Στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Οικονομικών έχει μπει ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), προκειμένου να υπάρξει εκλογίκευση των υψηλών επιβαρύνσεων σε χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων κυρίως της περιφέρειας και να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη, σε δηλώσεις της σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις μέσα στην ημέρα για το θέμα, ενώ δεν απέκλεισε την περίπτωση παράτασης της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της παραδέχτηκε επίσης την ύπαρξη λαθών και παραλείψεων.

«Είναι βέβαιο ότι μέσα στην ημέρα αυτό θα λυθεί» είπε.

Η αύξηση του αριθμού των δόσεων και η αλλαγή στον υπολογισμό του φόρου σε περίπου 4.000 οικισμούς -στους οποίους δεν ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού- είναι δύο από τα σενάρια που εξετάζονται, ενώ ήδη στη Βουλή βρίσκεται τροπολογία βάσει της οποίας θα εξαιρούνται από το καθεστώς ΦΠΑ επαγγελματίες με ετήσιο τζίρο έως 10.000 ευρώ. Οι σκέψεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο προβληματισμού του Μεγάρου Μαξίμου για την απήχηση του κυβερνητικού έργου στους πολίτες, καθώς, παρά την ευημερία των αριθμών και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ελάχιστες είναι οι ουσιαστικές βελτιώσεις στην καθημερινότητα. Με το μέτωπο των ενστόλων και των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό τους να παραμένει ανοικτό, την αξιολόγηση της τρόικας στο Παρίσι να πλησιάζει επικίνδυνα και τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους να βρίσκεται στον… αέρα, δεν υπάρχουν περιθώρια για πολλούς ελιγμούς στο κυβερνητικό επιτελείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς αυτήν την κατεύθυνση, σε εξέλιξη βρίσκεται σχέδιο για την ενίσχυση της δημοτικότητας της κυβέρνησης εν όψει ΔΕΘ, όπου θα γίνει προσπάθεια ο Αντώνης Σαμαράς να πάει εκεί με όσο το δυνατόν «γεμάτο καλάθι», έχοντας πάντα στραμμένο το βλέμμα στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015. Ήδη, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Τετάρτη πακέτο μέτρων 600 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης. Το φθινόπωρο προβλέπεται… καυτό!

Μετάθεση δόσεων και αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ για 4.000 οικισμούς

Με τις εσωκομματικές πιέσεις να είναι έντονες, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει η πρόταση τόσο για τη μετάθεση του χρόνου καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ από τις 29 Αυγούστου στα τέλη Σεπτεμβρίου όσο και για την παράταση του χρόνου εξόφλησής του έως τον Φεβρουάριο του 2015 (από τα τέλη του Δεκεμβρίου).

Σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί τόσο από βουλευτές της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θεωρούν πως αυτή η διευκόλυνση σε εκατομμύρια φορολογουμένους δεν επηρεάζει ουσιαστικά την εκτέλεση του προϋπολογισμού, από τη στιγμή μάλιστα που οι εισπράξεις του πρώτου διμήνου του 2015 εγγράφονται στο οικονομικό έτος 2014. Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει η πρώτη δόση να καταβληθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, ώστε οι πολίτες να μη χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη αμέσως μετά την επιστροφή τους από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε από το βήμα της Βουλής πως σε διάφορους οικισμούς της περιφέρειας, εκτός αντικειμενικής αποτίμησης αξιών, θα επανέλθει η αποτίμηση των αξιών αυτών στα περσινά επίπεδα. Αφήνοντας αιχμές κατά του προκατόχου του και νυν επικεφαλής της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, ο νέος «τσάρος» της οικονομίας δεν δίστασε να παραδεχθεί πως έχει κάνει και ο ίδιος διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, καθώς τα λάθη και οι παραλείψεις είναι πολλά.

Εκτιμάται ότι το σύνολο των βεβαιωμένων φόρων μετά το… κούρεμα του ΕΝΦΙΑ θα διαμορφωθεί στα 3,23 δισ. από 3,51 δισ. ευρώ, που προέκυψαν ύστερα από την αποτίμηση οικοπέδων σε διάφορα χωριά ανά την Ελλάδα με αντικειμενικές αξίες… Παλαιού Ψυχικού. Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στο οικονομικό επιτελείο οι φόροι ακινήτων σε περίπου 4.000 οικισμούς να υπολογιστούν εκ νέου με βάση τις τιμές με τις οποίες προσδιορίστηκε η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας κατά την εκκαθάριση του ΦΑΠ για το 2013.

Ωστόσο, ανασταλτικός παράγοντας στις προθέσεις του κυβερνητικού επιτελείου αποτελεί το καταστατικό λειτουργίας της Βουλής. Το Κοινοβούλιο κλείνει σήμερα και θα ανοίξει εκ νέου τις πόρτες του στις 26 Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί οι αλλαγές να ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, ωστόσο δεν θα έχουν ψηφιστεί πριν από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Αυτό, πάντως, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η πρώτη δόση καταβολής του ΕΝΦΙΑ να μετατεθεί τελικά για τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ με μια απλή νομοθετική ρύθμιση η εξόφληση του συνόλου των δόσεων μπορεί να επεκταθεί έως τον Φεβρουάριο του 2015.

Διαβάστε επίσης:
Ράβε, ξήλωνε στον ΕΝΦΙΑ, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2014, 13:00

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης