Συνολικά 13 άνθρωποι, ανάμεσά τους και επτά παιδιά, ανασύρθηκαν νεκροί τα ξημερώματα της Τετάρτης ανοικτά του Φαρμακονησίου, σε μία νέα θαλάσσια τραγωδία στη Μεσόγειο.

Τρεις από τους διασωθέντες βρέθηκαν σε κωματώδη κατάσταση και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο ΛέρουΣκάφος μήκους επτά μέτρων, στο οποίο επέβαιναν περίπου 30 πρόσφυγες, βυθίστηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Φαρμακονησίου, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να βρεθούν στη θάλασσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 15 άτομα, εκ των οποίων δύο γυναίκες και 13 άνδρες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων.

Τρεις από τους διασωθέντες βρέθηκαν σε κωματώδη κατάσταση και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Λέρου.

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα από τον πατέρα του μικρού Αϊλάν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tην ώρα που το προσφυγικό δράμα δεν έχει τέλος, ο Αμπντουλάχ Κούρντι, ο πατέρας του μικρού Αϊλάν Κούρντι, του πνιγμένου παιδιού που η φωτογραφία του έγινε το σύμβολο του προσφυγικού ζητήματος, κάλεσε τον κόσμο να ανοίξει την πόρτα στους Σύρους, σε μήνυμά του που θα μεταδοθεί την ημέρα των Χριστουγέννων.

«Το μήνυμά μου είναι πως θα ήθελα όλος ο κόσμος να ανοίξει τις πόρτες του στους Σύρους. Αν κάποιος κλείνει την πόρτα σε έναν άνθρωπο, είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο» λέει ο Αμπντουλάχ Κούρντι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ένα απόσπασμα του οποίου μεταδόθηκε από το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4.

Το πτώμα του τρίχρονου Αϊλάν εκβράστηκε σε τουρκική παραλία τον Σεπτέμβριο.

Η οικογένεια Κούρντι, Κούρδοι της Συρίας που κατέφυγαν στην Τουρκία λόγω του πολέμου στη χώρα τους, προσπάθησαν, όπως χιλιάδες άλλοι, να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας με λαστιχένια βάρκα. Εκτός από τον Αϊλάν, ο αδελφός του και η μητέρα του έχασαν επίσης τη ζωή τους κατά το επικίνδυνο πέρασμα από την Τουρκία στην Ελλάδα.

«Όταν μια πόρτα είναι ανοικτή, δεν αισθάνεται κανείς πλέον ταπεινωμένος» λέει ο Αμπντουλάχ Κούρντι στο μήνυμά του. «Αυτήν τη στιγμή του χρόνου, θα ήθελα να ζητήσω από όλους εσάς να σκεφθείτε τον πόνο των πατεράδων, των μανάδων και των παιδιών που αποζητούν την ειρήνη και την ασφάλεια. Σας ζητάμε μόνο λίγη συμπάθεια» προσθέτει.

Ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στην Ευρώπη εφέτος, ένας αριθμός-ρεκόρ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανακοίνωσαν την Τρίτη ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης, οι οποίοι ανέφεραν επίσης πως ο αριθμός των αφίξεων έχει σαφώς μειωθεί μετά το ανώτατο επίπεδο στο οποίο έφθασε τον Οκτώβριο.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης