Οι κάτοικοι στην Αμφίκλεια κοιμήθηκαν και ξύπνησαν με τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια τους. Από χθες το απόγευμα σημειώνονται δεκάδες σεισμικές δονήσεις που έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία, με τους σεισμολόγους να είναι επιφυλακτικοί για την εξέλιξη του φαινομένου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρωί της Τρίτης καταγράφηκαν ακόμη δύο σεισμοί.

Ειδικότερα, σεισμική δόνηση μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 08.46 στην περιοχή της Φθιώτιδας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 8 χλμ. βορειοδυτικά της Ελάτειας και το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 5 χλμ..

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στη Δεσφίνα Φωκίδας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στη Λοκρίδα Φθιώτιδας:

Nέα ασθενής σεισμική δόνηση 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το ίδιο επίκεντρο, καταγράφηκε στις 10.39. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Ινστιτούτο υπολογίζει τη νέα σεισμική δόνηση στα 4,2R.

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 5 χιλιόμετρα.


(Οι κουκίδες αποτυπώνουν τις μετασεισμικές δονήσεις) 

Σημειώνεται ότι από τον σεισμό του Αυγούστου, των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, μέχρι σήμερα, έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 1.300 μετασεισμοί, οι 900 από 1 έως 1,2 Ρίχτερ, ενώ έξι είχαν μέγεθος μεγαλύτερο των 4 βαθμών.

Η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται – Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Τον περασμένο Αύγουστο ο Εγκέλαδος είχε χτυπήσει την Αμφίκλεια με αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις, οι οποίες προκάλεσαν μεγάλες υλικές ζημιές στα σπίτια της ευρύτερης περιοχής.

Τότε κάποιοι βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα, θεωρώντας πως το φαινόμενο βαίνει προς εκτόνωση. Στις 10 Αυγούστου, δηλαδή τρεις ημέρες μετά τους ισχυρούς σεισμούς, το zougla.gr είχε φιλοξενήσει δηλώσεις του σεισμολόγου Δρ Γεράσιμου Χουλιάρα, ο οποίος ξεκαθάριζε πως η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί και δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, αλλά στενή επιστημονική παρακολούθηση.

«Ως εκ τούτου, είναι πολύ νωρίς, αλλά και πολύ παρακινδυνευμένο, να υποστηρίξει κάποιος πως ο κύριος σεισμός στην περιοχή της Αμφίκλειας ήταν αυτός που σημειώθηκε στις 7 Αυγούστου» είχε τονίσει τότε ο σεισμολόγος κ. Χουλιάρας. Σε χρονικό διάστημα 40 ημερών ο Εγκέλαδος «επέστρεψε» με ένα διπλό χτύπημα επιβεβαιώνοντας τις αρχικές του εκτιμήσεις.

Ο κ. Χουλιάρας μίλησε χθες στο δελτίο ειδήσεων του GR τονίζοντας πως οι επιστήμονες παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου, χωρίς να εφησυχάζουν, καθώς ο ίδιος θεωρεί ότι έπειτα από μία ισχυρή δόνηση (όπως η δεύτερη που σημειώθηκε τη Δευτέρα) υπάρχει έντονη δραστηριότητα.

Το zougla.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον καθηγητή Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαζάχο, ο οποίος επανέλαβε πως η σεισμική ακολουθία δεν έχει ολοκληρωθεί. «Η περιοχή βρίσκεται σε διέγερση» ανέφερε. «Οι πολίτες και η επιστημονική κοινότητα δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν και θα πρέπει να είναι λίγο επιφυλακτικοί» πρόσθεσε. Τόνισε, δε, ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι έλεγχοι στα σχολεία και στα δημόσια κτήρια, ενώ παράλληλα προειδοποίησε πως δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα τα σπίτια που υπέστησαν βλάβες από τις χθεσινές ή τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις.

Τέλος, παρέθεσε στοιχεία από τις επιστημονικές μετρήσεις των διπλών σεισμικών δονήσεων στην Αμφίκλεια.


(ΑUTH: Η μέτρηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου/GFZ : Η εκτίμηση του Γερμανικού Ινστιτούτου/ ΝΟΑ: Εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου με βάση το μέγεθος της σεισμικής ροπής) 

Επίσης, επικοινωνήσαμε με τον Κ. Σπυράκο, καθηγητή Αντισεισμικής Τεχνολογίας 
στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά στη σεισμική θωράκιση των κτηρίων, τονίζοντας παράλληλα ότι ειδικά κλιμάκια του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) θα πρέπει άμεσα να επιθεωρήσουν τα σπίτια της περιοχής, αν και τα περισσότερα, όπως ανέφερε στο zougla.gr, είναι ακατοίκητα.

Δείτε πώς κατέγραψε τις δονήσεις ο σεισμογράφος του Πανεπιστημίου Πατρών που είναι εγκατεστημένος στη Σεργούλα:

Ολονυκτία σε σπίτια συγγενών και ξενοδοχεία

«Οι κάτοικοι στο Ρεγγίνι είναι ανάστατοι. Η διπλή σεισμική δόνηση ταρακούνησε την περιοχή» επεσήμανε τη Δευτέρα ο αντιδήμαρχος Καμένων Βούρλων, Ταξιάρχης Φακίρης, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν και νέες ζημιές σε σπίτια, αλλά και στην εκκλησία του χωριού.

Δεκάδες πολίτες διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχείο στα Καμένα Βούρλα, ενώ πολλοί πέρασαν τη νύχτα σε σπίτια συγγενικών προσώπων, αναμένοντας νεότερη ενημέρωση από τις Αρχές.

To χρονικό της διπλής σεισμικής δόνησης

Δύο σεισμικές δονήσεις 4,5 και 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν χθες το απόγευμα στην περιοχή της Αμφίκλειας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο του πρώτου σεισμού, που καταγράφηκε στις 17.42, εντοπίστηκε 8 χλμ. βορειοδυτικά από την Ελάτεια και 32 χλμ. νοτιοανατολικά της Λαμίας, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν 10 χλμ..

Λίγα λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στις 18.01 σημειώθηκε μεγαλύτερη σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,8 Ρίχτερ, με το ίδιο επίκεντρο, 120 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας και 24 χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά της Αταλάντης.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στους Νομούς της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Αττικής.

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στον Άγιο Χαράλαμπο:

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στη Λοκρίδα Φθιώτιδας

Η πρώτη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για την πρώτη σεισμική δόνηση:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης