Μια σειρά από προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας οι οποίες κλιμακώνονται επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργήσει έντονη ανησυχία στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Καθημερινά γίνονται σωρεία παραβιάσεων από τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα κυρίως στα νησιά του Αιγαίου. 

Η ετοιμότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων είναι δεδομένη και με επιτυχία αποτρέπουν καθημερινά αυτές τις παραβιάσεις θέτοντας ακόμα και  την ζωή τους σε κίνδυνο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι χαμηλές πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων πάνω από νησιά και βραχονησίδες είναι η συνέχεια της λεκτικής τουρκικής προκλητικότητας που μέσω του Προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν αμφισβητεί μέχρι και διεθνείς συνθήκες όπως αυτή της Λωζάνης. 

Ο «σχεδιασμός» των Τούρκων περιλαμβάνει στην ουσία ασκήσεις για κατάληψη βραχονησίδων και για τον λόγο αυτό πραγματοποιούν χαμηλές πτήσεις και παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο σε συγκεκριμένα σημεία. 

Η νήσος Παναγιά στις Οινούσσες της Χίου έχει βρεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο αυτών των προκλητικών παραβιάσεων και έχει απαντηθεί με απόλυτη επιτυχία από την πολεμική μας αεροπορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

40 παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών μέσα σε δυο μέρες!



​Ο «σχεδιασμός» των Τούρκων περιλαμβάνει στην ουσία ασκήσεις για κατάληψη βραχονησίδων και για τον λόγο αυτό πραγματοποιούν χαμηλές πτήσεις και παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώροΜόλις τα δύο τελευταία 24ωρα (23/11/2016)  τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 40 παραβιάσεις και 27 παραβάσεις του FIR Αθηνών! Σήμερα Πέμπτη, 14 τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 23 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκε και μία εικονική αερομαχία ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τουρκικά μαχητικά, οκτώ από τα οποία πετούσαν σε σχηματισμούς και έξι μεμονωμένα, προέβησαν επίσης σε 15 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Τέσσερα από τα αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Την Τετάρτη, Τα δύο από τα 12 συνολικά αεροσκάφη που πέταξαν πάνω από τις ελληνικές θάλασσες, ήταν οπλισμένα, ενώ τα δύο ήταν κατασκοπευτικά, τύπου CN-235.

Πιο συγκεκριμένα, οι Έλληνες πιλότοι αναγνώρισαν και αναχαίτισαν 8 μεμονωμένα αεροσκάφη, τα δύο εκ των οποίων ήταν κατασκοπευτικά και τα έξι ελικόπτερα, καθώς και έναν σχηματισμό 4 αεροπλάνων, τα οποία πέταξαν πάνω από το βορειοανατολικό, το κεντρικό και το νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Η ρητορική Ερντογάν περνάει στο Αιγαίο…

Η Τουρκία φαίνεται πως εντείνει την προκλητική της στάση στο Αιγαίο,  μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και το «ναυάγιο» στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού στην Ελβετία.

Να θυμίσουμε πως ακόμα και την ημέρα της επίσκεψης του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα (15/11/2016) είχαμε τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 να εισέρχεται στο FIR Αθηνών πραγματοποιώντας υπερπτήση πάνω από τη νησίδα Παναγιά του νησιωτικού συγκροτήματος των Oινουσών στα 3.300 πόδια.

Ενώ την ίδια μέρα (15/11/2016)  ζεύγος οπλισμένων τουρκικών F-16 εισήλθε στις 13.22 στο FIR Αθηνών στην περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου.

Άμεσα απογειώθηκε από την 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο ζεύγος ελληνικών F-16 για να προχωρήσει στη συνήθη διαδικασία αναγνώρισης και αναχαίτισης. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των ιπταμένων της Π.Α. τα τουρκικά αεροσκάφη παρέμειναν στον αέρα και ενεπλάκησαν με τα ελληνικά στις 13.35 στα δυτικά της Χίου και στις 13.40 και 13.45 στα δυτικά της Λέσβου.

Τελικά αποχώρησαν από το FIR Αθηνών καταδιωκόμενα από τα ελληνικά στις 13.50. Πέρα από τις τρεις εικονικές αερομαχίες που σημειώθηκαν, δύο τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 προχώρησαν σε σειρά παραβιάσεων.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενημερώνεται συνεχώς από την στρατιωτική ηγεσία για τις τουρκικές αυτές προκλήσεις και μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός πως επιλέγει η Χίος από το ΓΕΕΘΑ  για την τελική φάση της ασκήσεως «Παρμενίων 2016» που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. 

Ειδικοί αναφέρουν ότι εάν συνεχιστούν με αυτόν τον ρυθμό οι τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κάποιο «θερμό» επεισόδιο και τότε οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης