπειτα από απαίτηση των δανειστών, θέση την οποία διέψευσε η Κομισιόν.

«H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να αλλάξουν τη νομοθεσία για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση» δήλωσε την Τρίτη από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ.

Ερωτηθείσα σχετικά με το θέμα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης της Κομισιόν προς τους εκπροσώπους του Τύπου, η κα Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλει ΦΠΑ 23% στους παρόχους υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι κάτι που ζήτησε η Κομισιόν και ότι το μνημόνιο δεν προβλέπει τίποτα για το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Συνεχίζοντας, η Ανίκα Μπράιτχαρτ τόνισε ότι «ο ΦΠΑ ήταν μέρος του νομοθετικού πακέτου που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 14 Αυγούστου».

Τέλος, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν ότι «εκ πρώτης όψεως η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν φαίνεται να αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Οι δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μέσω ανακοίνωσής του ζητεί από την υπηρεσιακή κυβέρνηση την αναστολή της επίμαχης ρύθμισης.

Μάλιστα, η Κουμουνδούρου σημειώνει ότι «η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα καταργήσει το εν λόγω μέτρο», το οποίο «προέκυψε μετά από επίμονο αίτημα των θεσμών».

«Η συγκεκριμένη αύξηση ψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου και από τη Νέα Δημοκρατία που υποκρίνεται ότι μόλις το κατάλαβε» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Μετά και τη δημόσια δήλωση της Κομισιόν ότι δεν ζητήθηκε αύξηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ζητάμε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναστολή του μέτρου. Είναι πρώτη προτεραιότητα για χιλιάδες νοικοκυριά» υπογραμμίζει η Κουμουνδούρου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ακούγεται κουβέντα για τη σκανδαλώδη εξαίρεση μερίδας ιδιωτικών σχολείων από την επιβάρυνση.

Όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας,  Μιχάλης Κουρουτός, μιλώντας στο zougla.gr, πρόκειται για «μία καθαρά ταξική επιλογή που ωθεί τα παιδιά των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων εκτός ιδιωτικής εκπαίδευσης. Με τον τρόπο αυτόν διευρύνονται οι ήδη οξυμένες κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανισότητες, καθώς η ιδιωτική εκπαίδευση μετατρέπεται σε προνόμιο των ελίτ. Παράλληλα, οδηγεί εκατοντάδες εκπαιδευτικούς στην ανεργία, καθώς τα μικρά ιδιωτικά σχολεία απειλούνται άμεσα με λουκέτο».

Ήδη, τα εκπαιδευτήρια «Μιχαλοπούλειον» στον Πειραιά ανακοίνωσαν την παύση της λειτουργίας τους, έπειτα από 83 ολόκληρα χρόνια παρουσίας τους στον χώρο της παιδείας. Η διοίκηση του σχολείου γνωστοποίησε στους γονείς των μαθητών και τους εκπαιδευτικούς ότι το κουδούνι δεν θα χτυπήσει αυτόν τον Σεπτέμβρη, καθώς αδυνατεί να αντεπεξέλθει στη δυσβάσταχτη φορολογία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης