Ολοένα και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει τις… αλχημείες για τη φαινομενική μείωση της τελικής τιμής των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για λογική… μπακαλόγατου, με τον πραγματικά ενδιαφερόμενο (ασφαλισμένος) να βλέπει συνεχώς το εισόδημά του να επιβαρύνεται από την ολοένα αυξανόμενη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς τα κρυφά «χαράτσια» ξεπηδούν σαν τα… μανιτάρια, κάθε φορά που έρχεται η στιγμή της πληρωμής στο ταμείο.

Η νέα… πατέντα για τη φαινομενική μείωση της τελικής τιμής σε σημαντικό αριθμό φαρμακευτικών σκευασμάτων είναι η αύξηση της συμμετοχής από τη μεριά του ασφαλισμένου, με παράλληλη μείωση της τιμής του φαρμάκου. Σε μια λογική που απορρέει από «το μη χείρον βέλτιστον», το Υπουργείο Υγείας αυξάνει το ύψος της δαπάνης που καλείται κάθε φορά ο ασφαλισμένος να καταβάλει για πλήθος φαρμάκων στο πλαίσιο της συμμετοχής του, μειώνοντας παράλληλα το αντίστοιχο ποσό του ασφαλιστικού φορέα.

Βαλσαρτάνη… φαρμακείο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το κόστος των φαρμάκων που πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι αυξάνεται συνεχώς, παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά σε αρκετά σκευάσματα.

Αυτό συμβαίνει ακόμα και στις περιπτώσεις με γενόσημα, τα οποία επιλέγουν οι ασφαλισμένοι στο πλαίσιο οικονομίας. Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, ένα από τα κρυφά… χαράτσια βρίσκεται στις νέες μειωμένες τιμές αναφοράς, δηλαδή στο ποσό που πραγματικά καλύπτει το Ταμείο του ασφαλισμένου. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η δραστική ουσία βαλσαρτάνη, της οποίας η ασφαλιστική τιμή στα μέσα Μαρτίου ήταν 5,32 ευρώ και πλέον διαμορφώνεται στα 4,85 ευρώ.

Η διαφοροποίηση στο ποσοστό κάλυψης επιβαρύνει τον ασφαλισμένο, την ίδια στιγμή που το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει να πανηγυρίζει για τη μείωση της τελικής τιμής αρκετών σκευασμάτων, αδιαφορώντας πλήρως για το ύψος των χρημάτων που καλείται κάθε φορά να καταβάλει ο πολίτης.

Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν πως το «ψαλίδι» στις τιμές -εις βάρος των ασφαλισμένων- γίνεται σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση. Ήδη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νεφροπαθών Γιώργος Καστρινάκης κατήγγειλε την άνευ προηγουμένου αύξηση του κόστους αγοράς των φαρμάκων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κάτασταση που διαμορφώνεται με τα σιδηρούχα σκευάσματα, τα οποία χορηγούνται ενδοφλέβια στους νεφροπαθείς και σε αρκετές περιπτώσεις η τιμή τους είναι χαμηλότερη ακόμη και από το φθηνότερο γενόσημο σκεύασμα της αγοράς.


Το… κερασάκι με τα γενόσημα

Μία ακόμη κρυφή επιβάρυνση, που στόχο έχει τη μείωση της δημόσιας δαπάνης στο πλαίσιο εξορθολογισμού των κονδυλίων που βγαίνουν από τον κρατικό κορβανά για την υγεία, μεγαλώνοντας ωστόσο το κόστος για τους ασφαλισμένους, αφορά στην τιμή της δραστικής ουσίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει το Υπουργείο Υγείας, η λιανική τιμή των φαρμάκων είναι ανάλογη της περιεκτικότητας των σκευασμάτων, κάτι που ωστόσο δεν ισχύει και στην περίπτωση της ασφαλιστικής τιμής. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η τιμή της γενόσημης στατίνης: για τη συσκευασία των 20 mg η λιανική τιμή έχει διαμορφωθεί στα 13,92 ευρώ.

Για το ίδιο όμως φάρμακο η τιμή σκαρφαλώνει στα 24,73 ευρώ, όταν η περιεκτικότητά του είναι 40 mg. Παρ’ όλα αυτά, η ασφαλιστική τιμή παραμένει κολλημένη στα 8,50 ευρώ. To Υπουργείο Υγείας, πάντως, διαμηνύει πως λίαν συντόμως στις συνταγές των ασφαλισμένων θα τυπώνεται όλος ο κατάλογος με τα φάρμακα της ίδιας ή ισοδύναμης δραστικής ουσίας με τη χαμηλότερη συμμετοχή, ώστε να γνωρίζει ο ασφαλισμένος τις επιλογές του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης