Ερευνώντας το μαγνητοσκοπημένο υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του εμπορικού κέντρου The Mall, της Αττικής Οδού και του προαστιακού σταθμού Νερατζιώτισσα, το επιτελείο της Αντιτρομοκρατικής καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο αριθμός των ατόμων που προέβησαν στη βομβιστική ενέργεια της Κυριακής είναι τουλάχιστον τέσσερα, ενδεχομένως δε και έξι, σύμφωνα με διαρροές από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες και βάσει του υλικού από τις κάμερες, ο ύποπτος νεαρός με το τζόκεϊ και την τσάντα μπήκε από την είσοδο του σταθμού της Νερατζιώτισας και κατέβηκε από τις κυλιόμενες σκάλες. Αφού τοποθέτησε τον μηχανισμό στο στάντ με τα περιοδικά που βρίσκεται στον 1ο όροφο, έφυγε βιαστικά ακολουθώντας αντίστροφη διαδρομή. Συνολικά παρέμεινε 4 λεπτά στο χώρο. Πιθανότητα υπήρχε ομάδα υποστήριξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αντιτρομοκρατική, περίπου ένα 24ωρο μετά την έκρηξη, αναμένει με αγωνία την ανάληψη ευθύνης που είχε προαναγγείλει το άτομο το οποίο τηλεφώνησε στη zougla.gr και στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», προειδοποιώντας για το βομβιστικό χτύπημα.

Πρώτες εκτιμήσεις για τον εκρηκτικό μηχανισμό

Το ενδιαφέρον της Αντιτρομοκρατικής εστιάζεται στα ευρήματα των ειδικά εκπαιδευμένων στελεχών του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της Αστυνομίας, τα οποία ολοκλήρωσαν τις έρευνες το βράδυ της Κυριακής, ανάβοντας στις 22.30 το «πράσινο φως» για να δοθεί το εμπορικό κέντρο εκ νέου σε λειτουργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ωρολογιακός μηχανισμός αποτελούνταν από:

  • 1 κιλό ζελατοδυναμίτιδα
  • δύο διακόπτες on-off
  • μπαταρίες.

Οι δράστες είχαν απενεργοποιημένους τους διακόπτες κατά τη μεταφορά και έπειτα τους ενεργοποίησαν προγραμματίζοντας την ώρα πυροδότησης του εκρηκτικού μηχανισμού, ο οποίος ήταν τοποθετημένος μέσα σε χύτρα ταχύτητας.

Tι κατέγραψε ο φακός της zougla.gr στο εσωτερικό του κτηρίου:


(To σημείο όπου έγινε η έκρηξη, άνδρας της ασφάλειας του κτηρίου φυλάσσει το κατάστημα)


(Γυάλινα κάγκελα που ράγισαν λόγω της έκρηξης)


(Έρευνες της Σήμανσης για τυχόν δακτυλικά αποτυπώματα στις κυλιόμενες σκάλες)


(Γυψοσανίδες που αποκολλήθηκαν λόγω της έκρηξης)

Η αστυνομία εξετάζει εάν στην εκρηκτική ύλη χρησιμοποιήθηκε και ANFO (μείγμα πορώδους νιτρικού αμμωνίου με καύσιμη ύλη). Το εύρημα της αστυνομίας, πάντως, φωτογραφίζει τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς είναι η μόνη οργάνωση που στο παρελθόν χρησιμοποίησε χύτρες για την τοποθέτηση τέτοιων μηχανισμών.

Κατά πληροφορίες, η έκρηξη δεν σχετίζεται με την επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης.


(Μουσαμάδες καλύπτουν τα καταστήματα στα οποία προκλήθηκαν φθορές)

Οδηγίες ασφαλείας από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα

Με αφορμή τη συγκεκριμένη βομβιστική επίθεση, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα εξέδωσε ειδική οδηγία για τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ελλάδα ή σκοπεύουν να ταξιδέψουν στη χώρα μας μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

«Συμβουλεύουμε όλους τους Αμερικανούς πολίτες να επανεξετάσουν τα προσωπικά σχέδια ασφαλείας τους, να παραμένουν ενήμεροι για όσα συμβαίνουν γύρω τους, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών εκδηλώσεων, να παρακολουθούν τις ειδήσεις από τους τοπικούς σταθμούς για νεότερες ενημερώσεις και να καταγγέλλουν περιστατικά στοχευμένης βίας κατά της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα ή του Γενικού Προξενείου των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.


(Το κείμενο της ανακοίνωσης)

«Οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να ενισχύσουν την προσωπική τους ασφάλεια» προστίθεται.

Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας: http://athens.usembassy.gov.

Σοβαρά ερωτήματα για την άμεση εκκένωση του κτηρίου

Αυτόπτης μάρτυρας κατήγγειλε στη zougla.gr πως στις 10.22 το πρωί της Κυριακής, εντός του χρονικού ορίου που είχαν δώσει στην εφημερίδα μας οι δράστες, οι άνδρες της ασφάλειας του Mall άφηναν τους πολίτες να εισέρχονται στο πάρκινγκ. Ο άνδρας ανέφερε ότι πάρκαρε το αυτοκίνητό του κανονικά και μόνο όταν ανέβηκε στον πρώτο όροφο από τη σκάλα αντιλήφθηκε κάποια κινητοποίηση και συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί.

H διοίκηση του Mall ανέφερε ότι «μετά τη λήψη προειδοποίησης και ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλείας επετεύχθη εντός 6 λεπτών πλήρης εκκένωση όλων των χώρων του εμπορικού κέντρου». Τι ώρα ακριβώς, όμως, δόθηκε σήμα συναγερμού στο εμπορικό κέντρο; Ειδοποιήθηκαν εγκαίρως οι φύλακες, εκ των οποίων δύο τραυματίστηκαν ελαφρά; Πελάτης, πάντως, εισήλθε ανενόχλητος και άνευ προειδοποιήσεως στον χώρο του parking.

Ντοκουμέντο: Η κάρτα του parking αποτυπώνει την ώρα που ο πελάτης εισήλθε στον χώρο


(Οι πρώτες φωτό μετά την έκρηξη)

Επίσης, πελάτης του εμπορικού κέντρου, μιλώντας στη zougla.gr, ανέφερε ότι ο κρότος δεν ήταν ιδιαίτερα εκκωφαντικός και ότι η έκρηξη σημειώθηκε αμέσως μετά την εντολή των αστυνομικών για εκκένωση και όταν ήδη άρχιζε να αδειάζει το εμπορικό. «Ευτυχώς, πρόλαβαν και μας ειδοποίησαν οι άνδρες της αστυνομίας. Με το που πατήσαμε το πόδι μας έξω από το κέντρο, ακούσαμε την έκρηξη, η οποία δεν ήταν ιδιαίτερα εκκωφαντική. Η έκρηξη ακούστηκε από τον πρώτο όροφο και τότε αρχίσαμε τρομοκρατημένοι να τρέχουμε προς τον δρόμο» είπε χαρακτηριστικά.

Ανακοίνωση της αστυνομίας για τις έρευνες

Αναφορικά με την έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού στο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι, η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας ζητεί από οποιονδήποτε πολίτη γνωρίζει ή αντελήφθη οτιδήποτε σχετικά με το περιστατικό να επικοινωνήσει με τους τηλεφωνικούς αριθμούς: 170, 1014 και 1964 της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β).



(Κινητοποίηση Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, ΕΚΑΒ)


(Επί της οδού Ανδρέα Παπανδρέου)


(Ο δήμαρχος του Αμαρουσίου)

Το τηλεφώνημα στη zougla.gr

Στις 09.59 το πρωί της Κυριακής άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στη zougla.gr και ανέφερε ότι σε 48 λεπτά θα εκραγεί ισχυρός μηχανισμός στο εσωτερικό του Mall. Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα ακολουθήσει ανάληψη ευθύνης.

Ο άγνωστος είπε τα εξής: «Έχει τοποθετηθεί ισχυρός μηχανισμός στο εσωτερικό, επαναλαμβάνω, στο εσωτερικό του Mall. Να εκκενωθεί ο σταθμός “Νερατζιώτισσα” και η Ανδρέα Παπανδρέου. Να εκκενωθεί ο σταθμός. Δεν είναι φάρσα, θα ακολουθήσει ανάληψη ευθύνης».

Η πληροφορία ότι θα υπάρξει ανάληψη ευθύνης αποτελεί αυτήν την ώρα και το επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ΕΛ.ΑΣ., η οποία αναμένει με αγωνία τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης.

To χρονικό

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 10.45 στο πάρκινγκ του εμπορικού κέντρου «The Μall Αthens» στο Μαρούσι.

Από θραύσματα επήλθε ο ελαφρύς τραυματισμός δύο ανδρών της ασφάλειας του Mall (σεκιούριτι), οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ (σ.σ.: πήραν εξιτήριο το μεσημέρι), ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε αρκετά καταστήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνδρες τραυματίστηκαν την ώρα που ανέβαιναν από το υπόγειο του κτηρίου στο ισόγειο, από γυψοσανίδες που εκτινάχθηκαν λόγω του ωστικού κύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, ο χαμηλής ισχύος μηχανισμός τοποθετήθηκε δίπλα από ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας, σε κυλιόμενες σκάλες που οδηγούν από το υπόγειο στον πρώτο όροφο του πολυκαταστήματος.

Μεγάλο το χρονικό περιθώριο

Ο χρόνος των 48 λεπτών που έδινε ο άγνωστος σαφώς και ήταν αρκετός προκειμένου η αστυνομία και η ασφάλεια του εμπορικού κέντρου να εκκενώσουν το κτήριο και να εξέλθουν με ασφάλεια οι δεκάδες πελάτες που βρίσκονταν εκεί. Όπως και έγινε. Οι επισκέπτες του Mall εξήλθαν δίχως κανένα πρόβλημα και κανείς τους δεν τραυματίστηκε.

O δήμαρχος Αμαρουσίου μιλά για το συμβάν:

Ο καθηγητής πυρηνικής φυσικής του ΑΠΘ και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Όπλων (ΕΚΕΟ), Θοδωρής Λιόλιος, μίλησε στη zougla.gr και έδωσε τη δική του εκδοχή για το συμβάν, ενώ τόνισε πως τη ζελατοδυναμίτιδα μπορεί να τη βρει κάποιος πολύ εύκολα στην αγορά:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης