Ρεπορτάζ: Μάριος Βελέντζας, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Πέτρος Σιδερέας, Παναγιώτης Σαγκούρης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τις 7 Μαΐου μετατέθηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής ύστερα από τη διακοπή που αποφάσισε το προεδρείο. Η ακροαματική διαδικασία στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού ξεκίνησε σε τεταμένη ατμόσφαιρα. Οι καταγγελίες για ακαταλληλότητα της αίθουσας ήταν συνεχείς, με εκπροσώπους του δήμου να ζητούν επίμονα αλλαγή του χώρου διεξαγωγής της δίκης, προτείνοντας το Εφετείο Αθηνών.

Μέσα σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα από κατηγορουμένους, δικηγόρους, μάρτυρες υπεράσπισης και κατηγορίας, καθώς και αστυνομικούς, στο εδώλιο εμφανίστηκαν 44 από τους συνολικά 69 που κατηγορούνται. Απούσα ήταν η ηγεσία της παράταξης (Μιχαλολιάκος, Λαγός).

Η σύνθεση που κληρώθηκε να δικάσει στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής έχει ως εξής: πρόεδρος του δικαστηρίου είναι η κυρία Μαρία Λεπενιώτη, με αναπληρώτρια πρόεδρο την κυρία Μαρία Βάρκα. Μέλη του δικαστηρίου, οι εφέτες κ. Ανδρέας Ντόκος και κυρία Γεσθημανή Τσουλφόγλου, με αναπληρωματικό μέλος τον κ. Δημήτρη Ανέστη. Εισαγγελέας κληρώθηκε η κυρία Αδαμαντία Οικονόμου, με αναπληρωτή εισαγγελέα τον κ. Στέλιο Κωσταρέλλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τις 7 Μαΐου μετατέθηκε η συνέχιση της δίκης της Χρυσής ΑυγήςΣτα αξιοσημείωτα της δίκης, η ανάγνωση του ονόματος ενός κατηγορουμένου ο οποίος είχε… αποβιώσει. Πρόκειται για τον Αντώνη Μπολέτη, ο οποίος κατηγορείτο για την εμπλοκή του στον εμπρησμό μπαρ ενός μετανάστη από το Καμερούν στην πλατεία Αμερικής. Πρώτοι μάρτυρες ήταν οι γονείς του Παύλου Φύσσα, του νεαρού μουσικού που έπεσε νεκρός τον Σεπτέμβριο του 2013 έπειτα από επίθεση του μέλους της Χρυσής Αυγής Γιώργου Ρουπακιά στο Κερατσίνι.

Αντεγκλήσεις και διαμαρτυρίες

Η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη. Το προεδρείο εισήλθε στην αίθουσα, ενώ δικηγόροι διαμαρτύρονταν ότι οι ομιλίες δεν ακούγονται καλά και ότι ο χώρος είναι μικρός. Έξω από τις φυλακές τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, με αστυνομικούς να εμποδίζουν την πρόσβαση σε οποιονδήποτε δεν είχε στην κατοχή του την απαραίτητη διαπίστευση. Την ίδια ώρα, μαζικές ήταν οι διαδηλώσεις τοπικών φορέων που αντιτίθενται στη διεξαγωγή της δίκης εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής δεν έδωσε το παρών στην ακροαματική διαδικασίαΌπως προαναφέρθηκε, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής δεν έδωσε το παρών και εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους της. Με γραπτή τους δήλωση, οι Γιώργος Γερμενής και Παναγιώτης Ηλιόπουλος γνωστοποίησαν ότι δεν θα παρευρεθούν στη διαδικασία. Ανάμεσα στους συνηγόρους υπεράσπισης βρέθηκαν οι Γιάννης Παγορόπουλος (δικηγόρος του Νίκου Μιχαλολιάκου) Βασίλης Καπερνάρος (του Νίκου Κούζηλου) και ο Πέτρος Μαντούβαλος (της Βενετίας Πόπορη). Oι δύο πυρηνάρχες της οργάνωσης σε Πέραμα και Νίκαια, Αναστάσιος Πανταζής και Γιώργος Πατέλης, καθώς και οι Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Στάθης Μπούκουρας ήταν επίσης παρόντες.
Ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος κατηγορείται για τον φόνο του Παύλου Φύσσα, εμφανίστηκε με τον συνήγορό του κ. Γιώργο Ρουμπέκα δικηγόρο Κορίνθου.

Πρώτες εικόνες από το εσωτερικό της αίθουσας

Από τους πρώτους που εμφανίστηκαν στις φυλακές ήταν ο Στάθης Μπούκουρας. H ατμόσφαιρα φορτίστηκε συναισθηματικά όταν προσήλθαν οι γονείς του Παύλου Φύσσα.

Ο Στάθης Μπούκουρας με τη δικηγόρο του



Η άφιξη της μητέρας του Φύσσα.
..

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στον Κορυδαλλό

Η δίκη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, πρωτοκλασάτων στελεχών και δεκάδων μελών της για εγκληματική οργάνωση αναμφίβολα αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, αφού δεν έχει μόνο ποινικό ενδιαφέρον αλλά και πολιτικό.

Άφιξη Στάθη Μπούκουρα

Άφιξη Αρ. Ματθαιόπουλου

Οι γονείς του Παύλου Φύσσα

Ανάμεσα στους παρόντες ήταν εκατοντάδες μάρτυρες κατηγορίας, τα θύματα των περισσότερων από 10 επιθέσεων που αποδίδονται στη Χρυσή Αυγή, συγγενείς και φίλοι των ανθρώπων που έχασαν ή κόντεψαν να χάσουν τη ζωή τους και φυσικά οι προστατευόμενοι μάρτυρες, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν γνωστοποιηθεί.

Ουσιαστικά, πρόκειται για τους ανθρώπους που καλούνται να καταθέσουν ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης για τα όσα καταλογίζει στους κατηγορουμένους το Συμβούλιο Εφετών, μέσω του παραπεμπτικού βουλεύματος.

Καταγγελία αντιδημάρχου Κορυδαλλού: Χτύπησαν φίλους του Παύλου Φύσσα

Το πρωί της Δευτέρας ο αντιδήμαρχος Κορυδαλλού προχώρησε σε μια σοβαρότατη καταγγελία. Όπως είπε ο Μιχάλης Ευθυμιάδης, «δύο φίλοι του Παύλου Φύσσα και μάρτυρες κατηγορίας οι οποίοι μετέβαιναν με αυτοκίνητο στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, δέχτηκαν επίθεση από κουκουλοφόρους».

Η επίθεση, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, έγινε περίπου στις 10.15 το πρωί στη συμβολή των οδών Καραολή και Σολωμού. Εκείνη την ώρα οι φίλοι του Παύλου Φύσσα κατέβαιναν από το όχημα. Τα θύματα της επίθεσης μετέβησαν στο τοπικό Α.Τ. για κατάθεση.

Διαδηλώσεις έξω από τις φυλακές

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις τοπικών φορέων και οργανώσεων για τη διεξαγωγή της δίκης στον Κορυδαλλό.

Τοπικοί φορείς διαμαρτυρήθηκαν έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού, ζητώντας τη μεταφορά της δίκης στο Εφετείο ΑθηνώνΠραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας τοπικών φορέων (Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων) οι οποίοι αντιτίθενται στη δίκη στον συγκεντρωμένο χώρο. Ειδικότερα, με σύνθημα «Όχι στη δίκη της Χ.Α. στον Κορυδαλλό» εργαζόμενοι και φορείς της πόλης συγκεντρώθηκαν στο ισόγειο του δημαρχείου, καθώς επίσης και βουλευτές της Β΄ Πειραιά, επιχειρώντας στη συνέχεια να προσεγγίσουν τις φυλακές.

Την ίδια ώρα, αντιφασιστική συγκέντρωση από την «Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» ξεκίνησε από τη συμβολή της λεωφόρου Λαμπράκη και της οδού Χρ. Σμύρνης, με κατεύθυνση τις εγκαταστάσεις του σωφρονιστικού ιδρύματος. Κινητοποίηση πραγματοποίησαν και τα ναυτεργατικά σωματεία στην πλατεία Δαβάκη της Νίκαιας.

Οι διαδηλωτές επιθυμούν τη μεταφορά της ακροαματικής διαδικασίας στο Εφετείο Αθηνών, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις στις φυλακές για τη διεξαγωγή της δίκης. Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά.

Δείτε φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις

Δείτε φωτογραφίες από τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Κορυδαλλός: Κλούβες της αστυνομίας εμποδίζουν την πρόσβαση σε διαδηλωτές

Διμοιρίες αστυνομικών παρατεταγμένες στον Κορυδαλλό



Στο εδώλιο κάθονται (με αλφαβητική σειρά) οι:

Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαήλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιωάννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Μπαρέκας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλίας Παναγιώταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παππάς, Γεώργιος Πατέλης, Γεώργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Πόπορη, Γεώργιος Ρουπακιάς, Σταύρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελία Σκορδέλη, Γεώργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρήστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιός, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Εμμανουήλ Ψυλλάκης.

Η έδρα του δικαστηρίου που κληρώθηκε είναι η εξής:

  • πρόεδρος του δικαστηρίου η κα Μαρία Λεπενιώτη, με αναπληρώτρια πρόεδρο την κα Μαρία Βάρκα
  • μέλη του δικαστηρίου οι εφέτες: Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου με αναπληρωματικό μέλος τον κ. Δημήτρη Ανέστη
  • εισαγγελέας της έδρας η κα Αδαμαντία Οικονόμου, με αναπληρωτή εισαγγελέα τον κ. Στέλιο Κωσταρέλλο.

«Πονοκέφαλο» στο Υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει να προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο θα διεξαχθεί η δίκη, καθώς -όπως αποδείχτηκε σήμερα- οι συνθήκες στον Κορυδαλλό δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να φιλοξενήσουν μια τέτοια διαδικασία, όπου μόνο οι κατηγορούμενοι μαζί με τους συνηγόρους τους ξεπερνούν τους 200! Αν συνυπολογιστούν επίσης οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής και οι Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι, είναι σίγουρο πως η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα δημοσιότητα της δίκης εξαφανίζεται.

Δικηγόροι στο… ένα πόδι – Παρόντες ξένοι δημοσιογράφοι

Για την κάλυψη της διαδικασίας διαπιστεύτηκαν δημοσιογράφοι από Γαλλία, Κίνα, Γερμανία, Ολλανδία, Αμερική («Wall Street Journal»), Ισπανία, Ελβετία, Αγγλία, Βέλγιο, FYROM, Σλοβενία, Αυστρία.

Η προσέλευση στον χώρο γινόταν ως εξής:
(α) από μία είσοδο κατηγορούμενοι που βρίσκονταν εκτός φυλακής, δικηγόροι και δημοσιογράφοι
(β) από άλλη είσοδο μάρτυρες, πολλοί εκ των οποίων θύματα.

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, η αίθουσα, λόγω της περιορισμένης χωρητικότητάς της, σε αντίθεση με τον μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων, δικηγόρων και δημοσιογράφων, δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή μιας τόσο σημαντικής δίκης. Στις σημαντικότατες ελλείψεις καταγράφεται μεταξύ άλλων και η περιορισμένη δυνατότητα χρήσης τηλεφώνων και ίντερνετ, για λόγους ασφαλείας των φυλακών.

Στις φωνές διαμαρτυρίας για την επιλογή του Κορυδαλλού ως τόπου διενέργειας της διαδικασίας προστίθενται και οι αντιρρήσεις των δικηγόρων που γνωρίζουν πολύ καλά πως θα χρειαστεί να έχουν ανά χείρας χιλιάδες σελίδες δικογραφίας βρισκόμενοι κυριολεκτικά στο… ένα πόδι!

Οι δικηγόροι υπεράσπισης υπολογίζονται γύρω στους 100 και οι πολιτικής αγωγής περίπου 50. Στη δικαστική αίθουσα εισήλθαν 80 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι. Ο κατάλογος των μαρτύρων του κατηγορητηρίου περιελάμβανε 131 πρόσωπα, από τα οποία 24 θα κληθούν να καταθέσουν για τη δολοφονία Φύσσα.

Φωτογραφίες: Εurokinissi.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ, ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης