Στον θαλάσσιο χώρο Νοτιοδυτικά της Σικελίας και των ακτών της Βορείου Αφρικής, έχει ήδη σχηματιστεί και βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη ο κυκλώνας, ο οποίος κινείται δυτικά και ελαφρώς βορειοδυτικά με κατεύθυνση το Νότιο Ιόνιο, όπου θα φθάσει αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Η περιφέρεια του φαινομένου ήδη πλήττει ένα μεγάλο μέρος της Σικελίας και αργότερα θα καλύψει και ένα μέρος της Ανατολικής Καλαβρίας. Ο κυκλώνας θα πλησιάσει τις νότιες ακτές της Πελοποννήσου όπου και θα προκληθεί έντονο φαινόμενο κυματισμού μεταξύ νοτίως της Πύλου, του ακρωτηρίου Ταίναρο και Μαλέας, Κυθήρων και Αντικυθήρων έως και το ακρωτήριο Σπάθα στο Βόρειο άκρο της Δυτικής Κρήτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμέσως μετά ο κυκλώνας θα ακολουθήσει βορειοανατολική πορεία και θα κινηθεί μεταξύ Μήλου και αργολικού κόλπου, αγγίζοντας και τα όρια του Σαρωνικού και της Αττικής. Κατόπιν θα εξελιχθεί ανατολικότερα προς δυτικές και κεντρικές Κυκλάδες με πορεία προς το βορειοανατολικό Αιγαίο όπου θα φτάσει από το μεσημέρι προς το απόγευμα της Κυριακής.

Ο κυκλώνας, όπως καταγράφεται το απόγευμα της Παρασκευής, από τα δορυφορικά συστήματα με τα οποία συνεργάζεται το zougla.gr

Το φαινόμενο συνοδεύεται από έντονες βροχοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους οι ριπές των οποίων ενδεχομένως να ξεπεράσουν τα 120 χλμ. με πιθανότητα ενίσχυσης των ριπών αυτών κατά περιόδους. Οι βροχοπτώσεις θα καλύψουν έναν ευρύτατο χώρο που είναι σχεδόν όλο το Ιόνιο, η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια και η Αττική, ενώ ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται και στη Δυτική Κρήτη. Ο πυρήνας του φαινομένου πάνω από την Ελλάδα, αναμένεται να ξεσπάσει με έντονα καιρικά φαινόμενα από το μεσημέρι του Σαββάτου έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής. Κατά τόπους, οι βροχοπτώσεις θα είναι εξαιρετικά έντονες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα η ΕΜΥ έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο με την εξέλιξη του φαινομένου καθώς και τη λεπτομερή πρόγνωση για την εξέλιξή του κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Υετός 6ωρου για το απόγευμα του Σαββάτου 29/9/2018

Όπως αναφέρει η Μετεωρολογική Υπηρεσία: «Τα έντονα φαινόμενα σε γενικές γραμμές θα επηρεάσουν τα κεντρικά και νότια τμήματα της Ελλάδος και από το πρωί του Σαββάτου θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Νότιο Ιόνιο, τη Νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη. Μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη Πελοπόννησο, την Στερεά (συμπεριλαμβάνεται και η Αττική) την Εύβοια, τις Κυκλάδες και πιθανώς και τις Βόρειες Σποράδες.»

Ιδιαίτερα έντονα θα είναι τα φαινόμενα στην Ανατολική Πελοπόννησο τις Κυκλάδες και πιθανώς στην Αττική. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε τα προβλεπόμενα 6ωρα ύψη υετού. Το υλικό είναι επεξεργασμένο προϊόν της ΕΜΥ, με δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου (ECMWF).

Πεδίο ανέμων επιφανείας το Σάββατο στις 21:00 UTC

«Οι εντάσεις των ανέμων μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 7 με 8 μπ στο Ιόνιο και τα 6 με 7 μπ στο Αιγαίο, ενώ το Σάββατο άνεμοι εντάσεως 8 και τοπικά 9 με 10 μποφόρ θα επικρατήσουν πρόσκαιρα στο Νότιο Ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα Νότια Πελάγη.»

Βίντεο με την εξέλιξη της κυματότητας

Η ΕΜΥ έδωσε επίσης στη δημοσιότητα ένα βίντεο- μοντέλο μέτρησης του ύψους κυματισμού που θα επικρατήσει το επόμενο 24ωρο στο Νότιο Ιόνιο, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της θάλασσας των Κυθήρων. Σύμφωνα με το μοντέλο ενδέχεται να σχηματιστούν κύματα ύψους ακόμη και 9 μέτρων κυρίως το Σάββατο.

Ιδιαίτερα μεγάλα ύψη κύματος αναμένονται νότια της Πελοποννήσου τα οποία σύμφωνα με το κυματικό μοντέλο της ΕΜΥ φθάνουν ακόμη και τα 9 μέτρα.

Την Κυριακή, σύμφωνα με την ΕΜΥ,  στα ανατολικά πελάγη οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και στο Αιγαίο θα πνέουν θυελλώδεις 8 και τοπικά σε επίπεδο θύελλας 9 με 10 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε τις προβλεπόμενες εντάσεις του ανέμου ανά 3ωρο μέχρι και το βράδυ της Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου 2018.

Σε συναγερμό Αρχές και Στρατός

Όπως ανακοίνωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Αμύνης, Παναγιώτης Ρήγας, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ύψιστο βαθμό επιφυλακής προκειμένου να συνδράμουν τις Αρχές της Πολιτικής Προστασίας σε περίπτωση που θα χρειαστεί. «Το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται σε ετοιμότητα, προκειμένου να συνδράμει σε περιοχές που τυχόν θα πλήξει τις επόμενες μέρες η κακοκαιρία», ανέφερε.

Δεδομένου των συνθηκών που θα επικρατήσουν, η αυξημένη αυτή επιφυλακή αφορά κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό και τα σκάφη του παντός καιρού, καθώς και το Μηχανικό αλλά και τις κατά τόπους στρατιωτικές δυνάμεις οι οποίες ενδεχομένως να κληθούν να επέμβουν εάν και εφόσον χρειαστεί.

Με συνεχείς συσκέψεις παρακολουθείται το φαινόμενο και από την Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με θεσμικούς παράγοντες, όπως η Μετεωρολογική Υπηρεσία, εξειδικευμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές και ειδικοί σε προσομοιώσεις μοντέλων. Ειδικά μέτρα έχουν ληφθεί στα αεροδρόμια της χώρας και κυρίως σε εκείνα των νησιών και της Κρήτης, ενώ όπως ανακοινώθηκε επίσημα, η Fraport έχει θέσει σε ετοιμότητα και τα 14 αεροδρόμια που διοικεί. Τα μέτρα περιλαμβάνουν πρόσδεση αεροσκαφών και μετακίνηση οχημάτων σε ασφαλείς τόπους στάθμευσης καθώς και ασκήσεις ετοιμότητας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης