Το περίφημο πια «Project EXACTLY» που αφορούσε γιατρούς είχε ανακαλύψει η Novartis, έτσι ώστε να «θησαυρίζει» και να «μοιράζει» μίζες εκατομμυρίων σε όσους τη «βοηθούσαν» να αυξάνει τα κέρδη της.

Το «EXACTLY» δεν ήταν μελέτη, όπως εμφανιζόταν στα πρακτικά της εταιρείας, αλλά μέθοδος χρηματισμού γιατρών, η οποία ήταν καλυμμένη πίσω από μια μελέτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπεύθυνο για αυτό το «Project» ήταν το εμπορικό τμήμα της εταιρείας κι όχι το ιατρικό. Τα στοιχεία από το «EXACTLY» καταστράφηκαν από την ομάδα διαχείρισης της Novartis, έτσι ώστε να μην αποκαλυφθούν οι μίζες των εκατομμυρίων.

Όπως και στα ηλεκτρονικά πάνελ, οι αντιπρόσωποι των πωλήσεων συμπλήρωναν ερωτηματολόγια έρευνας αγοράς για γιατρούς προκειμένου να πληρωθούν. Η Ελένη Βαρδή, μια εργαζόμενη στο τμήμα προώθησης, επιθεωρούσε και ενέκρινε τις συμπληρωθείσες έρευνες και εν συνεχεία προωθούσε τις πληρωμές στους γιατρούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόγραμμα επέτρεπε στους αντιπροσώπους και στους διευθυντές πωλήσεων να «σπρώχνουν» τρία σκευάσματα της εταιρείας σε κάθε γιατρό.

Οι παράνομες πληρωμές προς τους Έλληνες γιατρούς για τις υπηρεσίες συνταγογράφησης πραγματοποιούνταν μέσω του εταιρικού προγράμματος «EXACTLY».

Τα εν λόγω χρήματα στέλνονταν απευθείας από τα κεντρικά της Novartis στη Βασιλεία της Ελβετίας, γνωστά ως B-Money.

Η εκπόνηση του προγράμματος

Το πρόγραμμα «EXACTLY» εκπονήθηκε την περίοδο 2008-2009 και αποτελεί, σύμφωνα με την κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα, ένα από τα μεγαλύτερα «σχέδια» της εταιρείας.

Η Novartis πλήρωνε μεταξύ άλλων στους γιατρούς τα έξοδα εγγραφής τους σε συνέδρια και τους κάλυπτε τα έξοδα σε Σαββατοκύριακα ψυχαγωγίας στο εξωτερικό, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι ίδιοι αποδέχονταν την πρόταση να αυξάνουν τα κέρδη της εταιρείας.

Δείτε τα ντοκουμέντα που αναφέρονται στο πρόγραμμα «EXACTLY»

Όπως αποκαλύπτεται από τις καταθέσεις των μαρτύρων, οι γιατροί που συμμετείχαν στο «EXACTLY» χωρίζονταν σε τύπου Α, οι οποίοι είχαν τη μέγιστη συνταγογραφική δυνατότητα, σε τύπου Β, μεσαίας συνταγογραφικής δυνατότητας, και οι τύπου Γ, χαμηλής δυναμικότητας.

Στόχος της εταιρείας ήταν όλοι οι γιατροί να γίνουν τύπου Α, δηλαδή μέγιστης συνταγογράφησης φαρμάκων.

Η καταστροφή των αποδεικτικών

Η Novartis, για να καλύπτει τις μη νόμιμες συμφωνίες της, είχε καθιερώσει τις «καθαρές ημέρες». Στόχος αυτών των ημερών ήταν οι εργαζόμενοι να καταστρέψουν συγκεκριμένα έγγραφα από το εταιρικό πληροφοριακό σύστημα. Στην αρχή η διαδικασία πραγματοποιούνταν μία φορά τον χρόνο, ενώ στη συνέχεια επεκτάθηκε σε δύο και τρεις.

Οι «καθαρές μέρες» στην Ελλάδα πραγματοποιούνταν έως τον Ιούλιο του 2017 και αφορούσαν σε έγγραφα που σχετίζονταν με πληρωμές γιατρών.

Γιατί σταμάτησε το πρόγραμμα

«Το σχέδιο ήταν τόσο μεγάλο, που γιγαντώθηκε γρήγορα. Τα αποτελέσματα και η αύξηση του μεγέθους του δεν είχαν βάσιμη εξήγηση και ήταν λιγότερο υπερασπίσιμα, γεγονός που οδήγησε στη λήξη του» αναφέρει ο μάρτυρας.

Σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα, το «EXACTLY» σταμάτησε αιφνιδίως και ο Σταύρος Ντογιάκος (ο απευθείας αναφέρων στον Jan Schluechter, τον γενικό διευθυντή εμπορικής προώθησης της Novartis) ήταν αυτός που διηύθυνε τον επαναπροσδιορισμό όλων των εγγραφών.

«Ο Αντώνης Werner Σαρλικιώτης σχεδίαζε να καταστρέψει τα έγγραφα, ένας όμως κατάλογος καταρτίστηκε από το Τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας της Sandoz. Το τμήμα αυτό ανέλυσε τα έγγραφα που είχαν αποθηκευτεί σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές διευθυντών πωλήσεων και αντιπροσώπων πωλήσεων. Ο Αλέξανδρος Μπούλλιας και FNU Κοντανίκος ήταν υπεύθυνοι για τον κατάλογο της ηλεκτρονικής πληροφορίας» επεσήμανε ο μάρτυρας.

Ποιος είναι ο Αντώνης Werner Σαρλικιώτης που σχεδίαζε την καταστροφή των εγγράφων; 

O Αντώνης Werner Σαρλικιώτης ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στη Novartis Hellas από την 1η Ιανουαρίου 2008 έως τον Ιούλιο του 2010, οπότε τη θέση του πήρε ο Ολλανδός Arnout Ploos van Amstel.

O Aντώνης W. Σαρλικιώτης παραχώρησε τη θέση του για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα ως Head Sales & Marketing Region Europe, με έδρα τη Βασιλεία.

Σημειώνεται πως ο κ. Σαρλικιώτης διατηρεί προφίλ στο Facebook, όπου φαίνεται ότι εργαζόταν στη Novartis, ωστόσο το τελευταίο διάστημα είναι ανενεργό και χωρίς φωτογραφία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης