Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Bίντεο-φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Παρέμβαση στο υπουργείο Περιβάλλοντος πραγματοποίησαν το πρωί μεταλλωρύχοι από τη Χαλκιδική. Περίπου 10 εργαζόμενοι στα ορυχεία εισέβαλαν στο κτήριο του υπουργείου και πραγματοποίησαν κατάληψη, ενώ ανήρτησαν πανό. Άλλοι έμειναν έξω από τις κτηριακές εγκαταστάσεις και φώναξαν συνθήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα από τα πανό που βρίσκεται έξω από το υπουργείο

Λίγα λεπτά πριν τις 10.00 υπήρξε νέα ένταση όταν και άλλοι εργαζόμενοι στα μεταλλεία επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτήριο. Σημειώθηκαν αντεγκλήσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ έγινε χρήση χημικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Oι εργαζόμενοι της Eldorado διαμαρτύρονται για την αναστολή της επένδυσης εταιρείας στην Ελλάδα. Στην είσοδο του υπουργείου, στην οδό Μεσογείων, βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αλλά κάποιοι εργαζόμενοι κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να μπουν στα γραφεία του πρώτου ορόφου.

Οι μεταλλωρύχοι όπως δηλώνουν, είχαν ζητήσει συνάντηση με την ηγεσία. Συνολικά τρία λεωφορεία με μεταλλωρύχους αναμένεται να φθάσουν από τη Χαλκιδική.

Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

«Δεν θα φύγουμε αν δεν πάρουμε τις άδειες» προσθέτουν και λένε ότι θέλουν να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Μπορεί ο Τσίπρας να μιλά για επενδύσεις αλλά αυτή η επένδυση κλείνει» ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στα μεταλλεία Κασσάνδρας Χρήστος Ζαφειρούδας.

Οι μεταλλωρύχοι έχουν αναρτήσει πανό που γράφει τη λέξη «κατάληψη».
Λίγο πριν τη συνάντηση αντιπροσωπείας των μεταλλωρύχων με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης



Συνάντηση των μεταλλωρύχων με τον Γιώργο Σταθάκη

 
Τελικά η συνάντηση πραγματοποιήθηκε και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης προανήγγειλε τρεις άδειες εντός των ημερών για τo oρυχείο της Ολυμπιάδας. «Οι εξελίξεις γύρω από το θέμα της πορείας χειρισμού από την πλευρά της κυβέρνησης και καταλήξαμε σε αυτό που είχαμε προαναγγείλει» είπε μεταξύ άλλων.

Για το ζήτημα των Σκουριών όπως και το θέμα που υπάρχει σε εκρεμμότητα για την καθετοποίηση της μεταλλουργίας  o κ. Σταθάκης ανακοίνωσε μετά την συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των μεταλλωρύχων, πως η υπόθεση παραπέμπεται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Το ζήτημα τίθεται στη διαδικασία της διαιτησίας που σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη θα είναι τρίμηνης διάρκειας. Σύμφωνα με τον υπουργό η διαδικασία έχει ως στόχο να επιλύσει όλες τις εκκρεμότητες σε σχέση με τις υποχρεώσεις της εταιρείας απέναντι στο Δημόσιο.

«Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και καταλήξαμε σε ένα κοινό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε» πρόσθεσε ο υπουργός.

Δείτε τις δηλώσεις του Γιώργου Σταθάκη:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης