Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε στη Σάμο εκδήλωση τιμής για τους Έλληνες του Πόντου, θύματα της εθνικής εκκαθάρισης των νεότουρκων.

Τον Φεβρουάριο του 1994, το ελληνικό κοινοβούλιο ανακήρυξε τη 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο», ημέρα μάλιστα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα το 1919.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίσημη θέση της Τουρκίας είναι πως δεν υπήρξε Γενοκτονία και οι απώλειες του ελληνικού πληθυσμού οφείλονται στις συνήθεις φρικαλεότητες του πολέμου, όπως εχθροπραξίες και αρρώστιες, στερήσεις, διάφορες κακουχίες και λιμούς. Να σημειώσουμε ότι τα ελληνικά στρατεύματα δεν εμφανίστηκαν ποτέ στην περιοχή του Πόντου.

Επισήμως τώρα, το χρονικό της μεθοδευμένης εξόντωσης του ποντιακού ελληνισμού αναγνωρίζεται ως Γενοκτονία από την Ελλάδα, την Αυστραλία και από έγκριτους οργανισμούς, όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS – 2007).

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του Δήμου στην εκδήλωση, Αντιδήμαρχος κ. Τριανταφύλου Νίκος, αποχώρησε από την εκδήλωση όταν ανακοινώθηκε ότι θα καταθέσει στεφάνι η «Χρυσή Αυγή», υλοποιώντας σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: samostimes

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης