Πρώτη καταχώρηση με έκτακτη ανάρτηση στις 17.51

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο σεισμικές δονήσεις 4,5 και 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν το απόγευμα στην περιοχή της Αμφίκλειας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο του πρώτου σεισμού, που σημειώθηκε στις 17.42, εντοπίστηκε 8 χλμ. βορειοδυτικά από την Ελάτια και 32 χλμ. νοτιοανατολικά της Λαμίας, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 10 χλμ..

Λίγα λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στις 18.01 σημειώθηκε μεγαλύτερη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 Ρίχτερ στο ίδιο επίκεντρο, 120 χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας και 24 χλμ δυτικά βορειοδυτικά της Αταλάντης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στους νομούς της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Αττικής. Η zougla.gr επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας, Πάτροκλο Γεωργιάδη, ο οποίος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποια μεγάλη ζημιά στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Επικοινωνήσαμε με το Αστυνομικό Τμήμα Αμφίκλειας και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της περιοχής και μας ενημέρωσαν πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τραυματισμοί. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος ενημερωθήκαμε πως ειδικά κλιμάκια βρίσκονται στο σημείο.

Οι πολίτες, όπως είναι φυσικό, «πετάχτηκαν» από τα σπίτια και παραμένουν έξω από αυτά, αναμένοντας συμβουλές και οδηγίες από την Πολιτική Προστασία και τις τοπικές Αρχές. Να σημειωθεί ότι στα σπίτια που είχαν εκδηλωθεί ζημιές από το σεισμό του Αυγούστου, προκλήθηκαν νέες καταστροφές, την ώρα μάλιστα που οι εργασίες αποκατάστασης βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο Δρ. Γ. Χουλιάρας, κύριος ερευνητής σεισμολογίας, μιλά στο zougla.gr για τις σεισμικές δονήσεις:

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στον Άγιο Χαράλαμπο:

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στη Λοκρίδα Φθιώτιδας

Η πρώτη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για την πρώτη σεισμική δόνηση:

Στις αρχές Αυγούστου η περιοχή είχε «κουνηθεί» από συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις, ενώ ζημιές είχαν καταγραφεί από τα συνεργεία της Περιφέρειας σε δεκάδες σπίτια, κυρίως παλιές κατοικίες χωριών. Το επίκεντρο της σημερινής ισχυρής δόνησης των 4,8R εντοπίζεται κοντά στο χωριό Ρεγγίνι, όπου είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές παλαιά κτίσματα.

Eπαληθεύτηκε η επιστημονική άποψη για τη σεισμική ακολουθία:

Οι δυο σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν τον Αύγουστο στην περιοχή της Αμφίκλειας του Νομού Φθιώτιδας, ανησύχησε το επιστημονικό προσωπικό του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, ο σεισμολόγος κ. Μάκης Χουλιάρας είχε επισημαίνει με συνέντευξή του στο zougla.gr πως το μέγεθος των δονήσεων που σημειώθηκαν, δεν συνάδουν με αυτό που οι σεισμολόγοι αναγνωρίζουν και ονομάζουν ως «ομαλή μετασεισμική ακολουθία».

Σύμφωνα με την επιστημονική άποψη του κ. Μάκη Χουλιάρα, οι σεισμοί που εντάσσονται στη δέσμη των μετασεισμικών δονήσεων, ήταν της ιδίας τάξεως με τον σεισμό των 5,1 R και όχι χαμηλότερης κάτι που θα αναμενόταν σε μια ομαλή μετασεισμική ακολουθία. «Ως εκ τούτου, είναι πολύ νωρίς αλλά και πολύ παρακινδυνευμένο, να υποστηρίξει κάποιος πως ο κύριος σεισμός στην περιοχή της Αμφίκλειας ήταν αυτός που σημειώθηκε στις 7 Αυγούστου», είχε τονίσει ο κ. Χουλιάρας και επαληθεύτηκε.

Η παλαιότερη συνέντευξη στο zougla.gr:

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου – Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης