Στην αίθουσα του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε η ομιλία των Κ. Περιστέρη, Μ. Λεφαντζή και Α. Corso εκ μέρους της 29ης Συνάντησης με τίτλο «Το Αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη το 2015».

Οι τρεις τους αναφέρθηκαν στην εξέλιξη των ανασκαφών του Τύμβου Καστά της Αμφίπολης Σερρών. Συγκεκριμένα, ο κύριος Corso αναφέρθηκε στον τέταρτο χώρο του Τύμβου και τόνισε πως πρόκειται για μία πλάκα που απεικονίζει έναν Μακεδόνα πολεμιστή που φαίνεται να μοιάζει στον Αλέξανδρο Γ’ ο οποίος φέρει μια ασπίδα και ένα κράνος που μάλιστα φαίνονται να είναι πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με την σωματική του ανάπλαση το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι φέρει τα όπλα κάποιου άλλου πολεμιστή και συγκεκριμένα του Ηφαιστίωνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την κεραμική η οποία, σύμφωνα με την κυρία Περιστέρη, εκτείνεται χρονικά από τον 4ο π.Χ. ως τα ρωμαϊκά χρόνια, προκύπτει, ότι γίνονταν τελετές για αφηρωισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ανασκαφείς έχουν κατ’ επανάληψιν τονίσει ότι η αποξήλωση του τύμβου από τα μάρμαρα του περιβόλου και του μνημείου έγινε από τους Ρωμαίους.

Όσον αφορά το εύρημα με τη στήλη που έχει παράσταση με φίδι ενισχύει την ερμηνεία για τελετουργίες στο μνημείο το οποίο, σύμφωνα με την επικεφαλής των ανασκαφών στον τύμβο της Αμφίπολης, Κ. Περιστέρη, κατασκευάστηκε, τουλάχιστον αρχικά, ως ηρώον προς τιμήν του αφηρωισμένου Ηφαιστίωνα το τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα.

Ανταπόκριση: Ερευνητικός Οργανισμός Ελλήνων/ Στέλλα Ταμπάκη
Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης