Ασύλληπτα παραμένουν τα αδίστακτα μέλη συμμορίας τα οποία, από τον περασμένο Δεκέμβρη, χτυπούν στοχευμένα και μεθοδικά μεγάλες εταιρείες σε Αττική και Βοιωτία.

Τα αλλεπάλληλα χτυπήματα έχουν σημάνει συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ. αλλά ταυτόχρονα φόβο και τρόμο σε επιχειρήσεις (εγχώριες ή πολυεθνικές) που δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λεγόμενη «συμμορία των χρηματοκιβωτίων» δρα συνήθως τις μεταμεσονύκτιες ώρες. Κατά περίπτωση τέσσερα-πέντε μέλη εισβάλουν με ακρίβεια και μεθοδευμένα στα κεντρικά γραφεία των επιχειρήσεων ή στα εργοστάσια. Αφού ακινητοποιήσουν τον φύλακα, αδειάζουν τα χρηματοκιβώτια και τρέπονται σε φυγή με κλεμμένο όχημα.

«Εισβολή» και στην APIVITA

Τελευταίο «χτύπημα» της ένοπλης συμμορίας σημειώθηκε στην εταιρεία καλλυντικών APIVITA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέντε κουκουλοφόροι ακινητοποίησαν με την απειλή όπλου τον φύλακα και, αφού διέρρηξαν ένα χρηματοκιβώτιο στον πρώτο όροφο και φόρτωσαν ένα δεύτερο που πήραν από το γραφείο του διευθυντή, τράπηκαν σε φυγή με δύο οχήματα -το ένα εξ αυτών ήταν του φύλακα. Το περιστατικό εκτυλίχθηκε στις 03.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Βιομηχανικό Πάρκο Αττικής στο Μαρκόπουλο.

Το Ι.Χ. του φύλακα βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στην οδό Σκοπευτηρίου στο Μαρκόπουλο. Το δεύτερο όχημα εντοπίστηκε στις Αχαρνές (Πλειούς και Κεραμιδίου). Είχε παραδοθεί στις φλόγες και στο εσωτερικό του εντοπίστηκαν τα δύο χρηματοκιβώτια. Για το συγκεκριμένο όχημα είχε δηλωθεί κλοπή στο Τμήμα Ασφαλείας Μεγάρων, στις 13 Απριλίου.

Οι εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. για τις συμμορίες και τον τρόπο δράσης

Αστυνομικές πηγές εκτιμούν ότι η συμμορία είναι μία και διαιρείται σε τρεις ομάδες.

«Οι συμμορίες που “χτυπούν” τα χρηματοκιβώτια εταιρειών, εκτιμώ ότι είναι τρεις», αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. «Η πρώτη και μεγαλύτερη αποτελείται από κακοποιούς που προέρχονται από ανατολικές χώρες. Οι άλλες δύο που είναι μικρότερες, απαρτίζονται από Ρομά και από άτομα, επίσης, ανατολικών χωρών. Η εκτίμησή μου είναι ότι τη δράση της πρώτης και μεγάλης συμμορίας μιμήθηκαν στη συνέχεια οι δύο μικρότερες».

Ο τρόπος δράσης των συμμοριών είναι όμοιος. Αρχικά, εισβάλλουν ξημερώματα, από τέσσερα έως έξι άτομα συνήθως, στις επιχειρήσεις που έχουν βάλει στο στόχαστρό τους. Οι δράστες, που έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, ακινητοποιούν τους φύλακες των εταιρειών με την απειλή όπλων ή λοστών και μαχαιριών. Τα μέλη της “μεγάλης συμμορίας” εισβάλλουν πάντα με όπλα στα χέρια τους, ενώ των δύο μικρότερων συμμοριών χρησιμοποιούν κυρίως λοστούς ή μαχαίρια.

Αμέσως μετά δένουν τους φύλακες και στη συνέχεια σηκώνουν τα χρηματοκιβώτια. Ορισμένες φορές προσπαθούν πρώτα να τα διαρρήξουν και εάν δεν τα καταφέρουν, τότε τα τοποθετούν στο κλεμμένο αυτοκίνητο, με το οποίο πηγαίνουν στον τόπο δράσης τους. Σημειώνεται, επίσης, ότι κατά τη διαφυγή τους κλέβουν συνήθως και το αυτοκίνητο του φύλακα.

Οι εταιρείες που μπήκαν στο στόχαστρο

Kουκουλοφόροι εισέβαλαν στα γραφεία της γνωστής μπισκοτοβιομηχανίας «Παπαδοπούλου» στη θέση Μάδαρο (σ.σ.: στην περιοχή της Θήβας)

Mπούκαραν και στους Μύλους Ασωπού στο 52ο χλμ. της Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας, στα Οινόφυτα/ φωτό tasosbmd

Στις 19 Ιανουαρίου διέρρηξαν την εταιρεία «Νιτσιάκος» στον Ασπρόπυργο

Η συμμορία εισέβαλε (28 Φεβρουαρίου) στην εταιρεία αλλαντικών «ΒΙΚΗ», που βρίσκεται επί της οδού Ασκληπειού 11 στο Κρυονέρι

Πέντε άγνωστοι δράστες, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, εισέβαλαν και στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου «Septona» στο Σχηματάρι/φωτό: eviazoom

Οι ληστές ξαναχτύπησαν τη Μεγάλη Πέμπτη σε μεταφορική εταιρεία στα Μέγαρα

Στο στόχαστρο των «ληστών των χρηματοκιβωτίων» μπήκε στις 6 Απριλίου η εταιρεία καλλυντικών Nivea που εδράζει στον Γέρακα

Οι ληστές των χρηματοκιβωτίων… μπούκαραν στις 7 Απριλίου στην εταιρεία Illy

Όλα άρχισαν από τον Υφαντή… Η πρώτη σοβαρή υπόθεση που απασχόλησε τις Αρχές αφορούσε στο «χτύπημα» κατά της γνωστής εταιρείας. Σκηνές Φαρ Oυέστ εκτυλίχθηκαν στις 14 Δεκεμβρίου 2016 λίγο μετά τις 15.00 το μεσημέρι στην περιοχή της Κηφισιάς.

Όπως πρώτο είχε μεταδώσει το zougla.gr, τέσσερις άγνωστοι, φορώντας μαντήλια, εισέβαλαν με καλάσνικοφ στην εταιρεία αλλαντικών «Υφαντής», στη Νέα Κηφισιά.

Οι ληστές, ακινητοποίησαν τους υπεύθυνους ασφαλείας, και εν συνεχεία άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν στα πόδια οι δύο επικεφαλής της εταιρείας (σ.σ. Χαράλαμπος (θείος) και Κωνσταντίνος (ανιψιός) Υφαντής) που βρίσκονταν στον χώρο του λογιστηρίου. Άρπαξαν τις εισπράξεις, περίπου 50.000 ευρώ και αποχώρησαν.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές το περιστατικό είχε εκτυλιχθεί ως εξής:

-Μετά τους πυροβολισμούς οι 4 δράστες επιβιβάστηκαν σε ένα αυτοκίνητο μάρκας BMW και αποχώρησαν από το σημείο.

-Στη συνέχεια το έκαψαν στη οδό Λαΐου στην Κάτω Κηφισιά.

-Επιβιβάστηκαν σε ένα κλεμμένο Audi A4, αλλά στον παράδρομο της Εθνικής Οδού τράβηξαν χειρόφρενο και αφού βγήκαν στον δρόμο πυροβόλησαν προς τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που τους καταδίωκαν. Απείχαν μεταξύ τους περί τα 100 μέτρα.

-Έπειτα έκαναν αναστροφή και διέφυγαν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

-Λίγη ώρα αργότερα άνδρες της ΟΠΚΕ εντόπισαν το δεύτερο αυτοκίνητο καμένο κοντά στο γήπεδο της Φυλής, με κατεύθυνση προς τη Χασιά.

Η Αστυνομία συλλέγει πληροφορίες και υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, προκειμένου να φτάσει στα ίχνη των δραστών.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης