Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης

Ελάχιστοι είναι αυτοί που θα κλείσουν εύκολα μάτι απόψε σε Μάνδρα και Μαγούλα. Όσα συνέβησαν από το βράδυ της Τρίτης μέχρι και αργά το απόγευμα της Τετάρτης ξύπνησαν τις εφιαλτικές μνήμες από τις πρόσφατες πλημμύρες, που είχαν αποτέλεσμα τον τραγικό απολογισμό των 23 νεκρών και την καταστροφή ολόκληρων περιουσιών.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι και σπίτια, εκατοντάδες κλήσεις απόγνωσης στην Πυροσβεστική και -για ακόμη μια φορά- ανυπολόγιστες καταστροφές περιουσιών, συνθέτουν το σκηνικό του φόβου στη δυτική Αττική, που για ακόμη μια φορά βιώνουν οι κάτοικοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα απαραίτητα έργα που υποτίθεται θα έλυναν το πρόβλημα μετά την τραγωδία του 2017 δεν έγιναν, με την κατάσταση να είναι ίδια και χειρότερη. Η μόνη διαφορά φαίνεται να είναι η διαφορά στον βαθμό ετοιμότητας των πυροσβεστικών υπηρεσιών, καθώς αυτή τη φορά βρέθηκαν εγκαίρως στις περιοχές αυτές πολυάριθμες δυνάμεις, που μάλιστα ενισχύονται απόψε και με προσωπικό -αλλά και απαντλητικά μηχανήματα- από Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα.

Το μόνο θετικό «σημάδι» έρχεται από την Ε.Μ.Υ. Τα φαινόμενα των έντονων βροχοπτώσεων που έπληξαν την περιοχή αναμένεται να εξασθενήσουν από απόψε, και να υποχωρήσουν από το πρωί της Πέμπτης, όσοι όμως δεν καθαρίζουν τα σπίτια τους από τη λάσπη, βρίσκονται σε συναγερμό, δημιουργώντας πρόχειρες «οχυρώσεις» για να αποφύγουν τα χειρότερα, την ίδια ώρα που οι απαντλήσεις υδάτων συνεχίζονται από την Πυροσβεστική.

Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στη Δυτική Αττική:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι τα προβλήματα που δημιούργησε η νεροποντή επηρέασαν ολόκληρη την Αττική, καθώς προκλήθηκε κυκλοφοριακό έμφραγμα σε πολλές κεντρικές αρτηρίες, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δείτε χαρακτηριστικές εικόνες από το τι προκάλεσε η καταιγίδα σε Μάνδρα και Μαγούλα:

Στη Μαγούλα λίγο μετά τις 17:30 έκλεισε από τη μεγάλη ποσότητα ύδατος και τη λάσπη η κεντρική οδός Αθανασίου Διάκου, ενώ στην περιοχή πλημμύρισαν και κατοικίες.

Δείτε χαρακτηριστικές εικόνες από την οδό Αθανασίου Διάκου στη Μαγούλα:

Ο φακός του zougla.gr σε πλημμυρισμένο σπίτι:

Η Πυροσβεστική το τελευταίο διάστημα δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για παροχή βοήθειας, καθώς πανικόβλητοι κάτοικοι ζητούσαν τη συνδρομή της, με τις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις όμως να αντιμετωπίζονται εύκολα.

Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης δεκάδες επιχειρήσεις απάντλησης υδάτων από πολλά σπίτια και δρόμους, ενώ η Πυροσβεστική δέχθηκε 70 κλήσεις για αυτόν τον σκοπό.

Στην περιοχή βρίσκονται διαρκώς 40 οχήματα με 95 πυροσβέστες, κινητό επιχειρησιακό κέντρο, δύο γερανοφόρα, ένα ερπυστριοφόρο και μια λέμβος με δύτες, καθώς και ασθενοφόρα.

Η οδός Αθανασίου Διάκου που αποκλείστηκε

Στο σημείο φτάνουν και ενισχύσεις, με ειδικά μηχανήματα απάντλησης υδάτων, από τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Η διέλευση των δρόμων γίνεται με μεγάλη δυσκολία. Δείτε εικόνα από τον δρόμο που οδηγεί στην Αττική Οδό:

«Πνίγηκε» η Μάνδρα

Μεγάλες καταστροφές έχουν καταγραφεί για ακόμη μία φορά και στην περιοχή της Μάνδρας λόγω κακοκαιρίας. Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ οι δρόμοι έχουν γεμίσει με φερτά υλικά.

Συνεργεία του δήμου αλλά και της Πυροσβεστικής βρίσκονται επί ποδός και πραγματοποιούν τις πρώτες εργασίες αποκατάστασης.
Το zougla.gr βρέθηκε στη Μάνδρα την επόμενη μέρα μετά τις χθεσινές πλημμύρες:

Δήμαρχος Μάνδρας: Δεν έχει ξεκινήσει ούτε ένα έργο
Σε δηλώσεις της το πρωί η δήμαρχος Ιωάννα Κριεκούκη κατήγγειλε ότι σχεδόν οκτώ μήνες μετά την καταστροφή του 2017 που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 20 ανθρώπους, δεν έχει ξεκινήσει κανένα αντιπλημμυρικό έργο στη Μάνδρα Αττικής.

Η κα Κριεκούκη ανέφερε πως τα έργα βρίσκονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο κι έκανε λόγο για ατέλειωτες διαδικασίες χωρίς αποτέλεσμα.

«Μιλάμε για υποτιθέμενα έργα που θα γίνουν με κατεπείγουσα διαδικασία που δεν υπάρχει» σημείωσε αιχμηρά η δήμαρχος, προσθέτοντας πως οι αντοχές και η υπομονή των κατοίκων έχουν τελειώσει.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι έχει ζητήσει ακρόαση από τον πρωθυπουργό δίχως να υπάρχει εξέλιξη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης